Meny Stäng

Vackra småstäder i Sverige – 40 mysiga orter

Annons

Vackra småstäder i Sverige! På sommaren är det extra härligt att besöka de där pittoreska och idylliska städerna, som bjuder på charmiga gränder och mysiga uteserveringar. Här tipsar vi om 40 svenska orter, både små och lite större städer, som passar perfekt för en sommarsemester eller utflykt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Småstäder i Sverige

Det finns många vackra småstäder i Sverige, och även större städer med mysiga kvarter. I denna lista har vi samlat våra favoriter, samt lagt till några städer som vi ännu inte besökt, men som står på vår bucket list.

1. Hunnebostrand

Hunnebostrand är en pittoresk fiskeby vid Sveriges västkust, omgiven av dramatiska klippor, blånande hav och blått i alla nyanser. Här kan man njuta av färsk fisk och en genuin kustkänsla.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

2. Strängnäs

Strängnäs är en historisk stad vid Mälarens vackra strand, med en imponerande domkyrka och charmig gammal bebyggelse. Här möts det förflutna och nutiden i en harmonisk blandning.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

3. Mariefred

Mariefred är en idyllisk pärla vid Mälarens vatten, med sitt välbevarade Gripsholms slott samt värdshus, ångbåt och ångtåg. Här kan man vandra bland vackra hus och njuta av en lugn och fridfull atmosfär.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

4. Trosa

Trosa är en charmig småstad vid havet med en romantisk touch. Pittoreska trähus, en fin hamn och många restauranger lockar besökarna. Här kan man promenera längs kanalen och njuta av en genuin sommarstadsstämning.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

5. Söderköping

Söderköping är en historisk stad med anor från medeltiden. Den gamla staden bjuder på pastelliga gränder och pittoreska torg. Här kan man bland annat smaka på Söderköpings glass och uppleva Göta kanals sluss.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

6. Smögen

Smögen är en populär sommardestination vid västkustens kust, med färgglada båthus, färska skaldjur och fina solnedgångar. Promenera längs bryggan och njut av båtlivet, doften av saltvatten och havet utanför.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

7. Norrköping

Norrköping är en industriell stad med rik historia och charm. Med sina vackra kanaler och imponerande industrilandskap kan man utforska konst och kultur och känna pulsen i stadens gamla kvarter.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

8. Vadstena

Vadstena är en historisk pärla vid Vätterns klara vatten. Vandra längs med de medeltida gränderna och besök imponerande platser såsom Vadstena slott och Heliga Birgittas kloster.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

9. Gränna

Gränna är en idyllisk småstad vid Vätterns kust, som framför allt är känd för sina färgglada polkagrisar. Här kan man promenera i de charmiga gränderna, njuta av utsikten mot Vättern eller göra en båttur till Visingsö.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

10. Eksjö

Eksjö är en småstad i Småland som är känd för sin välbevarade träbebyggelse. Staden har över 50 vackra trähus som är klassificerade som byggnadsminnen, vilket gör den till en av de bäst bevarade trästäderna i norra Europa.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

11. Klädesholmen

Klädesholmen är en pittoresk ö i Göteborgs skärgård som är känd för sin anrika sillproduktion och sin charmiga fiskebykaraktär. Här kan man njuta av färsk fisk, vackra badplatser och en genuin havsnära atmosfär.

FREEDOMtravel.se

12. Visby

Visby är ett UNESCO-arv och en medeltida stad på Gotlands kust. Med sina stadsmurar och kullerstensgränder är detta en historisk skatt där man kan utforska ruiner och gotländsk kultur.

13. Karlskrona

Karlskrona är ett UNESCO-arv och en marin stad som ligger på en ö i Blekinge skärgård. Här kan du uppleva den vackra skärgården, strosa på Stumholmen och se alla idylliska trähus.

