Meny Stäng

Veckans Gäst: Åsa Winald, utlandssvensk i Portugal

Annons

Åsa Winald bor tillsammans med sin man Sverker och döttrarna Frida och Jonna i en liten by vid havet utanför Lissabon i Portugal. Familjen flyttade från Sverige för några år sedan eftersom de ville hitta de bästa surfvågorna och eftersom de längtade bort – till Bortugal.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Faktum är att Åsas blogg heter precis så. På bloggen Bortugal kan du läsa om familjens öden och äventyr i det nya landet, om hur det är för barnen att gå i en portugisisk byskola, hur det sociala livet fungerar i byn och om hur man lever vardagsliv … i ett helt annat land. Vi är förstås nyfikna: hur fungerar det att flytta utomlands med hela familjen?

Hur kom ni på idén att flytta utomlands och varför valde ni just Portugal?

Både Sverker och jag har alltid varit sådana som längtat bort. Bägge hade bott utomlands i flera år innan vi träffades. Jag i Österrike, Schweiz och Spanien bland annat och Sverker i Nya Zeeland. Från det att vi träffades har vi spånat kring var den idealiska platsen att bo skulle vara.

Vi bestämde oss för att undersöka Portugal som potentiellt land att flytta till eftersom det hör till EU, har bra surf och fantastiskt klimat. Att portugiserna är ett väldigt trevligt folk gjorde att det kändes ännu mer rätt. Vi gjorde tre resor hit innan vi hittade hem och bestämde oss för att det skulle bli just här där vi bor nu.

Hur bor ni i Portugal och hur har det varit att komma in i det lokala livet där ni bor?

På vår tredje resa till Portugal köpte vi ett hus i en liten by ganska nära Lissabon med utsikt över Atlanten och där bor vi nu sedan två och ett halvt år tillbaka. Att vi hamnade i en by och att våra barn går i skolan i byn har definitivt bidragit till att det gått över förväntan med att lära känna folk och bli delaktig i det lokala livet.

Har ni försökt lära er portugisiska och hur går det?

Jag kunde spanska innan, vilket underlättar. Spanska och portugisiska är ungefär lika lika som svenska och danska. Jag började med språkkurs på CD och appar innan vi flyttade och klarade att göra mig förstådd ganska bra redan från början med min spanskugisiska men hade svårt att förstå vad folk sa. Nu har jag gått språkkurs två gånger i veckan i snart två år och nyligen gjort testet DAPLE, avancerad portugisiska som främmande språk, och tror att jag klarade det.

Sverker har bara gått några månader på språkkurs sammanlagt men har snappat upp en hel del han också. Det blir lite hemsnickrade meningar men han klarar att föra enkla samtal med granngubbarna och barnens kompisar och har ett ganska stort ordförråd. Det har underlättat för Sverker att så många portugiser (bortsett från gamla och barn) pratar bra engelska, men samtidigt har det kanske bromsat hans portugisiska inlärningskurva.

Jobbar ni i Portugal eller hur försörjer ni er?

Vi sålde vårt hus i Sverige och fick ett bra startkapital så hittills har vi inte behövt jobba. Jag tror inte det är realistiskt att flytta till Portugal och tro att man ska hitta jobb i första taget om man inte har någon väldigt attraktiv kompetens.

Det är väl inte helt realistiskt att tro att vi ska klara oss hur länge som helst utan inkomst heller, men vi har investerat pengar i ett projekt som förhoppningsvis kommer att ge en del avkastning så småningom. Vi funderar också lite på någon sorts bed & breakfast verksamhet, men är inte där ännu. Vi försöker leva sparsamt och få pengarna att räcka så länge som möjligt. Mycket soppa och lite restaurangbesök!

Hur trivs barnen i skolan och hur är den portugisiska skolan jämfört med den svenska?

Den portugisiska skolan är mycket mer gammaldags än den svenska. Man får tänka en generation tillbaka, med skamvrå om man inte sköter sig, skrivstil från år ett och två år i varje klass om man inte klarar kunskapskraven. Ur ett svenskt perspektiv helt tabu och fel, men efter tio år som högstadielärare var jag inte helt övertygad om att svensk skola är det ultimata heller.

Vi var naturligtvis oroliga för hur det skulle gå och det var skönt att veta att det fanns en svensk skola bara någon halvtimme härifrån om det inte skulle funka, men det har faktiskt gått över förväntan. Det passar säkert inte alla barn, men våra barn trivs jättebra hittills.

Jag tror det var bra att de inte behövde hoppa in i det mitt i utan var i den åldern (5 och 7) att de fick börja i årskurs ett respektive förskoleklass här. De började prata portugisiska så smått efter någon termin och nu har de till och med börjat blanda in portugisiska när de pratar svenska.

Jonna och Frida den första skoldagen i Portugal
Jonna och Frida den första skoldagen i Portugal

Hur fungerar det med medborgarskap, sjukvård och försäkringar när man flyttar till Portugal?

Bra fråga som jag bara delvis kan besvara. När man flyttar hit ska man anmäla att man bosatt sig här vid närmaste Cámara Municipal (kommunalhus). Efter fem år måste man uppsöka en annan instans om jag förstått det hela rätt och förnya sitt ”residency”.

Eftersom Portugal tillhör EU har man rätt till sjukvård och skola om man skriver sig här. Däremot har man som icke-medborgare inte rätt att belasta det sociala systemet. För att få vård här måste man gå till sitt Centro de Saúde, vårdcentralen, och få ett dokument att visa upp vid läkarbesök och dylikt säger Åsa Winald.

Det blå EU-kortet upphör att gälla när man flyttar från Sverige, och som jag förstår det får man inget portugisiskt som icke-portugis, vilket innebär att man inte har rätt till vård utanför Portugal. Inte ens i Sverige! Vi har bara goda erfarenheter av den portugisiska vården hittills men har ändå en privat försäkring som täcker en del tandvård och en del annat för säkerhets skull. 

Vad gäller medborgarskap har jag inte undersökt hur det funkar ännu, men jag vet att man kan får medborgarskap om man föder barn här som då blir portugisiskt och så förs medborgarskapet över på föräldrarna. Tyvärr är jag för gammal för det alternativet! 😉

Vad är det bästa och sämsta med att bo i Portugal?

Det bästa är klimatet, havet och människorna. Portugiserna är trevliga och hjälpsamma och man blir alltid vänligt bemött. Klimatet är idealiskt. Långa solsäkra somrar utan stress över att man ska missa den eller inte hinna njuta av den.

Vintern är kort och flyktig som en svensk sommar, men mer som höst och vår än vinter. Lite mer ostadigt väder och svalare temperaturer, idealiskt klimat för att vara utomhus och röra på sig och tillräckligt varmt för att man ska kunna äta lunch utomhus året om bara solen tittar fram.

Det sämsta med att bo i Portugal är väl att det är ett land med ekonomi och arbetsmarknad i kris och väldigt låga löner. Just nu berör det oss inte så mycket men om man tänker på barnen kanske det är så att får det sämre här än i Sverige rent materiellt sett, men sådant kan ju ändra sig och pengar är ju inte allt.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål Åsa Winald?

Jag drömmer inte så mycket om att resa längre sedan vi flyttade hit. Jag vill inte så gärna åka hemifrån, men nog är jag lite nyfiken på Azorerna. Man kan flyga dit från Lissabon för några hundralappar och jag skulle nog kunna tänka mig att åka dit och vandra, spana efter valar och bada i varma källor!

Åsa winald
Frida och Jonna hemma i familjens trädgård i Portugal

Tack Åsa Winald för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev