Meny Stäng

Veckans Gäst: Anna och Jan Nordfors, nybyggare i Portugal

Annons

Anna och Jan Nordfors träffades 2003 och inte långt därefter investerade de tillsammans i en farm på landsbygden i Portugal. Farmen saknade vid köpet precis alla livets bekvämligheter, inklusive hus, men det stoppade inte Anna och Jan. De byggde helt enkelt själva ett hus och bodde under tiden, under mer än 6 år, i sin husvagn Tjosan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Idag bor Anna och Jan i ett charmigt litet hus på en kulle, med milsvid utsikt över de gröna och vackra vidderna i Alentejo. Kanske är det någon som kommer ihåg att vi hälsade på dem under vår långa Europa runt-resa? Vi har frågat Anna och Jan om deras fascinerande historia och om hur det går till att bosätta sig och bygga sitt eget hus i Portugal. Om du vill följa deras liv på den soliga kullen kan du läsa deras blogg Man ser floden.

Hur kom det sig att ni valde att flytta till Portugal och att bygga ett eget hus?

Även om Jan kom ner till Portugal innan vi träffades, så hade vi i grunden samma skäl. Det var fråga om de långa mörka och kalla månaderna i Sverige. Klimatet var alltså den stora lockelsen. Anna åkte huvudsakligen ner för att träffa Jan. Vi hade, via en kontaktsida, träffats i Malmö våren 2003. Jan bodde alltså då redan i Portugal. Han sökte en livskamrat och Anna föll för frestelsen och flyttade ner.

Hur letar man upp en kulle i Portugal för att bygga ett hus på och vad är det för lagar och regler som gäller kring husbygge?

Det var inte möjligt för oss att hitta ett hus med mycket mark i Algarve. Därför letade Anna på nätet efter objekt norr om Algarve i landskapet Alentejo. Där var priserna låga och markerna stora. Anna hittade en ruin med 9,5 ha mark, vilket var omöjligt att motstå.

På den tiden fick man bara bygga på landsbygden om det redan fanns ett bostadshus. Att ruinen nästan bara var en jordhög gjorde inget, eftersom alla papper visade att det verkligen var en tidigare bostad. På den tiden var byggreglerna mycket restriktiva, men vi vet att det nu är lättare att få byggnadstillstånd på landsbygden.

Kan ni berätta lite om bygget av huset? Hur mycket gjorde ni själva och vad behövde ni hjälp med?

Själva bygget tog ca 4 år, vilket var lång tid för ett så litet hus (50 kvm). Men vi ville/måste göra så mycket som möjligt själva. Det var ekonomin som styrde tillsammans med önskan att verkligen få ett hus som vi ville ha det. Vid det tunga takarbetet hade vi hjälp av hantverkare. De ville arbeta hela dagar och det var mycket slitigt för Jan att vara deras hantlangare. Då vi byggde själva blev det aldrig 8 timmars arbetsdag.

Jan Nordfors, Alentejo
Jan Nordfors arbetar med husgrunden

Vilka var de största svårigheterna under bygget? Råkade ni ut för något missöde?

Det var inte muskelarbetet som tyngde mest. I stället var det det nödvändiga samspelet med myndigheter, hantverkare, ingenjör och leverantörer. Kulturkrockarna ekade ständigt över det vackra landskapet.

Ert hus ligger lite avsides. Hur får man el, vatten och internet till huset?

De flesta skulle nog påstå att vi bor ödsligt! Just att vi är långt från annan bebyggelse är en av fördelarna med vår farm. Vi kunde inte, med rimliga kostnader, bli inkopplade på el-nätet. Därför får vi all el från våra solceller, vilket ger oss ett nästan helt normalt el-liv. Vatten får vi från en nygrävd brunn och internet är självfallet mobilt.

Hur var det att bo i husvagn under så många år när bygget pågick?

Sammanlagt blev det 6,5 år i husvagnen Tjosan som från början var 25 år gammal. Vi kan påstå att vi verkligen lärde oss hur naturen/klimatet påverkar boendet. Inledningsvis var nog sommarens värme svårast att hantera. Men vi skaffade oss fler solceller och kunde använda fläktar som gav oss
svalka på nätterna.

Vinterns kyla motade vi med en gaskamin. Men kondens och fuktskador krävde ständig uppmärksamhet. Det blev många hyresfria år vilket gjorde att vi hade pengar till bygget. Ibland får man kämpa för sina drömmar!

Vad är det bästa och det sämsta med att bo som ni gör?

Vi tycker själva att vi bor i Portugals vackraste landskap. Sommar som vinter ger det oss ständig njutning. Blommande lavendelkullar i ljumma vindar medan Sverige hukar sig under vintern. Nackdelen är att vår väg till byn är så dålig. Nuförtiden fastnar vi inte längre i vinterns lera, men vi planerar våra körningar noga för att inte åka i onödan.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ert drömresmål?

Vi pratar ibland om att resa till Europas vackra städer. Florens, Rom, Wien eller Prag. Kanske åker vi dit, men då måste nog vägen till byn bli mer lättkörd först!

Ett hus börjar ta form, med utsikt över Alentejos vider
Ett hus börjar ta form, med utsikt över Alentejos vider

Tack Anna och Jan Nordfors, för att ni ville dela med er av era erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev