Meny Stäng

Veckans Gäst: Peter Gröndahl, VD American Motorhomes

Peter Gröndahl driver företaget American Motorhomes som importerar amerikanska husbilar och husvagnar till Sverige. Genom företaget kan man köpa både nya och begagnade husbilar och husvagnar, som på många sätt skiljer sig från de europeiska motsvarigheterna.

De amerikanska bilarna/vagnarna är ofta stora, många gånger med slide-outs (utfällbara sidoväggar) och är utrustade med all tänkbar komfort. Peter har över 15 års erfarenhet av branschen, varav hälften från USA, och vi är därför nyfikna på vad han har att berätta.

Hur kom du på idén att börja importera amerikanska husbilar och husvagnar till Sverige?

Det var en affärsbekant i USA som svängde förbi en dag med en amerikansk husbil i Ft Lauderdale. Jag klev in genom dörren och där började det hela i samma ögonblick. Jag blev frälst direkt även om jag vid det tillfället var aktiv i båtexport.

Hur ser marknaden ut för amerikanska husbilar och husvagnar i Sverige?

Den är på kraftig tillväxt vill jag påstå, speciellt husbilarna. Fler och fler säljer hus eller bostadsrätt och tar klivet fullt ut, de flyttar in i husbilen. Många säger till mig att de tillbringar eller avser att tillbringa vintern söderöver i husbilen.

Varför ska man köpa en amerikansk husbil/husvagn istället för en europeisk?

Ja, det är ju framförallt de stora utrymmena som lockar. Trenden just nu är att det är de allra största som lockar mest. Här ser man en tydlig koppling, de ska bo i bilen. Husbilen blir deras primära bostad.

Många tänker att amerikanska husbilar är lyxiga och dyra att köra. Stämmer det?

Både ja och nej. Lyxiga kan man nog säga att de är rent generellt även om det som alltid finns både billiga och dyra bilar, varför utrustningsnivåerna varierar en hel del. Dyrare att köra blir de på grund av storleken. Räkna ca 2,5-3 liter i blandad körning. En del mindre vid långkörning givetvis, ca 2 liter.

Kan du beskriva den mest populära husbilsmodellen respektive husvagnsmodellen?

Populäraste husbilen idag är årsmodell spannet 2005-2008 ca, ju större desto bättre och helst 4 slide outs även om 3 också går bra. Husvagnar från USA är så pass nytt att det ännu inte går att fastställa några trender över huvud taget.

2009 Winnebago 34Y Bråvalla 2015 Husbilsklubben mässa
2009 Winnebago 34Y Bråvalla 2015 Husbilsklubben mässa

Om man beställer en amerikansk husbil/husvagn – hur lång är leveranstiden?

När husbilen väl är hittad, räkna ca 2-3 månader från USA och någon månad om man har turen att hitta sitt drömåk i Europa.

Kör du själv amerikansk husbil/husvagn? Berätta om ditt fordon och vart du brukar åka!

Jag åker endast på olika mässor, event och tillställningar i marknadsföringssyfte. Hela somrarna går åt på det viset. Men, en alldeles egen amerikansk husbil skall med tiden inhandlas och jag vet precis vad jag vill ha, en Entegra Anthem.

Nyhetsbrev

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Gotland, Öland, Kalmar-området, Pataholm, Timmernabben med mera, Sverige över huvud taget. Jag har bott utomlands så pass många år att Sverige blivit eftersatt och måste utforskas. Det finns ju väldigt många vackra platser här i vårt land och jag vet givetvis inte om alla. Utanför Sveriges gränser om jag ska åka husbil så blir det nog Spanien/Portugal i första hand.

Skeppsdockan Söderköping 2015. Keystone Premier Bullet 34ft Husvagn-2014 Thor Tuscany XTE 40GQ-2009 Winnebago 34Y
Skeppsdockan Söderköping 2015. Keystone Premier Bullet 34ft Husvagn 2014, Thor Tuscany XTE 40GQ och 2009 Winnebago 34Y.

Tack Peter Gröndahl för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev