Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Man tänker kanske inte i första hand på öl- och vinkultur när man tänker på Uzbekistan. I den tidigare artikeln om Uzbekistan fick vi en inblick i hur landet ser ut generellt så här får vi se hur dryckeskulturen ser ut.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Det har odlats vin länge i Uzbekistan och det exporterades tidigare under 1900-talet till grannarna i regionen. Däremot fick vinkulturen ett abrupt avbrott under tiden som Gorbatjov styrde då han försökte stävja det omfattande missbruket av alkohol i Sovjetunionen.

Vingårdar fick stängas och stockarna drogs upp i mitten på 80-talet, allt i en blind jakt på syndabockar. Det ledde till att alla vinproducenter gav upp och det blev ett avbrott på flera år. Vodkan och ölen fortsatte att flöda, så effekten blev bara att vinbranschen fick starta om.

Vinrankor på väg att ta fart, Uzumfermers vingård utanför Tasjkent

På Uzumfermers vingård utanför huvudstaden Tasjkent berättar de om mödan med att starta upp en vingård efter Gorbatjovs härjningar. Familjen som äger vingården tog över de gamla markerna på 80-talet och hittade en och annan stock som klarat sig men det hjälpte inte så mycket så de fick börja om.

Det finns även två andra vingårdar nära Tasjkent, Mehnat Group och Chateau Hamkor som är värda att besöka. Uzumfermer började med att plantera både lokala druvor som Bayan-Shirey, Rkatsiteli, Hindongna and Soyaki men även klassiker som Cabernet Sauvignon, Merlot, Riesling och Pinot Noir.

Några av Uzumfermers viner. Riesling lyfts ofta fram då den gör sig väldigt bra utanför Tasjkent

Uzumfermers produktion är liten, runt 100 000 liter produceras årligen från de cirka 20 hektaren som fördelas på fem utanför Tasjkent och resterande 15 uppe i Parkent. Sommaren i Tasjkent är för varm så de bästa druvorna kommer från Parkent, fyra mil längre bort men betydligt högre upp.

Vingård med några hektar druvor, en liten park och ett hotell
Utsikt över vingården, några enstaka hektar viner man kan promenera runt bland

Man pratar ofta om den gamla och nya världen. Klassikerna Frankrike, Tyskland och Spanien med flera är det man kallar den gamla. Man pratar om Australien, Chile och Argentina som de nya länderna.

Men länder som Armenien och Uzbekistan kanske bör kallas den ny-nya världen eller ska vi säga nyfödda. Det kanske inte är jätteviktigt med de begreppen men ger ändå perspektiv på hur unik och ny vinkulturen i Uzbekistan är.

En fransk vinkännare kanske ramlar av stolen om man säger Uzbekistan men vinupplevelsen är fantastisk. När du sitter på vingården i Uzbekistan i solnedgången och blickar ut över bergen infinner sig en magisk känsla.

Vinkällaren hos Uzumfermer, relativt liten och ung men det finns en del viner som gör sig bra av några års lagring

Hantverksöl i Uzbekistan

Här händer det grejer, tappar i mängder pryder väggarna i pubarna som serverar hantverksöl i Tasjkent. Uzbekerna har precis börjat smaka på ale, ipa, porter och olika snällare hantverksöl. Ingen verkar se något problem med att landet är muslimskt, utan det är upp till var och en att bestämma. En del dricker, andra inte, landet är trots allt sekulärt, ett arv från tiden i Sovjetunionen där religionens inflytande begränsades.

Pelikan Craft beer store i Tashkent med över 30 öl på fat

På en del barer kan man hitta nästan 40 olika öl på tapp men det mesta är specialbyggd lageröl. Den har lite mer smak och karaktär och kostar runt 20 kronor per glas. Det finns två kedjor i staden som serverar 20-40 öl på tapp och det är Pelikan Craft beer och Beerkovich som tillsammans har fem ställen i Tasjkent. De säljer även importerad hantverksöl på flaska och har en del lokala spritsorter för den som behöver bli av med halsont.

Det finns även några större mikrobryggerier som gör öl i tysk stil, lager, veteöl och en till färgen mörkare öl med lättdrucken karaktär. Det finns en hel del mikrobryggerier och ölställen, både stora och små, så det är bara att våga vara nyfiken och se sig omkring så hittar man dem.

Bier Regen är en enorm tysk ölhall där de brygger en handfull egna öl
Ölbutiken Khmelnoy serverar bara Uzbekisk och Kazakisk öl på growler, petflaskor som fylls med öl för take away

Efter att ha spanat runt i Tasjkent ett par dagar lyckades jag hitta källan till den bästa ölen och det blev en fantastisk upplevelse som jag önskar fler får uppleva. Taxi 14 kilometer tog runt 25 minuter och kostade 35 kronor så låt inte kartan lura er. Det är utanför stan i ett industriområde men de har en bra restaurang och massor av god öl. Besöker man Chinni Market så blir det naturligt att även besöka Craft Brewing Company då de ligger på samma sida av stan.

Craft brewing co, restaurangen ligger några meter från själva bryggeriet och menyn består av en hel del korv och kött, perfekt till öl

Craft brewing company har redan producerat 50 olika öl och entusiasmen är stor hos Uzbekistans ledande hantverksbryggeri. De har alltid runt 20 öl tillgängliga på fat och flaska och nya tillkommer hela tiden. Se en kort video från bryggeriet här:

De är inte pressade att bara brygga storsäljare utan experimenterar en hel del med olika ölsorter.

Några av ölen som Craft Brewing Co har på flaska, körsbär, honung och aprikos är några av de lokala ingredienser som används

Bryggaren Albert Musin är stolt över sina öl och berättar att hans favorit är belgisk öl och att fler ölstilar är på gång. De flesta tycker fortfarande att enklare ipor och ale kan ha nästan för mycket smak så det är blygare öl med lite mindre styrka och smak jämfört med svensk hantverksöl. Men de brygger också en del experimentella öl, en belgisk trippel på 14 % och en quadruppel på 15 % tillhör de starkaste sorterna.

Bryggaren Albert Musin häller upp en färsk öl direkt från jästanke
Från vänster Jonathan, Sergey Pak och Albert Musin

De har bryggt öl sen fem år tillbaka och expanderat med fler jästankar och fler personer som jobbar. Efterfrågan är stor både bland uzbeker men även turister och utlänningar från regionen som bosatt sig i landet det senaste året. Det händer otroligt mycket i den uzbekiska ölbranschen och pionjärerna stavas Craft brewing Company, har du en chans att besöka dem, gör det och glöm inte hälsa från mig.

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev