Meny Stäng

Nyårslöften, önskning om lagkrav och resetrender 2023

Annons

Då var det dags för årets första resenyheter här på FREEDOMtravel! Om det kommit många pressmeddelanden under mellandagarna? Nej, det har varit relativt sömnigt på den fronten, men några intressanta nyheter kan vi ändå inleda året med!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskarna slopar nyårslöftet

Nära sju av tio svenskar väljer att inte avge nyårslöfte. Det visar en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av ViktVäktarna. Motståndet att sätta ett nyårslöfte är starkare bland männen än bland kvinnorna. Bland dem som ändå har ett nyårslöfte inför 2023 lovar flest att motionera mer och stressa mindre. Flest som vill utmana sig själv med ett löfte finns i Stockholm (32 %) och Göteborg (29 %) medan det är betydligt färre i Malmö (21 %) och mellersta Norrland (9 %).

Höga Kusten siktar ännu högre 2023

2022 var året då Höga kusten slog all time high rekord på gästnätter – med bred marginal. 2022 var också året då destinationen aktivt började göra verksamhetsplaner som strävar mot målen i Strategi 2030: att nå fördubblad turistisk omsättning, att vara en koldioxidneutral destination, att lokalborna ska vara främsta ambassadörer och att Höga kusten ska uppfattas om internationell toppklass. Inför 2023 ser Höga kusten fram emot att lyfta destinationen ytterligare en nivå.

8 av 10 bilförare vill ha lagkrav på reflex för gångtrafikanter

Av Sveriges närmare 7 miljoner bilförare vill 80 procent, motsvarande cirka 5,6 miljoner, se en lag för gångtrafikanter att bära reflex vid mörker. Det visar färska siffror från Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare, som genomförs av Synoptik i samarbete med Bilprovningen. Fler resultat av Synbesiktningen 2022:

  • 10 procent har en olaglig syn, d.v.s. en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav.
  • 74 procent av bilförare över 45 år upplever att det är svårt köra bil i mörker.
  • 88 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse från 55 år eller tidigare.
Gångtrafikanter som bär mörka kläder utan reflex syns först på cirka 20–30 meter från ett mötande fordon i mörker. Med ljusa kläder syns de på 60 meters avstånd och med reflex redan på cirka 125 meters håll.

Husbil Stockholm arrangeras 31 mars – 2 april 2023

Den 31 mars – 2 april är det återigen dags för husbilsmässan ”Husbil Stockholm” på Kistamässan i Stockholm. Under mässan visas husbilar och tillbehör, och du kommer dessutom kunna lyssna på föreläsningar om husbilslivet. Här kan du läsa om förra årets mässa – Husbil Stockholm 2022.

5 resetrender inför 2023

Ving har kikat i kristallkulan och ser fem resetrender inför 2023:

  1. Trygghetssemester lockar i orostider – paketresans renässans. Många väljer bekanta och säkra resmål, och gör mer research.
  2. Once in a lifetime-resor vs plånboksvänliga semestrar. Både premiumresenärer och prisjägare ökar. De som kan vill ta igen förlorade reseår och besöka platser på sin bucketlist.
  3. Drömmen om Grekland. Redan 2022 blev Grekland en favorit, och allt tyder på att det blir en riktig Greklandsommar även 2023. 
  4. Fler vill yoga och familjeträning ökar. Ving ser ett uppsving för både yoga och familjeträning, vilket håller i sig 2023.
  5. Go local – upplev resmålet med alla sinnen. Man söker det mer autentiska, såsom platser bortom allfartsvägarna och lokal matkultur.

Veckans reflektion

Vings framtidsspaning låter rimlig och i linje med de signaler vi också får. Sedan ser vi ju också en trend kring bilsemester och camping, men sådant är ju förstås inte relevant för ett reseföretag som arrangerar flyg- och paketresor.

Missade du förra resenyheterna? Läs Nya direktflyg, loppissemester och mpnga bilar i vinter

Prenumerera på vårt nyhetsbrev