14. Kalmar

Kalmar är en historisk stad vid Östersjöns kust med ett imponerande slott och en välbevarad gammal stadskärna. Vandra bland kullerstensgator, se välbevarade trähus från förr och njut på mysiga kaféer.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

15. Fiskebäckskil

Fiskebäckskil är en idyllisk fiskeby vid den svenska västkusten. Här kan du uppleva röda stugor, en pittoresk hamn, färsk fisk, salta havsbrisar och kaptensvillor huller om buller som ger en mysig känsla.

FREEDOMtravel.se

16. Borgholm

Borgholm är en pittoresk stad på Öland. Staden är mest känd för Solliden slott och Borgholms slottsruin, som är populära turistmål. Borgholm ligger vackert vid kusten och erbjuder fina stränder och natursköna omgivningar.

FREEDOMtravel.se

17. Kristianopel

Kristianopel är en historisk stad vid Östersjökusten i sydöstra Sverige. Staden grundades på 1600-talet som en befäst hamn och spelade en viktig roll i Sveriges historia. Idag är Kristianopel en charmig liten ort med bevarade ruiner, pittoreska hus och vacker natur.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

18. Simrishamn

Simrishamn är en vacker kuststad på Österlen i Skåne. Staden är känd för sin pittoreska hamn, sitt fiskeläge och sina charmiga trähus. Simrishamn erbjuder även en rik maritim historia, konstscener och närhet till vackra stränder.

19. Ängelholm

Ängelholm är en trevlig stad belägen i nordvästra Skåne. Staden erbjuder vackra stränder längs kusten. Ängelholm bjuder även på en välbevarad gammal stadskärna och flera museer.

FREEDOMtravel.se

20. Lund

Lund är en historisk stad i Skåne. Staden är känd för sitt anrika universitet som grundades år 1666. Lund lockar också besökare med sin vackra domkyrka, sina charmiga gator och torg samt en livlig kulturscen.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

21. Varberg

Varberg är en pittoresk kuststad i Halland. Staden är känd för sitt imponerande fästningsslott, Varbergs fästning, som står på en klippa vid havet. Varberg erbjuder också vackra stränder, natursköna omgivningar och ett blomstrande kulturliv.

FREEDOMtravel.se

22. Marstrand

Marstrand är en idyllisk ö och en populär semesterort på Västkusten, utanför Göteborg. Staden är känd för sin vackra skärgård, sina pittoreska trähus och den imponerande fästningen Carlsten som vakar över ön.

FREEDOMtravel.se

23. Hjo

Hjo är en charmig småstad vid Vätterns norra strand. Här kan du se en välbevarad stadskärna och vackra trävillor. Du kan också hänga i den mysiga hamnen eller ge dig ut på båtturer.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

24. Grundsund


Grundsund är en pittoresk fiskeby bpå västkusten i Sverige. Orten kännetecknas av sina färgglada trähus, sin mysiga hamn och sina genuina fiskartraditioner. Grundsund är en populär destination för segling, fiske och avkoppling vid havet.

25. Mariestad

Mariestad är en charmig stad vid Vänerns norra strand i Västergötland. Staden präglas av sin välbevarade trähusbebyggelse och den imponerande domkyrkan. I området finns också möjligheter till fina naturupplevelser.

FREEDOMtravel.se

26. Lysekil

Lysekil är en idyllisk kuststad vid Gullmarsfjorden på den svenska västkusten. Staden är känd för sin vackra skärgård, sin klippiga kustlinje och sina historiska trähus. Lysekil erbjuder också ett utmärkt utbud av fisk- och skaldjursrätter

FREEDOMtravel.se

27. Nora

Nora är en historisk småstad i Bergslagen. Staden är känd för sin välbevarade träbebyggelse och sin charmiga atmosfär. Nora erbjuder besökare möjligheter till kulturupplevelser, antikaffärer och vackra omgivningar med närhet till sjöar och skogar.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

28. Strömstad

Strömstad är en vacker kuststad vid Sveriges västkust, nära den norska gränsen. Här finns bland annat en mycket vacker skärgård, och det är möjligt att göra båtutflykter till Kosteröarna.

FREEDOMtravel.se

29. Askersund

Askersund är en charmig liten stad belägen vid sjön Vättern i Sverige. Staden präglas av sin idylliska hamn, sina vackra trähus och den pittoreska stadskärnan.

FREEDOMtravel.se

30. Västerås

Västerås är en historisk stad som du hittar i Mälardalen. Staden är känd för sin rika industrihistoria, sin imponerande domkyrka och den gamla Kyrkbacken som är ett fantastiskt fint trähusområde.

FREEDOMtravel.se

31. Gammelstad

Gammelstad är en unik och välbevarad kyrkstad belägen i Luleå, i norra Sverige. Staden är känd för sin imponerande samling av över 400 hus från 1600-talet samt stenkyrkan. Gammelstad är ett världsarv och en viktig historisk och kulturell plats.

SA 4.0 via wikimedia commons

32. Grebbestad

Grebbestad är en pittoresk fiskeby på Västkusten, i norra Bohuslän. Staden är känd för sin rika fiskartradition och sina läckra skaldjur. Grebbestad erbjuder vackra klippor och charmiga hamnområden.

FREEDOMtravel.se

33. Falkenberg

Falkenberg är en vacker kuststad som ligger vid Hallandskusten i Sverige. Staden erbjuder besökare möjligheter till sol och bad, promenader längs den långa sandstranden och en mysig atmosfär med bra restauranger och kaféer.

FREEDOMtravel.se

34. Säter

Säter är en charmig stad som ligger i Dalarna. Staden är känd för sin vackra trähusbebyggelse och sin välbevarade gamla stadskärna. Säter erbjuder även en rik historia och grönskande natur.

Calle Eklund via Wikimedia commons

35. Torekov

Torekov är en idyllisk kustort på Bjärehalvön i Skåne. Orten är känd för sina vackra stränder, sin klippiga kustlinje och sin pittoreska hamn. Torekov erbjuder besökare möjligheter till avkoppling, sol och bad samt närhet till naturreservat och vandringsleder.

FREEDOMtravel.se

36. Ystad

Ystad är en historisk stad på den södra kusten i Skåne. Här finns en välbevarad medeltida stadskärna, charmiga kullerstensgränder och vackra stränder. Man kan också följa i spåren av den berömda polisserien ”Wallander”, som utspelar sig här.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

37. Sigtuna

Sigtuna är en historisk stad vid sjön Mälaren. Staden är känd för att vara en av Sveriges äldsta städer, grundad redan på 900-talet. Sigtuna erbjuder välbevarade ruiner, kullerstensgator och en genuin atmosfär som tar en tillbaka i tiden.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

38. Öregrund

Öregrund är en charmig kuststad i Roslagen. Staden är känd för sina vackra trähus, sin pittoreska hamn och sin långa sandstrand. Öregrund erbjuder avkoppling vid havet, båtutflykter till skärgården och en genuin skärgårdsstadskänsla.

FREEDOMtravel.se

39. Vaxholm

Vaxholm är en populär skärgårdsstad i Stockholms skärgård. Här hittar du bland annat den imponerande fästningen Vaxholms kastell. Vaxholm bjuder på charmiga trähus, en trevlig hamn och möjligheter till båtturer och skärgårdsupplevelser.

FREEDOMtravel.se
Vi åker förbi fina Vaxholm

40. Norrtälje

Norrtälje är en idyllisk stad vid Norrtäljeviken i Roslagen. Staden är känd för sina välbevarade trähus, sitt mysiga torg och sin charmiga hamn. Norrtälje erbjuder kulturella upplevelser, shopping och närhet till vacker natur och skärgården.

Småstäder i Sverige på FREEDOMtravel.se

Fler tips på vackra småstäder i Sverige?

Har du ännu fler tips på vackra småstäder i Sverige? Berätta gärna!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev