Meny Stäng

Budget för roadtrip – våra 8 bästa tips

Hur kan man planera sin budget för en roadtrip? Och framför allt, hur kan man se till att kostnaderna inte skenar iväg? Här är våra bästa tips för att hålla kostnaderna nere under en roadtrip, oavsett om du reser med personbil, husbil eller något annat färdmedel.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Res under lågsäsong

Att resa under lågsäsong är förstås inte alltid möjligt. Ibland måste man till exempel anpassa sig efter semester eller efter barnens skolgång. Om det är möjligt att välja lågsäsong så gör det mycket för budgeten. Precis allt är billigare under lågsäsong: hotell, campingar, inträden med mera.

2. Välj mindre ”heta” resmål

Det kan vara smart att undvika de allra mest ”hypade” resmålen. På dessa platser kan man räkna med att precis allting är dyrare. Självklart vill man hitta fina resmål, men det finns många pärlor i vårt avlånga land. Fråga runt i relevanta Facebook-grupper så kan du få många tips.

3. Campa med husbil, husvagn eller tält

Att campa kan vara ett billigt sätt att resa, men det gäller att se upp så att det inte blir dyrare än man tror. En husbil kan till exempel vara ganska dyr att hyra, särskilt under högsäsong. Fördelen med camping är att boendet blir billigare per natt och att man kan laga sin egen mat. Om man reser med husbil kan man välja ställplatser eller fricamping istället för traditionella campingplatser, för att hålla ner priserna.

campa

4. Hitta alternativ till hotell

Om du inte vill campa finns det ändå många alternativ til hotell. Kolla upp alternativ som vandrarhem, stuga på camping, Bed & Breakfasts, Airbnb och liknande. Det kan finnas många alternativ som är billigare än hotell. Om det finns möjlighet till matlagning i boendet kan du dessutom spara in på restaurangkostnader.

5. Laga egen mat

Visst är det trevligt att äta på restaurang ibland, inte minst på semestern, men om man äter ute två gånger om dagen blir maten snabbt en stor utgift. Om man campar eller bor i stuga, lägenhet eller vandrarhem med tillgång till kök kan man laga åtminstone vissa måltider själv, och på så sätt kan man spara in en hel del. Ibland kan det också vara en idé att packa en liten mysig picknick för lunchen, så slipper man köpa något dyrt (som kanske inte ens blir lika gott).

Campa

6. Välj billiga nöjen

Alla nöjen behöver inte vara dyra. Nu när vi rest längs Göta kanal har det varit ett gratis nöje att titta på slussning. I Sverige är det också gratis att uppleva nationalparker, naturreservat och badplatser. Det är också oftast gratis att besöka kyrkor, ruiner och fornlämningar. Vissa museer är gratis och vissa andra tar bara ett lågt inträde.

Klosterruin

7. Låna bara pengar om du måste

Oavsett om man planerar och tänker smart så kostar det alltid pengar att göra en roadtrip. Det bästa är förstås att spara pengar till resan. Det kan man göra genom att avsätta lite varje månad. Om du av någon anledning känner att du behöver låna pengar till resan är det viktigt att jämföra lån hos olika lånegivare, vilket du till exempel kan göra hos Sverigekredit.

8. Räkna med oförutsedda utgifter

Man kan planera och försöka vara smart på många sätt, men det går inte att planera ”perfekt”. Man måste också räkna med oförutsedda utgifter. Bilen kan gå sönder, man kan bli sjuk, man kan av misstag få en p-bot eller man kan behöva köpa något som man inte räknat med. Vårt bästa tips är att budgetera för oförutsedda utgifter.

Har du fler bra tips för att planera och hålla en bra budget under en roadtrip?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev