Meny Stäng

Vi har lämnat båten Dotche – nya äventyr väntar!

Annons

Nu har vi lämnat båten Dotche, och gett oss av på nya äventyr i Filippinerna. Tanken var egentligen att vi skulle ha rest längre med båten, men det blir inte alltid precis som man tänkt. Nu väntar nya äventyr utan båt. Happy Friday!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Dags att lämna båten Dotche

Vi har varit ute på ett riktigt äventyr – en båtluff i Filippinerna – i den filippinska båten Dotche. Egentligen skulle vi ha varit ute ännu längre, men precis som en del varnade oss för, så blev det utmanande att resa så tätt tillsammans med andra under så lång tid.

Även om vi i början av resan hade fantastiskt roligt tillsammans, så blev det med tiden att vi ville olika saker. Vi kom fram till att det var bäst att fortsätta resan i Filippinerna på var sitt håll, och efter ön Pandanon valde vi därför att lämna båten.

Det kändes förstås tråkigt att lämna den fina båten Dotche och båtluffaräventyret bakom oss, men vi kände att det var det bästa beslutet.

Båten Dotche på ön Pandanon

Även om båtluffen blev kortare än tänkt så blev den förstås ett minne för livet. Vi hann besöka 12 öar, varav vi skrivit reportage om nio:

Båtluffen startade i Malapascua, och vi klev av på Pandanon

Hur var livet ombord på Dotche?

I veckan fick vi en fråga om hur livet var ombord på båten Dotche, när det kommer till sådant som toalett, plats ombord och mat. Nu känns det ju som sista chansen att berätta om det, så det gör vi!

Hur fick vi plats ombord?

Vi reste tillsammans sju personer ombord på Dotche, varav tre personer var filippinsk besättning. Båten var ganska stor trots allt, så vi tyckte att vi fick plats ganska bra. Nattetid sov vi svenskar ofta i tält på någon strand. Besättningen sov alltid ombord, antingen på däck eller under däck, där det finns några mindre utrymmen.

Hur funkade toaletten?

Toaletten finns i det lilla utrymmet längst bak till vänster. Där inne finns en riktig toalettstol, och denna spolas med en hink med havsvatten, rakt ut i havet.

Hur funkade måltiderna?

I det andra lilla utrymmet, till höger, finns köket, som består av två gasolplattor. Dessutom finns möjlighet att grilla. Dealen var att den filippinska besättningen lagade mat tre gånger om dagen, åt oss alla, och vi åt vanligtvis tillsammans.

Någon enstaka gång lagade Micke eller Peter istället maten. Om vi gick av på någon ö där det fanns restaurang hände det att vi åt där, och då lagade besättningen mat bara åt sig själva.

Vad åt vi ombord?

Det var enklast för besättningen att laga mat så som de var vana vid, så ombord åt vi snarast som de brukar äta, kanske med lite influenser av oss ibland. Mat handlade vi på marknader, men vi hade ju inte kylskåp så vi handlade mest ris, nudlar, ägg och grönsaker.

WIFI.se

Frukost: Ris blandat med ägg, ibland med någon grönsak i. En gång fick vi tag på vitt bröd.

Lunch och middag: Ris eller nudlar med grönsaker eller bönor, någon gång ibland med fisk, fläskkött eller kyckling. Som smaksättning används ofta soya och chilli, och kanske kryddpåsar med ”Magic Sarap”. Vi lagade även spaghetti och spansk omelett.

På många sätt funkade det ganska bra ombord och besättningen, som också hann bli våra vänner, var fantastisk! Men, som sagt, det blev ändå tufft att resa så nära tillsammans, och de visade sig med tiden att vi ville lite olika saker.

En riktigt god gryta med mungbönor och squash (jag hade kanske sagt pumpa, men grönsaken kallas squash på Filippinerna)

Från ön Pandanon till Bohol

När vi väl bestämt oss för att lämna båten ordnade Aldrin, en av de filippinska killarna ombord, skjuts åt oss med sin lilla motordrivna båt Alleah, som han hela tiden haft med för fiske.

Med båten Alleah till Bohol

Aldrin körde oss från Pandanon och raka vägen över till den stora ön Bohol, där han släppte av oss på första bästa ställe med vår packning. Vi kramades och vinkade adjö, och så var det dags för vårt fortsatta äventyr …

Från Pandanon till Bohol i Alleah

Söderut på Bohol – till Tubigon

Aldrin släppte av oss på en liten pir i en mindre by, och så fort vi började gå på piren kom en man och mötte oss. Han välkomnade oss och undrade vart vi skulle. Söderut, kanske en buss …? Mannen följde med oss upp till en busshållplats, väntade in en van och såg till att vi kom ombord ordentligt. Det är fantastiskt så hjälpsamma många är i det här landet! Många gånger utan att förvänta sig något i gengäld.

Vi hoppade av vanen strax innan orten Clarin, där vi först planerade att ta in på ett guesthouse. När det visade sig vara fullt stannade vi en tricycle och fortsatte till Tubigon.

Utsikten framåt från tricyceln
Utsikten bakåt …

Hotell i Tubigon

I Tubigon tog vi in på hotellet Seeya, som har ett bra läge och som kändes väldigt lyxigt jämfört med den senaste tidens tältnätter.

Tubigon på Bohol

Tubigon är en kommun och hamnstad på den västra sidan av ön Bohol.

Från taket på vårt hotell hade vi bra utsikt åt alla håll.

Vi promenerade också runt lite i staden, som bland annat visade upp en stor hamn, en kyrka, en marknad och massor av tricycles.

McDonalds – och lite om ris, pasta och potatis

I Tubigon finns en McDonalds, och efter några veckor med ris, nudlar, grönsaker och lite fisk ibland satt det inte helt fel med hamburgare och pommes frites.

För övrigt var det lite intressant att spana in den filippinska varianten av McDonalds. Vi vet förstås inte om det är likadant överallt, men i Tubigon har de alla de vanliga McDonalds-rätterna plus ett stort utbud av rätter som filippinier vill ha.

Ris vill man förstås inte vara utan i det här landet! Vi såg många på McDonalds som beställde friterad kyckling med ris, alternativt friterad kyckling med ris och pommes frites. Man kan också beställa en portion vanligt ris eller kanske pepparstek med ris.

Det fanns också ett stort utbud av pastarätter, i form av till exempel kyckling med spaghetti eller spaghetti med tomatsås. Ja, spaghetti är också populärt här.

Hur är det med potatis då? Det äter man inte alls i samma utsträckning som vi gör hemma i Sverige. Potatis är i jämförelse dyrt och när man köper det är det oftast som en grönsak. Man köper kanske en eller två potatisar och har i en gryta, som sedan serveras tillsammans med ris, det vill säga ungefär som vi skulle använda morötter.

Potatisar förpackade tre och tre – eller en och en om de är stora

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? Det var egentligen tråkigt och jobbigt att lämna båten Dotche, men när vi väl tagit beslutet kändes det lite bra ändå. Nu ser vi fram emot nya äventyr, och det försöker vi se som positivt!

Hur ser det ut i ditt liv? Vad kan du lyfta fram som positivt från veckan?

Veckan som kommer

Under veckan som kommer blir det berättelser från våra fortsatta äventyr, nu på egen hand utan båten Dotche. Dessutom blir det ett och annat gästreportage, troligen både från Afrika och Europa. Missa inte det!

Missade du förra Happy Friday? Läs Fina öar och gästfria människor i Filippinerna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev