Meny Stäng

Att undvika onödiga kostnader på resan

Hur undviker man att semestern blir onödigt dyr? Att resa kostar pengar, men man vill ju inte att kostnaderna ska skena iväg bortom ens kontroll. Vi ger våra bästa tips för hur du kan spara till en resa och hur du kan resa kostnadseffektivt.

Hur många svenskar lånar till semestern?

Nästan var femte svensk lånar till semestern, enligt en artikel i Svenska Dagbladet. Men att låna till resan kan bli en skuldfälla! Vi ger våra bästa tips för hur du istället sparar ihop till semestern, och hur du kommer iväg på en resa som du faktiskt har råd med. Om det oväntade inträffar, och du ändå måste låna, är det viktigt att jämföra mellan olika låneerbjudanden.

Att undvika onödiga kostnader på resan
Vem drömmer inte om semester? Bild: Pixabay

Så kan du spara ihop pengar till resan

För att komma ut och resa behöver man ofta spara ihop pengar, men det kan ju vara lättare sagt och gjort. Här är våra fyra bästa tips för hur du sparar ihop pengar till önskeresan.

  1. Prioritera – För att vinna en sak kanske man måste avstå något annat. Fundera över om det finns något i ditt liv du kan prioritera bort! Bilen? Båten? Sommarstugan? De extra TV-kanalerna?
  2. Minska dina utgifter – Gå igenom dina fasta månadsutgifter och kolla om det går att minska dem på något sätt. Kan du få till en bättre deal för internet eller sänka kostnaderna genom att byta försäkringsbolag? Kan du ta med matlåda till jobbet istället för att äta på restaurang?
  3. Öka dina inkomster – Finns det möjlighet att byta jobb för att få högre lön? Kan du hyra ut din bostad medan du reser? Har du prylar i förrådet som du kan sälja?
  4. Spara på ett reskonto – När du till slut får över lite pengar att sätta undan är det perfekt att ha ett separat reskonto för detta, så att du inte frestas att använda pengarna till något annat.
Att undvika onödiga kostnader på resan
Få pengarna att växa, foto: Pixabay

Så reser du mer kostnadseffektivt

När du väl sparat och ska resa gäller det förstås att spendera pengarna klokt och resa ”kostnadseffektivt”. Här är fyra tips för att resa utan att spendera onödigt mycket pengar.

  1. Res under lågsäsong – Det är alltid dyrare att resa under lov och helger. Precis allt är dyrare under högsäsong, så om du har möjlighet att resa under lågsäsong får du billigare resa, billigare boende och billigare utflykter.
  2. Välj prisvärda resmål – Om du väljer ett resmål med låga priser får du betydligt mer för pengarna. Du hittar till exempel prisvärda (och spännande!) resmål i Östeuropa och i Asien.
  3. Bo billigt – Tänker du att resor alltid måste innefatta boende på hotell? Tänk om! Det kan vara minst lika mysigt och spännande att boka bed & breakfast, privata rum eller stuga på camping. Eller varför inte prova att byta bostad med någon i ett annat land?
  4. Lev billigt – Att strosa i städer, hänga på stränder eller njuta av natur behöver inte vara dyra aktiviteter. Se till att packa en matsäck eller laga mat i den där stugan ni hyrt – då behöver inte kostnaderna skena iväg.
Stuga på camping
Kanske bo i stuga på camping istället för på hotell?

Om något händer under resan

Hur väl man än förbereder sig så kan man aldrig förutse allt som kan inträffa under en resa, och därför är det förstås alltid viktigt att ha en försäkring. I de flesta fall gäller din hemförsäkring, men om du ska vara borta längre än 45 dagar, eller om du planerar äventyrliga aktiviteter, kan du behöva en extra reseförsäkring. Om du är osäker på vad som gäller så kolla med ditt försäkringsbolag innan du ger dig av!

Om en nödsituation uppstår, till exempel om du blir rånad eller råkar ut för en olycka, kan du i värsta fall behöva låna pengar i väntan på att göra upp med försäkringsbolaget. I en sådan situation kan det vara smart att jämföra låneerbjudanden från olika finansbolag, vilket du kan göra hos finbino.

Väghjälp utomlands
Det går inte alltid som man tänkt … men när husbilen stannade i Spanien fick vi hjälp!

Det var nära ögat i somras

När vi anlände till Tallinn förra sommaren, för att resa runt Estland med husbil under tre veckor, startade vi med en skön dag i huvudstaden. Vi tog en öl på en uteservering och strosade sedan runt i några timmar, innan vi tog en pizza på en annan uteservering. Först när vi gick insåg vi … Var är Peters ryggsäck?

Vi ville inte lämna värdesaker i husbilen, så Peter hade tagit med sig allt i ryggsäcken: laptop, filmkamera, drönare med mera. Sedan råkade han lämna hela ryggsäcken på den första uteserveringen, i flera timmar. Jag lovar att vi hade hjärtat i halsgropen innan vi kom fram!

Vi hade fantastisk tur, och ryggsäcken stod kvar. Om den inte gjort det? Usch jag vill knappt tänka tanken, men vi hade verkligen varit tvungna att lösa situationen. Vi skulle ju fota och filma under tre veckor för olika reportage vi lovat göra, så vi behövde vår utrustning.

Nyhetsbrev
Tallinn - Att undvika onödiga kostnader på resan
Här lämnade Peter sin ryggsäck med alla värdesaker … i några timmar

Vilka är dina bästa tips för att undvika onödiga kostnader på resan? Har du varit med om någon krisig situation någon gång, och hur löste det sig?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev