Meny Stäng

Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar

Kroatiens äldsta stad Stari Grad ligger på ön Hvar, i en liten vik på den nordvästra sidan av ön. Den historiska staden (Pharos) grundades av greker år 384 före Kristus, och än idag är detta en stad med trånga, charmiga gränder och torg.

I staden finns också en fin hamnpromenad, och en bit utanför kan man besöka nationalparken Paklenica, som finns upptagen på Unescos världsarvslista.  Häng med till Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar!

Till Hvar och besök på en naturistcamping

Vi tog oss över till ön Hvar (Sucuraj) med färja från Drvenik på fastlandet. Vi hamnade på en naturistcamping som heter Nudistcamp Vrboska, där vi fick en fin plats vid vattnet. Utsikten från vårt sovrumsfönster var verkligen grym och att sova med husbilen nästan utanför fönstret (eftersom det var så hett!) var en speciell känsla. Vi hade bara tjugo meter från husbilen ner till Adriatiska havets kristallklara vatten. Fantastiskt!

Ön Hvar i Kroatien
Vi står på båten och ska lägga till på ön Hvar
Hvar i Kroatien
Hvar i Kroatien
Hvar i Kroatien
Att sova med fönstret öppet och vakna till det här är underbart
Hvar i Kroatien

Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar

Vi parkerade husbilen på en parkering i stadens utkant och strosade sedan runt i de mysiga gränderna. Vi beundrade de stora båtarna längs kajen och tog en lunch på en av alla uteserveringar. Varsin svamprisotto smakade gott! Stari Grad är idag en turistort i centrala länet Datmatien, och ligger på den nordvästra sidan på ön i en lång vik. Man kan gå hamnpromenaden hela vägen till stranden Lanterna längs med vattnet.

Staden är lugn och här finns inget nattfestande! Att gå i Smala gränder och små torg bland restauranger, förbi den gamla kyrkan känns historiskt. Utanför stadskärnan hittar du bland annat vinodlingar och olivlundar.

Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar
Vackra kyrkan centralt i Stari Grad (gamla stan)
Stari Grad Hvar i Kroatien

Apoteket i Stari Grad

Laddad med en massa tomma pillerburkar begav vi oss till Apoteket för att försöka få loss lite mediciner. Apoteket visade sig dock vara stängt mellan 13:00 och 17:00 (att jag aldrig lär mig detta med siesta!) och detta var bara början på ett lite längre jaga-mediciner-äventyr. Eftersom jag är trött och fortfarande har huvudvärk berättar jag resten av historien imorgon från staden Hvar.

Man hittar små restauranger överallt i Stari Grad
Man hittar små restauranger överallt i Stari Grad
Det finns också många butiker som säljer konst, musik, hantverk och souvernirer
Det finns också många butiker som säljer konst, musik, hantverk och souvenirer
I hamnen ligger små och stora båtar och det finns gott om båtturer för turister
I hamnen i Stari Grad ligger små och stora båtar och det finns gott om båtturer för turister

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs WiFi i Europa – hur funkar det?

Skinners