Meny Stäng

Med husbil i Ligurien – Blomsterkusten i Italien

Blomsterkusten i Italien, hur charmigt låter inte det? Vi var väldigt nyfikna på att se mer av denna omtalade italienska region, men att resa med husbil i Ligurien visade sig vara allt annat än enkelt. I varje fall mitt under högsäsong.

Från Umbrien till Ligurien

Vi startade vid sjön Trasimeno i Umbrien på förmiddagen, och efter cirka fyra timmars körning kom vi fram till Savona, där vi planerade att börja leta efter en camping. Detta visade sig betydligt mer utmanande än tänkt, och det tog ytterligare några timmar innan vi till slut fick kliva ur husbilen i Albenga.

Italien väg

Att försöka hitta en camping

Vi körde av motorvägen strax innan Savona, där vi sett att det skulle ligga en camping. Campingen visade sig ligga långt från stranden, så vi bestämde oss för att fortsätta leta längs kusten. Det finns egentligen ganska gott om både campingar och ställplatser, men det var ändå svårt att hitta någonstans att ställa sig.

De flesta campingar verkade proppfulla, eller så hade de för trånga eller för branta infarter för vår stora husbil (alkovbil på 7,3 meter). Ställplatser utan skugga var inte så lockande i den obarmhärtiga 33-gradiga hettan, så vi körde och körde …

Italien

Utmanande körning

Det är otroligt trångt att köra längs Liguriens kust under sommaren. Bilar kommer från alla håll, moppar kör runt en i hög hastighet och överallt står fordon parkerade långt ut i vägen.

Ligurien Italien

Människor solar och badar på varenda millimeter längs stränderna, som är täckta av färgglada parasoller. Att ta ett dopp hade förstås varit lockande i värmen, men hur skulle vi kunna parkera vår husbil?

Ligurien väg

Vi blev hungrigare och hungrigare, och tröttare och tröttare. Vi kände att vi behövde en paus för att äta, men det fanns inte en chans på miljonen att hitta någonstans att parkera. Det var bara att ”tanka energi” med några kakor, och fortsätta köra. Vi körde både längs dramatiska klippor, och genom byar och städer.

Väg Ligurien
Italien Ligurien

Camping Green Village i Albenga

Till slut kom vi fram till en stor camping nära havet, där vi fick plats. Camping Green Village är en grön och fin camping med både stugor och platser för husbilar och husvagnar. I priset på 41 euro ingick visserligen varken varmvatten eller WiFi, men vid det här laget var vi bara lyckliga för en plats i skugga samt möjlighet att fylla på vatten.

Albenga camping
Med husbil i Ligurien, på camping Albenga
Med husbil i Ligurien, på Camping Green Village i Albenga

Campingen ligger strax intill havet och när man checkar in får man ett armband som berättigar en att använda campingens strand. För egen del var vi för slut för att orka trängas bland alla människorna på stranden, så det blev en välbehövlig kalldusch istället …

Nyhetsbrev
Strand Ligurien

Gamla stan i Albenga

I Albenga finns en gammal stadsdel, och efter en natts sömn tog vi en promenad hit från campingen (ca 15 minuter att gå). Här finns en del fina hus och kyrkor, och det är ganska trevligt att strosa runt bland butiker och caféer.

Albenga Gamla stan
Old town Albenga
Albenga

Vad menas med blomsterkusten i Italien?

Blomsterkusten låter förtrollande vackert och vi föreställde oss kanske att mötas av en prunkande blomsterprakt. Nu har vi förstått att den här kusten kallas Blomsterkusten eftersom man producerar stora mängder blommor i växthus här.

En intressant detalj är att Alfred Nobel bodde vid den här kusten, i en jättevilla i Sanremo, under de sista åren av sitt liv. Staden skickar därför blommor till Nobelfesten varje år. Vill man så kan man besöka villan, som idag är ett museum, men den har stängt på måndagar och tisdagar.

Växthus längs Blomsterkusten i Italien
Växthus längs Blomsterkusten i Italien

Resa med husbil i Ligurien?

Det kan nog vara både fint och charmigt i Ligurien, särskilt om man gillar trängsel och hektiskt folkliv. Om man vill ha lugn och ro är detta inte rätt ställe. Att komma med husbil under högsäsong kändes mest jobbigt, tyckte vi.

Vårt tips om du vill resa hit med husbil är antingen att boka en camping i förväg, eller kanske helst att resa hit under en säsong då det är mindre folk. För egen del valde vi att rulla vidare. Frankrike och Cannes, here we come!

Albenga flod
Peter tittar ut över floden Centa i Albenga

Prenumerera på vårt nyhetsbrev