Meny Stäng

3 spaningar från norra Bohemia, Tjeckien

Denna fredag bjuder vid på tre spaningar från norra Bohemia (Böhmen) i Tjeckien, där vi befinner oss just nu. Spaningarna handlar om glas, natur och öl. Happy Friday!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Några spaningar från norra Bohemia

Vi har hängt några dagar i norra Bohemia (Böhmen) i Tjeckien, och ifall du är osäker på var området ligger har vi lagt in en karta som visar den största staden vi besökt: Liberec. Första delen av resan var en pressresa/studieresa med fokus på glasbruk och glaskonst i regionen. Idag presenterar vi några snabba reflektioner!

1. Man kan göra precis allt av glas

Vår resa går i första hand genom det område i norra Bohemia som kallas ”Crystal Valley”. Här gör man glas, glas och ännu mera glas. Det mest fascinerande är att alla tycks hitta sin egen vinkel och nisch. Och många tänker utanför boxen!

Vad sägs om en trädgård full av kreativ glaskonst, julpynt av glas enligt gammal tradition (på Unescos kulturarvslista!), glas tillverkade i enlighet med arkeologiska fynd eller kanske ett hus med glasväggar? Välkommen till Crystal Valley i Tjeckien!

2. Naturen är lika fantasifull som glaskonstnärerna

Det är inte bara glasblåsarna / glaskonstnärerna i Tjeckien som är kreativa. Gud var också på sitt mest kreativa humör när han skapade Tjeckien. Vi visade nyligen foton från spektakulära Hrubá Skála. Vi har sett ytterligare häftiga ställen, men vi ska inte gå händelserna i förväg så du får vänta lite på det.

Den översta bilden är för övrigt från Jested Mountain, där utsikten tydligen kan vara fantastisk, men det var lite dimmigt när vi var där … Happy Friday!

3. Det finns alltid ett nytt bryggeri till hands

Det som också måste nämnas är förstås bryggerierna och ölen. Det finns små eller medelstora bryggerier precis överallt. Om man är sugen på en god tjeckisk öl, eller kanske en ölprovningsbricka, behöver man aldrig vänta länge.

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka är förstås denna resa till Crystal Valley i norra Bohemia i Tjeckien. Vad som varit bäst på resan? Det är nog en kombination av dramatisk natur, några speciella glaskonstnärer som berört och, förstås, all god öl längs vägen. Nu vill vi gärna höra om din vecka! Vad kan du lyfta fram som positivt?

Veckan som kommer

Vi är fortfarande kvar i Tjeckien och efter Crystal Valley blir det några dagar i Prag. Vi har massor av härliga upplevelser att dela med oss av – och platser att tipsa om – så missa inte det!

Glasblåsare i arbete i Crystal Valley i Tjeckien

Missade du förra Happy Friday? Läs Sevärdheter i Stockholm och ett spännande paket

Prenumerera på vårt nyhetsbrev