Meny Stäng

På resa i husbilslandet Finland

Annons

Vi reser med vår husbil längs den finska kusten, från Helsingfors i riktning mot Haparanda. Hittills har detta varit en riktigt härlig resa, med fint väder, vackra vyer och mysiga städer, samtidigt som det varit enkelt att hitta plats för natten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lugnt och skönt att resa med husbil i Finland

Trots att det är högsäsong så är det verkligen lugnt och skönt att resa med husbil i Finland. När vi rest i (södra och mellersta) Sverige under juli månad har det varit svårt att hitta plats på camping eller ställplats, åtminstone om man rullar in lite sent på eftermiddagen, som vi gärna gör …

Här i Finland har det inte varit några problem alls. Hittills har det funnits plats överallt. skönt! Några har frågat om ställplatser i Finland, och svaret är att vi hittills mestadels har sett campingar, kostnadsfria enklare parkeringar/ställplatser utan service samt en och annan BestPark-ställplats. Priserna på camping varierar förstås, men ligger runt 30-40 euro/natt inklusive el. Det är också relativt enkelt att fricampa.

FREEDOM på fina Poroholma Camping utanför Unesco-staden Raumo

Fina platser längs den finska kusten

Vi reser relativt långsamt, så att vi också får tid att jobba och sköta vardagssysslor. Trots det har vi hunnit se många fina platser! Hittills har vi berättat om:

Helena och dronten Edvard i Muminvärlden

Vi har förstås hunnit se lite mer än vad vi hunnit berätta om. Bland annat har vi varit i staden Raumo, som verkligen överraskade oss. Den gamla stadsdelen är inte bara en fantastiskt fin trästad, utan är dessutom upptagen på Unescos världsarvslista. Den här staden hade vi inte ens hört talas om förut. Hade du? Självklart berättar vi mer snart!

Helena har hittat en ny bekantskap i trästaden Raumo

Vi har kört över ”språkgränsen”

Vi har haft lite svårt att greppa exakt var i Finland man kan prata svenska, och var det är finska (det vill säga engelska för vår del) som gäller. Nu börjar det ändå klarna lite för oss, och vad vi förstår så kan man ofta prata svenska i:

  • Åland förstås (enspråkigt svenskt)
  • Åboland, dvs skärgården sydväst om Åbo (cirka 64 % har svenska som modersmål)
  • Österbotten (drygt 50 % har svenska som modersmål)
  • Eventuellt också i vissa delar av Nyland, i södra Finland

Raumo är en nästan helt finsktalande kommun men när vi körde norrut, in i Kristinestad så passerade vi ”språkgränsen”. I Kristinestad fungerar det utmärkt att prata svenska överallt, och skyltar står på både svenska och finska.

Gatuskylt i Kristinestad, på svenska och finska

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Att fortsätta upptäcka Finland förstås! Vi har också haft en väldig tur med vädret. Vi läser förstås om värmeböljan i södra Europa och vi har också sett i sociala medier att det regnat på västkusten. Här har vi denna vecka haft soligt, fint och behagliga temperaturer. Det är vi tacksamma för!

Din tur … Vad kan du lyfta fram som positivt från din vecka?

På den finska beachen – Ytterö utanför Björneborg

Veckan som kommer

Vi fortsätter att följa den finska kusten norrut. På FREEDOMtravel blir det ett gäng reportage om finska destinationer, kanske varvat med platser vi besökt tidigare i år och reportage av våra gästskribenter. Följ gärna också på Instagram där vi försöker uppdatera från resan ännu mer i realtid: @freedomtravelnews

Trevlig helg önskar vi!

WIFI.se
På BestPark-ställplats i Merimasku utanför Nådendal

Missade du förra Happy Friday? Läs Finlandsäventyr … och lite nytt i husbilen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev