Meny Stäng

Röster från Sydafrika – så tänker vita och svarta om framtiden

Annons

Sydafrika är ett fantastiskt land att resa i som turist, men det är också ett land med stora politiska utmaningar. De sydafrikaner vi träffar älskar sitt land, samtidigt som de känner oro inför framtiden. Vi fångar kanske bara upp en skärva av allt som pågår, men vi delar den skärvan med dig. Idag presenterar vi röster från Sydafrika.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Röster från Sydafrika – detta berättar människor för oss

Sydafrika är ett komplext land. Apartheid varade ända fram till början av 1990-talet, och den historien går förstås inte att sudda ut. Frågan är vart man tar vägen nu? Vad händer med alla fattiga som bor i skjul av korrugerad plåt? Vad händer när de rika, som betalar en stor del av skatteintäkterna, emigrerar till Europa och USA? Vad händer när politikerna blir korrupta och stoppar alla pengar i egna fickor?

Korta fakta om Apartheid

  • Tidsperiod: 1948 – 1994
  • Ordets betydelse: Åtskildhet
  • Indelning i grupper: Vita, svarta, asiater och färgade (personer av blandad härkomst)
  • Segregation under Apartheid: Svarta och vita segregerades i alla delar av samhället, i form av olika skolor, sjukhus, parkeringsplatser, parkbänkar etc. Särskilda bostadsområden upprättades för svarta utanför städerna, och svarta kunde endast besöka städerna med intyg för att arbeta. Rösträtt var i första hand för vita.
  • Apartheids fall: Sydafrika blev demokrati 1994. ANC vann valet och Nelson Mandela blev president.

Vi har blivit hänförda av Sydafrika och lätt förälskade, men vi har också blivit förskräckta och känt ett styng av magknip ibland. Det är omöjligt att överblicka alla skeenden, men varje människa vi träffar bidrar med ytterligare en liten pusselbit. Vi har funderat på hur vi ska berätta det vi fått höra, och vi har kommit fram till att det bästa är att låta sydafrikanerna själva berätta.

Vita röster från Sydafrika

Vi har pratat med många vita sydafrikaner – vänner, vänners vänner, pensionatsägare, restaurangägare och många andra. Här är några av de saker som de har berättat för oss, om situationen i Sydafrika. Observera att dessa uttalanden förstås inte kan generaliseras.

Jag trodde att svarta och vita i större utsträckning skulle leva tillsammans, efter Apartheid, men det blev inte så.

Vi lever i en bubbla.

Mandela var en bra ledare, och hans efterträdare också. Men därefter … Politikerna är korrupta och ute efter egen vinning.

Vi planerar att stanna här i Sydafrika. Men jag för över pengar till USA och Europa, för säkerhets skull.

För mig är det för sent, men man vill ju att ungdomarna flyttar härifrån. Det är en ”brain drain” (kompetensflykt).

Det är väldigt svårt för vita att få jobb nu. Även om du har en hög utbildning är det svårt. Och utomlands kan du få en lön som är tredubbelt så hög.

Nej, de bor inte i samma områden. Mellan vita fattiga och svarta fattiga är motsättningarna ännu större. Det är rent hat.

Invandrarna från Malawi är mer välutbildade och beredda att arbeta hårdare. Vi anställer gärna dem. De svarta sydafrikanerna är ofta lata, men de blir arga för att invandrarna tar deras jobb. Det hände förut att svarta sydafrikaner tog till fånga invandrare från Malawi och brände dem till döds, levande.

Jag lämnade in min pistol för registrering, men jag var tvungen att muta en person för att få tillbaka den. Det ska inte vara så, men man har inget val. Man måste betala.

De flesta svarta röstar på ANC, även om de förstår att den där T-shirten de får innan valet är en muta. Men politikerna gör det inte bättre för dem, de stoppar pengarna i egen ficka. Alla här är korrupta.

En svart person som har växt upp i en vit miljö kan kallas ”kokosnöt” – svart på utsidan och vit på insidan.

Sydafrika om 30 år? Det går bra om politikerna fortsätter att muta befolkningen. Om de inte gör det, då blir det kaos …

Svarta röster från Sydafrika

Vi har också pratat med en del svarta sydafrikaner, såsom guider och turistbyråpersonal. Här är några av de saker som de har sagt till oss. Observera att vi bara pratat med ett mindre antal människor, och dessa uttalanden kan inte generaliseras.

De (ANC) ger bort gratis T-shirts och matkuponger till folket, några veckor innan valet, och sedan får de deras röster.

Det finns inget bra parti att rösta på. Man måste bara välja det minst dåliga.

De subventionerade bostäderna ska gå till de som behöver dem, men så funkar det inte. Jag, som känner rätt personer, skulle kunna få en sådan bostad om jag vill. De som behöver det, de får ingen bostad.

Nu ska de (ANC) stänga skolan där mina barn går och göra om den till ett gymnasium. Det är en bra skola, så det är helt fel. De gör så bara för att vinna poäng inför valet. De förstör denna skolan bara för att det är vita lärare där. Nu splittras alla klasser, och barnen ska ut till större skolor, som är sämre.

Jag kör omkring med tre knivar i min bil. Även jag, som är svart, känner mig osäker här. Det är inte rätt att det ska vara så här.

Sydafrika är ett fantastiskt land, otroligt vackert. Men jag är orolig. De tar inte hand om landet, och kriminaliteten ökar. Till slut kommer man inte kunna se det vackra.

Sydafrika om 30 år? Det blir som Zimbabwe …

Hur tänker du?

Vad tänker du när du läser dessa röster från Sydafrika? Vad känner du till om landet sedan tidigare? Har du rest här, har du läst om Sydafrika eller har du kanske pratat med sydafrikaner?

Gillar du den här typen av reportage, som inte bara bjuder på reseinspiration utan också lite information eller tankar om det politiska läget i ett land?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev