Meny Stäng

Res till Afrika i böckernas värld

Drömmer du om att uppleva den afrikanska kontinenten, samtidigt som du befinner dig hemma i Sverige? Eller saknar du den perfekta läsningen inför Afrika-resan? Gör en resa till Afrika i böckernas värld! Vi presenterar 9 skönlitterära böcker som tar dig med till 9 olika afrikanska länder. Har du några fler tips på skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Afrika?

Egypten: Yacoubians hus av Alaa Al-Aswany

I ”Yacoubians hus” får du följa med till hjärtat av Kairo där det finns ett hus, som uppförts i europeisk stil på 1930-talet. Då bodde här miljonärer och ministrar. Nu är det en salig blandning av människor.

I de fina lägenheterna bor den homosexuelle chefredaktören och den korrupte rikemannen som tänjer på Koranen för att tillfresställa sina begär. I skjulen på taket bor den fattiga kvinnan som lär sig att ta sig fram i ett samhälle som styrs av mäns lustar och portvaktarsonen som vill bli polis, men som nekas tillträde och vänder sig mot religiös fundamentalism. Sex, makt och religion i en megados!

Resa i Afrika i böckernas värld

Etiopien: 438 dagar av Johan Perssons och Martin Schibbye

438 dagar är Johan Perssons och Martin Shibbyes berättelse om fångenskapen i ett etiopiskt fängelse, efter att de tagit sig in i Ogaden för att göra ett reportage om Lundin Oil. Först och främst är det en spännande skildring av Johans och Martins otäcka äventyr, som inkluderar långa vandringar utan vatten och mat, skottskador, skenavrättningar och instängdhet i ett kallt och smutsigt fängelse. 

Samtidigt är det förstås en berättelse om så mycket annat. Vad kan och ska journalister göra egentligen? Världen bör förstås få rapporter även från platser dit journalister egentligen inte är välkomna, annars blundar vi ju för massor av förbrytelser och människoöden. Men innebär det att man får bryta mot andra länders lagar? Och i så fall – vilka risker ska en journalist egentligen vara beredd att ta?

Kenya: Den vita massajen av Corinne Hoffman

Den vita massajen är den schweiziska affärskvinnan Corinne Hoffmans självupplevda kärlekshistoria, som utspelar sig i Kenya.  Hon reser på semester till Kenya med sin pojkvän, men blir snart förälskad i den vackre massajkrigaren Lketinga.

Under fyra dramatiska år lever hon tillsammans med massajerna på den afrikanska landsbygden, där hon också blir mamma till en liten dotter. Man kan inte låta bli att tycka att Corinne är naiv i sin blinda förälskelse, men trots det ger boken en intressant inblick i massajernas annorlunda liv. Förbered för kulturkrock!

Libyen: Ingen i världen av Hisham Matar

I ”Ingen i världen” tar Hisham Matar med läsaren till ett land dit ingen annan bok tagit mig förut: Libyen. Suleiman växer upp i Tripoli på 70-talet, under Kadaffi-regimen. Det är en totalitär stat, där din granne kan vara en ”antenn”.

Revolutionskommitténs bilar hämtar upp medborgare som misstänks trotsa regimen och dessa förhörs, misshandlas (eller avrättas) i TV, på bästa sändningstid. Historien berättas ur nioårige Suleimans perspektiv, med ett språk som stundtals är poetiskt. Läsvärd!

Marocko: Fånge i öknen av Malika Oufkir

”Fånge i öknen” tar till en början med dig till en värld av ofattbar lyx. Malika Oufkir växer upp i kungens palats och lever som tonåring ett jetsetliv med fester med inbjudna Hollywoodstjärnor. När pappan deltar i en statskupp mot kungen och blir dödad byts lyxlivet i slottet mot 20 års fångenskap under jord.

Tillsammans med sin mamma och fem syskon överlever Malika två decennier av svält, sjukdomar och total isolering. Men till slut börjar de gräva en tunnel med sina egna händer… En av de mest fascinerande berättelser jag någonsin läst!

Nigeria: Americanah av Chimamanda Ngozi Adiche

Boken ”Americanah” börjar med att Ifemelu och Obinze träffar varandra som unga i Nigeria. Obinze drömmer ständigt om USA, men det är Ifemelu som lyckas ta sig dit och skaffa sig ett liv, innan hon långt senare återvänder till Nigeria och träffar Obinze igen.

Detta är ingen kärleksroman, utan en bok om kulturkrockar, om ras och om hur vita människor ser på svarta människor. Ibland tycker jag att boken är onödigt långrandig, men många gånger fungerar den som en riktig ögonöppnare. Intressant läsning som jag inte ångrar!

Somalia: En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie

”En blomma i Afrikas öken” är den osannolika berättelsen om en fattig nomadflicka i Somalia som blir supermodell. Föräldrarna lever ett enkelt och traditionellt liv med muslimska värderingar, och dottern vallar getter på dagarna.

Den första traumatiska händelsen utspelar sig då hon blir omskuren, och när hon sedan som 12-åring ska giftas bort till en man i 60 års-åldern flyr hon hon till huvudstaden Mogadishu. Därefter fortsätter den osannolika resan till London och ett liv som supermodell.

Sudan: Slav av Mende Nazer

”Slav” är Mende Nazers berättelse om sin tuffa uppväxt. Mende växer upp i Sudan och blir vid 12 års ålder såld som slav till en rik arabfamilj i Khartoum. Berättelsen kunde ha stannat här, som den kanske gör för många andra flickor i Mendes situation, men istället säljs hon vidare som slav till Sudans ambassadör i London.

Livet i London är inte bättre på något sätt, och förtrycket är kanske hårdare än någonsin. Men så småningom får Mende kontakt med andra sudaneser som hjälper henne att bryta sig ut ur år av fångenskap…

Sydafrika: Agaat av Marlene van Niekerk

Agaat utspelar sig i Sydafrika, strax efter att Apartheid-systemet har fallit. Den vita farmarhustrun Milla de Wet ligger förlamad och är helt utlämnad åt den svarta Agaats omsorger. Man märker snabbt att det finns en laddning mellan de två kvinnorna, och det hela får successivt sin förklaring. 

Som femåring räddades Agaat av familjen de Wet och blev nästan omhändertagen som familjens eget barn, men när Milla till slut fick en egen son förändrades förutsättningarna helt. En berättelse som utspelar sig i det lilla, men som samtidigt handlar om hela situationen i Sydafrika.

Afrika i böckernas värld

Prenumerera på vårt nyhetsbrev