Meny Stäng

Sommaren 2020 – inte som andra somrar

Vad gör svenskarna sommaren 2020? Ett är säkert, och det är att denna sommaren inte är som andra somrar. Covid-19 har, med rätta, gjort oss oroliga för att umgås alltför nära samtidigt som många av våra vanliga semestervägar stängts. Så, hur spenderar svenskarna sommaren 2020?

Sommaren 2020

Våren 2020 präglades av oro för covid-19, och man funderade mer på smittorisk och distansjobb än på semester. När den värsta oron släppte fanns det begränsningar för vad man fick eller borde göra. Först skulle man hålla sig inom länet och sedan inom två timmar hemifrån med bil. Vad som skulle gälla för sommaren var oklart. Inte konstigt att många planerade svemester eller hemester!

Svemester

När vi planerade sommarens semester hade vi plan B och plan C. Plan A då? Ja, det var ju Europaresan som vi tidigt bestämde oss för att ställa in. Plan B var en resa längs Göta kanal med husbil (om resandet i Sverige släpptes fritt) och plan C var en husbilsresa längs Roslagskusten (om man behövde hålla sig inom två timmar hemifrån). Nu blev det ju, som du kanske vet, Göta kanal. Roligt!

På den här resan märker vi att vi inte är ensamma om att ha planerat svemester. På populära orter, som Söderlöping, Vadstena och Askersund, är det verkligen proppfullt. Vi har rest med husbil i Europa under 12 år, men har aldrig varit med om något liknande. Om man vill ha en plats på en ställplats måste man komma vid 10-tiden på förmiddagen. Annars är platserna slut.

Hemester

En del har också valt att satsa på ”hemester” i år. Om begreppet ”svemester” handlar om att semestra i Sverige, så handlar hemester om att semestra hemma. Sämre privatekonomi, eller oro för att resa, kanske gör att man just i år väljer att spendera semestern hemma. Kanske tar man chansen att renovera altanen, spendera tid i sommarstugan, uppleva närområdet eller bara ha kvalitetstid med familjen.

En sak som blivit tydlig är att det är mer populärt än någonsin att vandra och uppleva naturområden. Det är nästan så att det på sina håll blivit trångt i naturreservaten. Många ägnar sig förstås också åt aktiviteter som att baka eller vara kreativ, till exempel med hantverk. Enligt flera tidningar har det också blivit mer populärt i år att spela onlinespel. Spelandet förenklas hela tiden, och man kan nu både spela casino utan bank-ID och med bank-ID, vilket gör att spel blir tillgängligt för fler. Läs vidare här.

Tivedens nationalpark

Eller kanske utlandsresor?

Men, sedan släppte ju en del av restriktionerna och det blev möjligt att resa utomlands. Åtminstone till några länder. Från och med den 10 juli blev det möjligt att resa till flera länder. Om det utnyttjades? Ja, självklart. Vi har hört flera som passat på att resa utomlands efter att avrådan släpptes, bland annat till populära Kroatien.

Samtidigt så hade ju många redan hunnit planera en semester i Sverige. Och ”utlandet” finns ju kvar till ett annat år. Även om en del tar chansen att resa utomlands redan nu så tror vi att många passar på att uppleva Sverige i år. Stämmer det för dig? Semestrar du i Sverige, eller gör du någon utlandsresa denna sommar?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev