Meny Stäng

Tio minuter i Bosnien

Igår spenderade vi tio minuter i Bosnien, eller Bosnien och Hercegovina som landet egentligen heter. Ja, du hörde rätt, tio minuter! Du som själv har bilat från Dubrovnik i södra Kroatien och norrut i landet förstår precis varför – det är omöjligt att komma vidare i Kroatien utan att passera Bosnien. Jag har faktiskt inte tänkt på det förut, men den södra delen av Kroatien sitter inte ihop med resten av landet.

Kort besök

Vi körde den korta sträckan genom Bosnien och Hercegovina utan att göra något speciellt. Vi kan bara konstatera att landet fick en väldigt liten strandremsa (24 km runt staden Neum). Vägen och landskapet ser ut som i Kroatien, och det är egentligen inte mycket som skvallrar om att man plötsligt befinner sig i ett annat land.

Efter våra tio minuter i landet fortsatte vi in i Kroatien igen, på den norra sidan om Bosniens gräns, och åkte därefter vidare med färja till ön Hvar.

Gränskontrollen från södra Kroatien, in i Bosnien och Hercegovina
Gränskontrollen från södra Kroatien
Bosnien och Hercegovina har en kort strandremsa, som delar Kroatien i två delar
Bosnien och Hercegovina har en kort strandremsa, som delar Kroatien i två delar. På kartan kan du också se vägen vi körde igår – från Dubrovnik till ön Hvar.

Kort om Bosnien och Hercegovina

Landet har knappt 4 miljoner invånare och landet befolkas av bosniaker, serber och kroater. Den allra första bosniska statsbildningen kom till redan på 1100-talet och varade fram till 1463, då landet erövrades av det Ottomanska riket. 1878 ockuperades landet av Österrike-Ungern och efter första världskriget blev landet en del av Jugoslavien. 1992 förklarade sig Bosnien självständigt igen.

I och med Bosniens självständighet utropades en ”serbisk republik” och med hjälp från den jugoslaviska armén och trupper från Serbien och Montenegro ockuperades omkring 70 procent av Bosniens territorium. Detta var början på Bosnienkriget där 110 000 människor fick sätta livet till. Kriget tog slut 1995 efter påtryckningar från Nato och andra internationella organ.

Fredsavtalet innebar att serberna fick majoritet i landets ena ”entitet” (Republika Srpska) medan bosniaker och kroater har majoritet i den andra ”entiteten” (Federationen Bosnien och Hercegovina). Efter kriget hade Nato länge fredsbevarande trupper i landet. 2004 tog EU över uppgiften och idag finns ungefär 2000 man från EUFOR stationerade i Bosnien och Hercegovina, som idag är kandidater till både EU och Nato.

Kustvägen i Bosnien, vid staden Neum
Kustvägen vid staden Neum

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Lyxig camping i Dubrovnik – upplev Solitudo

Prenumerera på vårt nyhetsbrev