Meny Stäng

10 smarriga maträtter i Europa

Annons

När man reser runt i Europa reser man förstås också runt bland massor av spännande och fantastiska matkulturer. Det finns sååå många goda och intressanta maträtter att prova på runt om i de europeiska länderna, så vi har väldigt svårt att välja vilka vi ska skriva om. Här är tio smarriga maträtter i Europa som vi gillar och tycker är värda att prova när man är på resande fot, listade helt utan inbördes ordning. Vilka smarriga maträtter vill du tipsa om i Europa?

1. Pintxos, Spanien

Tapas känner du säkert till, men känner du till pintxos (eller pinchos)? Det är små snacks, som oftast serveras på bröd och med en tandpetare, och som du ofta hittar i Baskien. Inte fel tillsammans med lite cava!

Pintxos Spanien

2. Zurek, Polen

Polen är bra på mat som känns enkel, hemlagad och god. Soppor är populärt och vår favorit är den klassiska soppan ”Zurek”, med potatis, korv och ägghalvor. Gärna tillsammans med öl och en Wyborowa!

Zurek i Polen

3. Grillat lamm, Kroatien

Vi brukar tycka att maten i Kroatien är lite trist, men att beställa in grillat lamm är ett säkert kort – det kan de! En extra bra lammrestaurang är Kopacina på ön Brac. Läs mer om restaurang Kopacina.

Grillat lamm i Kroatien

4. Skaldjur, Frankrike

Åh, skaldjuren i Frankrike! Moules frites är förstås en klassiker, men dessutom finns alla fantastiska ostron och havskräftor. Och förstås spännande saker som havssniglar. Vi har bland annat upplevt härliga skaldjur i Cancale och i Sete.

Skaldjur i Frankrike

5. Valkött och lunnefågel, Island

Island är ett land som överraskar när det kommer till mat. Här finns spännande råvaror som valkött, lunnefågel, fågelägg och olika fiskar och skaldjur – ofta tillagade på kreativa sätt. Här finns också spännande restauranger, som Fish Market och Fish Company.

Valkött Island

6. Calderaida de Peixe, Portugal

Om du befinner dig i Portugal ska du definitivt beställa in den klassiska fiskgrytan, Calderaida de Peixe. Den kan se lite olika ut, men är alltid fylld med smarrig fisk och skaldjur!

Calderaida de Peixe Portugal

7. Burek, Albanien och Makedonien

I Albanien och Makedonien hittar du främst grillat – och italiensk mat. Men ett måste är att testa traditionella burek, en slags paj som kan ha olika fyllningar. Naturligtvis slinker lite sallad, fetaost och oliver ner samtidigt!

Burek i Albanien och Makedonien

8. Gulaschsoppa, Ungern

Gulaschsoppa är kanske en självklarhet när man besöker Ungern, men den tål att nämnas ändå eftersom den är sååå god. En gulaschsoppa med öl, bröd och kanske lite stark kryddpasta till sitter aldrig fel!

Gulash i Ungern

9. Antipasti, Italien

Vi brukar gnälla lite över den italienska maten, och vi är inte alls så förtjusta som många andra. Men en sak gillar vi: antipasti, d.v.s. den första rätten man kan beställa in som består av små kalla delikatesser. Mums!

Antipasti Italien

10. Coquinas, Spanien

Coquinas är en slags supergoda småmusslor som man hittar i Spanien. Musslorna serveras ofta tillagade med vitlök och rejält med olivolja (Här hittar du vårt recept på coquinas).

Vill du få vårt nyhetsbrev?
Coquinas i Spanien

Prenumerera på vårt nyhetsbrev