Meny Stäng

Att göra i Eilat i Israel – våra 17 bästa tips

Annons

Idag tipsar vi om 17 saker att göra i Eilat, och det blir vårt sista inlägg från Israel-resan. Här hittar du tips om allt från dykning och delfiner till shopping och utflykter till olika parker. Om du vill hitta inläggen vid något senare tillfälle går du till Israel i menyn, där vi samlat alla reportage med restips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad kan man göra i Eilat?

När vi bokade vår resa till Eilat tänkte vi nog mest på sol, bad och dykning, och kanske någon roadtrip till Döda havet eller Jerusalem. Men att det skulle finnas så mycket att göra i Eilat, det visste vi inte. Vi har inte hunnit med allt detta själva, men vi gick till turistbyrån vid strandpromenaden i Eilat och fick en grundlig genomgång med förslag, tips och broschyrer. Så varför inte dela med oss!?

Som du ser finns det mycket att göra i Eilat. På den lilla minussidan bör dock nämnas att det är dyrt i Eilat samt att det i januari är kyligt på kvällarna. Visserligen har vi läst att Eilat är en skattefri zon och att det därför ska vara billigare här än i övriga Israel, men det kan vi intepåstå att vi upplevde. Men nu kör vi, här kommer massor av tips på saker att göra i Eilat! Vad skulle du välja att göra i Eilat om du reste dit?

1. Sola och bada

Eilat är en semesterort där det passar utmärkt att sola och bada! På vintern kan man, om det är fint väder, sola och bada på dagtid. Vattnet i januari är 21 grader, och resten av året är det varmare.

Strandpromenaden i Eilat
Strandpromenaden i Eilat
Israel
Stränderna är populära, några timmar på dagen

2. Snorkla och dyka

Eilat är kanske allra mest känt för sina goda möjligheter för snorkling och dykning. Vattnet är kristallklart och fullt av koraller och färgglada fiskar.

Dykning Eilat
Ett av ställena i Eilat där man kan ägna sig åt dykning

3. Gå på guidad tur

I Eilat erbjuds kostnadsfria guidade turer. Vi missade tyvärr dessa, men det fanns tre att välja på: Nature tour, Hiking Tour och Tour of Eilat. Kolla med turistbyrån, vid Flying Ball attraction längs strandpromenaden.

4. Shoppa

I Eilat finns gott om gallerior och butiker, och även om det inte är överdrivet billigt så hittar man lite andra kedjor än hemma. Nära stranden finns ett litet nöjesfält och en bazaar. I bazaaren finns små stånd där man kan köpa sånt som smycken, sommarkläder och gosedjur.

Gallerian ”Ice Mall” värd ett besök av flera skäl. Här finns inte bara shopping utan all möjlig underhållning, med allt från en stor skridskobana till spelhall, enorm klätterställning i en glob, virtual reality-upplevelser och fisk-spa.

Eilat bazaar
Bazaaren i Eilat på kvällen

5. Ät lokal mat

Det finns gott om restauranger som serverar mat från alla världens hörn, inklusive Israel. Vi åt bland annat på restaurang Olla (bilden), som serverar internationell och israelisk mat. Det var gott, men vi lärde oss att det är dyrt på restaurang i Eilat.

restaurang Olla
Biff, krossad potatis och senap på restaurang Olla

Om du vill äta billigare rekommenderar vi falafel eller kanske den enkla strandfiskrestaurangen Pina Ba’Yam.

Falafel
Riktigt god falafel med grönsaker, pommes frites och vatten
Lunch i Israel
Halloumimacka, sallad och öl = cirka 220 kr/person

6. Åk skridskor

Även om du befinner dig i en badort finns möjlighet att åka skridskor! I köpcentret ”Ice Mall” finns en stor rink, där många passar på att testa skridskoåkning.

WIFI.se
Ice Mall
I Ice Mall finns en stor isrink

7. Besök en fågelpark

I Eilat ligger fågelparken Birding Park. Vi hann inte hit, men här kan du se flyttfåglar, och lära dig mer om de flyttfåglar som varje år landar i Eilat innan de ska över Sahara.

8. Se flamingos

Strax utanför Eilat ligger en sjö där du kan se massor av flamingos. Du tar bilen en kort bit norrut på väg 90 och svänger höger när du ser skylten om ”Sharsheret Wells” och ”Avrona Farm”. Sedan fortsätter du på en grusväg, först framåt och därefter vänster. När det kommer en skylt om flamingos svänger du höger. Du kan sedan använda bilden för att köra längs med sjön och titta på de stora fåglarna.

Flamingos Eilat
Flamingosjön är proppfull av flamingos

9. Besök Underwater Observatory

Du tar dig enkelt med lokalbuss till Underwater Observatory där du bland annat kan se fiskar, hajar, rockor och sköldpaddor. Allra häftigast är undervattenstornet där du ser det riktiga Röda havet, med alla koraller och färgglada fiskar genom stora glasfönster. Missa inte detta!

Rocka

10. