Meny Stäng

Kicevo i Nordmakedonien – med lokal guide

Du kanske minns Musli och Shefik som vi träffade på campingen vid Ohridsjön? Shefik driver en restaurang i Kicevo, som ligger mellan Ohridsjön och Skopje, och bjöd oss att komma och hälsa på. Det kunde vi förstås inte tacka nej till. Och waow, vilken fantastisk och intressant dag vi har fått vara med om!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Restaurang i Kicevo

Vi körde i ungefär en timme, genom ett grönt och bergigt landskap, för att komma till Kicevo. Så fort vi kom in i stan såg vi skylten ”Restaurant Uskana” och svängde in. Restaurangen ligger lite avsides i stan, och visade sig vara en enormt stor och modern restaurang/nattklubb/festlokal.

Restaurangen är relativt nystartad och planen är bland annat att rikta in sig på att anordna bröllopsfester. Det är kanske inte fel tänkt, för bröllop är en stor business här har vi förstått!

God mat i Kicevo

När vi svängde in möttes vi genast av Shefik, och det var förstås väldigt roligt att ses igen. Vi blev strax bjudna på en vällagad lunch: soppa med lever och hjärta från lamm och en sallad med bland annat fyllda starka paprikor. Väldigt, väldigt gott!

Restaurang Uskana i Kicevo
Restaurang Uskana i Kicevo
God soppa med lever och hjärta från lamm
God soppa med lever och hjärta från lamm

Sightseeing i Kicevo

Efter lunch blev det guidning i området. Vi började med att besöka en liten ortodox kyrka och ett litet kloster, där det bor en enda nunna. Därefter blev det ett besök vid ett vackert beläget hotell där konstnärer tydligen träffas varje år – hotellets restaurang var fylld av målningar och i parken runt om fanns massor av konstverk. Vi hann också med ett besök i ett stort stall/bed & breakfast som Shefiks kompis håller på att bygga.

Ortodox kyrka i Kicevo
Ortodox kyrka i Kicevo
Peter och Shefik på restaurangen
Peter och Shefik på restaurangen på konstnärshotellet

Kicevos två folkgrupper

Sedan blev det ett besök i själva stan, där det bor ungefär 65 000 människor. Vi fick veta att det bor både albaner och makedonier här – huvudsakligen uppdelade i varsin ände av stan. Det är inte så att de två folkgrupperna inte kommer överens, men man talar trots allt olika språk och har till viss del olika kultur och religion.

Vi upplevde Kicevo som en livlig stad med massor av butiker och uteserveringar, och en vild blandning av gammalt och nytt: nya privata hus och gamla hus från kommunisttiden, välskötta hus och förfallna hus.

Stora bröllop i Kicevo

Jag blev kanske mest fascinerad av den stora mängden bröllopsbutiker, och efter ett besök i den lokala moskén kikade vi in i en sån här butik, fylld av fantastiska klänningar och smycken. Vi fick veta att de albanska bröllopen håller på i två dagar, och det sparas inte på krutet!

De vackra klänningarna, med handsydda broderier, kan kosta 20 000 kronor och på bröllopsfesten kommer oftast flera hundra gäster. Som sagt, bröllop är en stor business här!

Moské i Kicevo
Moské i Kicevo
Albanska bröllopskläder i en butik i Kicevo
Albanska bröllopskläder i en butik i Kicevo

Kicevos gästfrihet

För vår del avslutades dagen med en fantastiskt god middag på restaurang Uskana tillsammans med Shefik och hans vänner, med ugnsbakat lamm, ugnsbakade potatisar och morötter, grekisk sallad, fyllda paprikor, bröd och vin. Vi har inte tillåtits betala en enda gång, varken nu eller tidigare, och vi måste säga att människor här är så vansinnigt gästfria, generösa och välkomnande!

Vänliga människor i Balkan

Det är inte bara idag vi har bemötts av denna gästfrihet. Vart vi än har rest i Albanien och Nordmakedonien märker vi att människor gärna vill bjuda lite extra. Några exempel: Trots att vi på campingen fått massor av extra små gåvor (otaliga raki, kaffe, frukt, majskolvar osv) avrundades priset neråt när vi skulle betala och efter promenaden i Kicevo centrum igår kom vi tillbaka med gåvor, både plommon och en liten albansk ”näsduk” som man viftar med under bröllopsfesterna…

Vi kan bara säga att vi möter fantastiska människor i dessa länder och – det som vi ständigt upprepar för oss själva – vi känner oss faktiskt säkrare när vi reser runt här än vi gör hemma i Sverige. Stort, stort tack för en fantastiskt fin och intressant dag igår!

Alla våra bästa tips om Nordmakedonien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev