Meny Stäng

Albanska högtidskläder i Nordmakedonien

Annons

Efter den spännande och intressanta dagen i Kicevo sov vi kvar i husbilen utanför restaurang Uskana. Planen var att rulla vidare dagen efter, men först skulle vi följa med Shefik och ta en kaffe på hans stammisställe på morgonen. Man kan säga att det hände lite mer än så …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En kaffe visade sig inte vara bara kaffe, utan även raki (plommonsprit), öl och burek (en slags paj med fyllning – den här gången med ost). Vi var heller inte ensamma på restaurangen, utan det var många trevliga vänner till Shefik som samlades. Men överraskningarna tog inte slut där …

Prova kläder

Shefik hade snappat upp min fascination för de albanska högtidskläderna, och i hemlighet ringde han sin syster. ”Nu ska vi hem till min syster och prova kläder!” meddelade han plötsligt, och vips så befann vi oss i en liten by utanför stan.

Många av husen i byn var nybyggda (många albaner i byn har förbättrat ekonomin genom att jobba i Tyskland, Schweiz eller USA) och systerns hus visade sig vara mycket modernt och smakfullt inrett. Kläderna jag fick prova var dock traditionella!

Albansk bröllopsklädsel

Först fick jag prova en traditionell albansk bröllopsklädsel. Alla delar av kläderna tillverkades förr av kvinnorna hemma och även om det kanske inte syns finns det massor av brodyr med pärlor på ärmarna, huvudbonaden och halskragen.

Bruden hade inte bara på sig denna klädsel på bröllopet, utan hela det första året som gift. Över huvud taget såg de traditionella kläderna ut ungefär på det här viset, även om man kanske inte hade huvudbonaden och halskragen till vardags.

Idag går människor förstås i moderna kläder, så de här dräkterna används bara vid enstaka tillfällen. Shefiks syster hade många olika dräkter och envisades med att jag skulle ta med mig den jag hade provat, så jag fick faktiskt den. Helt otroligt!!!

Jag i en traditionell albansk bröllopsklädsel, tillsammans med Shefiks syster
Jag i en traditionell albansk bröllopsklädsel, tillsammans med Shefiks syster

Bröllopskläder av turkiskt snitt

De traditionella albanska bröllopskläderna används inte längre, utan idag gifter sig de flesta i moderna vita bröllopsklänningar. Däremot används högtidskläder av turkiskt snitt då och då. Brodyren på den här dräkten är också handgjord, och man får punga ut med ganska många tusenlappar för en sådan här outfit. Visst är den cool?

Jag i mer moderna albanska festkläder - av turkiskt snitt
Jag i mer moderna albanska högtidskläder – av turkiskt snitt
Alla våra bästa tips om Nordmakedonien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev