Meny Stäng

Stari Grad på ön Hvar – Kroatiens äldsta stad

Annons

Kroatiens äldsta stad Stari Grad ligger på ön Hvar, i en liten vik på den nordvästra sidan av ön. Den historiska staden (Pharos) grundades av greker år 384 före Kristus, och än idag är detta en stad med trånga, charmiga gränder och torg. I staden finns också en fin hamnpromenad.  Häng med till Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Till Hvar och besök på en naturistcamping

Vi tog oss över till ön Hvar (Sucuraj) med färja från Drvenik på fastlandet.

Ön Hvar i Kroatien
Vi står på båten och ska lägga till på ön Hvar

Vi hamnade på en naturistcamping som heter Nudistcamp Vrboska, där vi fick en fin plats vid vattnet. Utsikten från vårt sovrumsfönster var verkligen grym och att sova med husbilen nästan utanför fönstret (eftersom det var så hett!) var en speciell känsla. Vi hade bara tjugo meter från husbilen ner till Adriatiska havets kristallklara vatten. Fantastiskt!

Hvar i Kroatien
Hvar i Kroatien
Hvar i Kroatien
Att sova med fönstret öppet och vakna till det här är underbart
Hvar i Kroatien

Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar

Vi parkerade husbilen på en parkering i stadens utkant och strosade sedan runt i de mysiga gränderna. Vi beundrade de stora båtarna längs kajen och tog en lunch på en av alla uteserveringar. Varsin svamprisotto smakade gott! Stari Grad är idag en turistort i centrala länet Datmatien, och ligger på den nordvästra sidan på ön i en lång vik. Man kan gå hamnpromenaden hela vägen till stranden Lanterna längs med vattnet.

Staden är lugn och här finns inget nattfestande! Att gå i smala gränder och små torg bland restauranger, förbi den gamla kyrkan känns historiskt. Utanför stadskärnan hittar du bland annat vinodlingar och olivlundar.

Kroatiens äldsta stad Stari Grad på ön Hvar
Vackra kyrkan centralt i Stari Grad (gamla stan)
Stari Grad Hvar i Kroatien

Apoteket i Stari Grad

Laddad med en massa tomma pillerburkar begav vi oss till Apoteket för att försöka få loss lite mediciner. Apoteket visade sig dock vara stängt mellan 13:00 och 17:00 (att jag aldrig lär mig detta med siesta!) och detta var bara början på ett lite längre jaga-mediciner-äventyr. Eftersom jag är trött och fortfarande har huvudvärk berättar jag resten av historien imorgon från staden Hvar.

Man hittar små restauranger överallt i Stari Grad
Man hittar små restauranger överallt i Stari Grad
Det finns också många butiker som säljer konst, musik, hantverk och souvernirer
Det finns också många butiker som säljer konst, musik, hantverk och souvenirer
I hamnen ligger små och stora båtar och det finns gott om båtturer för turister
I hamnen i Stari Grad ligger små och stora båtar och det finns gott om båtturer för turister

Se mer i närheten

När du är i Starigrad vill du förstås också besöka staden Hvar på ön Hvar. Du kan också besöka den fina grannön Brac. På fastlandet kan du uppleva den mysiga och historiskt intressanta staden Split. Ytterligare mysiga städer i närheten är Omis och Trogir.

Semester i Dalmatien
Ön Brac i Kroatien
Kroatien
Alla våra bästa tips om Kroatien. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev