Meny Stäng

Apulien – italienarnas semesterparadis

Apulien, eller Puglia som det heter på italienska, är den region i södra Italien som går ner i ”klacken”. Här möts Adriatiska och Joniska havet och här hittar man allt från arkitektur och antikens kultur, till god mat och långa härliga stränder. Apulien är italienarnas eget semesterparadis, och det är inte svårt att förstå varför de gillar den här delen av Italien.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Många husbilar i Apulien

Jag tror aldrig att jag har sett så många husbilar och så många ställplatser längs samma kust. Men det är i stort sett bara italienare som rör sig här i Apulien. Vi har inte sett en enda bil eller husbil med en utlandsregistrerad nummerplåt. Om du vill upptäcka italienarnas egna ”hemliga” semesterparadis är det alltså hit du ska åka!

Vi startade i Taranto i förmiddags och följde den sydvästra kusten ut mot ”klackens” spets. Här är stränderna flacka och vi såg enormt många husbilar. Det finns ställplatser nästan överallt och mellan dessa fricampar italienarna glatt. De ställer sig precis var som helst och vissa backar långt ut på stränderna utan att skämmas.

Husbilar står överallt längs kusten - både på ställplatser och helt oorganiserat
Husbilar står överallt längs kusten i Apulien – både på ställplatser och helt oorganiserat

Leuca – staden vid spetsen

På vägen mot ”spetsen” på klacken valde vi de mindre och vackrare vägarna och fick tampas både med trånga gränder och djupa vattenpölar – men det gick bra. Längst ut tog vi förstås några obligatoriska foton i Santa Maria di Leuca, staden vid spetsen. Lite häftigt är det ju att stå såhär längst ut och blicka ut mot havet!

När vi sedan vände runt och började köra uppåt igen längs den nordöstra kusten blev naturen helt annorlunda: branta berg och absolut inga ställplatser. Så var skulle vi ställa oss nu? Vi fick till slut ta ett beslut och vi har nu ställt oss på en parkeringsplats vid en liten båthamn och betalat p-avgiften. Vi hoppas helt enkelt att ingen blir sur (och det borde de ju inte bli med tanke på hur italienarna själva parkerar!)

"Små" vattenpölar här och där på vägarna
”Små” vattenpölar här och där på vägarna
Ananasbaren vid Italiens "ände"...
Ananasbaren vid Italiens ”ände”…
Branta klippor som är mycket populära för bad - kolla alla människor!
Branta klippor som är mycket populära för bad – kolla alla människor!
Cuglieri

Sardiniens västkust

I förrgår startade vi från Bosa och började köra söderut längs Sardiniens västkust. Idag har vi kommit…

LÄS MER
Alla våra bästa tips om Italien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev