Meny Stäng

Himlens alla änglar – Srebrenica, Bosnien

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

På minnesplatsen i Potocari utanför Srebrenica är luften tjock av sorg, inte ens ett fågelkvitter. Ingen säger ett ord, ord kan inte beskriva detta. Himlens alla änglar gråter. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Tiden stannar upp, jag backar bandet till – 95 när helvetet bröt ut på alla kanter och ondskan visade sitt värsta ansikte. 

Srebrenica

Srebrenica ligger i östra Bosnien, i det som i dag tillhör den serbiska delen. Namnet Srebrenica betyder silver=srebro, i området bröts silver och andra mineraler. Staden är mycket gammal, runt 2000 år och har rötter i det Ottomanska riket. 

Just då, i juli 1995, satt jag i en sommarstuga på östkusten, transistorradion kablade ut nyheten om Srebrenicas fall, jag grät. 

Mitt arbete var då integrering av flyktingar, större delen från Bosnien. 450 trasiga och traumatiserade människor som kommit till min lilla hemstad i Mälardalen. Mina bosniska flyktingar satt nätterna igenom med amatörradio för att försöka få information om anhöriga. Någon fick ett Rödakorsbrev som varit månader på väg – “Vi har inte ens salt”, skrev en farmor från Srebrenica, staden som hade en saltindustri.  

Srebrenica

Srebrenica förklarades som en FN skyddad zon. De serbiska styrkorna drog allt närmre för att i juli 1995 inta staden. 

Runt 20 000 flyktingar från närliggande områden sökte sig till FN basen i Potocari. Många flydde genom skogen och över bergen mot Tuzla. FN trupperna avväpnades och katastrofen blev total, kvinnor och barn bussades till Bosnienkontrollerade områden och pojkar och män avrättades. 8372 pojkar, makar, bröder och farföräldrar.  

                                               8372 8372 8372 8372 8372 

Srebrenica

Den före detta batterifabriken i Potocari är idag en utställningslokal, ångesten klamrar sig fast i väggarna. Kvinnor våldtogs och misshandlades, alla pojkar och män skildes från sina familjer. De återsåg varandra aldrig mer. 

Detta var nutidens största folkmord i Europa, ett planerat sådant då transporter, bränsle, uppsamlingsplatser och massgravar redan var förberedda. 

Den 11 juli varje år högtidshålls minnesdagen av massakern. Än idag, 28 år senare, begravs offer som hittats i nyupptäckta massgravar och identifierats genom DNA. I dag är Srebrenica en stad som fortfarande läker, många hus är tomma men livet har på något sätt gått vidare. 

WIFI.se
Srebrenica

Området runt stan har en lång tradition av hälsokällor och vi åker på slingrande vägar upp över staden till det gamla spaområdet Guber.  

Naturen är som gjord för vandringar och picknicks. Vid varje underjordisk källa sitter en skylt som talar om vad vattnet från just den källan är bra för. 

 Vi sköljer oss med allt möjligt för att få bättre syn och framför allt skönhet. Vattnet innehåller kalcium, magnesium, järn, koppar mm. Tyvärr hittar jag ingen källa för evig ungdom. 

Det gamla välkända kurhotellet står öde sedan många, många år. Sportanläggningen kommer det aldrig mer att sportas i. 

Utsikten över staden är vackrare än dess sorgliga historia. 

Srebrenica
Jag och min dotter Emma samt Muhamed, min bosniska vän sen snart 30 år 

Bosnien och Hercegovina har oerhört mycket att erbjuda, mycket kretsar ju kring dess historia med flera krig, etnisk rensning och flykt. Ska man påminnas om allt detta ? Mitt enkla svar är ja, vi ska påminnas för att vi ska förhindra att det händer igen.  

ta sig till Srebrenica

  • Egen bil: 75 kilometer från Sarajevo
  • Buss: Från Sarajevo varje dag
  • Turer: Guidade turer från Sarajevo
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev