Meny Stäng

Döskallekyrkan i Otranto – 800 döskallar i italiensk kyrka

Katedralen i Otranto i södra Italien kallas ibland för döskallekyrkan i Otranto, och det finns en fullt förklarlig anledning till det. Sammanlagt 800 döskallar pryder väggarna i den här kyrkan, och de kallas Otrantos martyrer. Detta område i Apulien bjuder på vackra stränder, azurblått hav och god mat, men också på en våldsam historia.

Otranto i södra Italien

Otranto är en ort i provinsen Lecce i regionen Apulien, i sydöstra Italien. Staden ligger vid Otrantosundet och är bland annat känd för hästavel. Under forntiden var staden känd som Hydruntum.

Otrantos våldsamma historia

Den 14 augusti 1480 erövrade turkarna från det Ottomanska riket staden Otranto. Alla män över 50 dödades och kvinnorna och barnen blev antingen slavar eller dödades de också. De kvarvarande 800 männen fick välja: konvertera till Islam eller dö. Männen valde döden, och som ett minne av deras offer finns nu skallarna till beskådan bakom glas i martyrkapellet, bakom kyrkans altare.

Öppettider i Italien

När vi kom fram föreställde vi oss ett ganska kort kyrkobesök, och därefter vidare färd. Så blev det inte! Att köra och parkera här under högsäsong är förenat med en hel del trängsel, väntande och tutande och när vi till slut kom fram till kyrkan var klockan 12:15.

Att kyrkan skulle ha stängt mellan 12:00 och 15:00 hade vi inte räknat med, men som tur är så är staden en trevlig semesterstad  med badklippor, restauranger och butiker. Att slå ihjäl några timmar här är inte speciellt svårt!

Badplats i södra Italien
Vackert och väldigt orört
Många solar och badar vid klipporna mitt inne i Otranto
Många solar och badar vid klipporna mitt inne i stan

Cattedrale di Otranto

Cattedrale di Otranto är värd ett besök, om du har vägarna förbi. Samlingen av människoskallar, ben och knotor är lite makaber, men berättar samtidigt en intressant historia. Kyrkan har också ett vackert mosaikgolv som skildrar olika scener i den bibliska historien.

Cattedrale di Otranto - besökarna väntar på att portarna ska öppnas 15:00
Cattedrale di Otranto – besökarna väntar på att portarna ska öppnas 15:00
Döskallekyrkan i Otranto
Skelettdelarna förvaras bakom glas

Ställplats för husbilar i Otranto

När vi besökte Otranto och döskallekyrkan stannade vi på en ställplats som ligger centralt och bra i staden. Platsen är en 24-timmars parkeringsplats för både personbilar och husbilar, och här finns både bevakning och möjlighet att fylla på vatten. Vi betalade 6 euro för ett dygn och adressen är Via Renis.

Ställplats i Otranto

En annan skelettkyrka

Om du tycker att det är fascinerande med kyrkor med annorlunda och lite makaber interiör kan vi också rekommendera ett besök i Skelettkyrkan i Sedlec i Kutna Hora, som vi skrev om när vi besökte Tjeckien 2009.

Skelettkyrkan i Sedlec, i Tjeckien, är dekorerad med ben från 40 000 människor
Skelettkyrkan i Sedlec, i Tjeckien, är dekorerad med ben från 40 000 människor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev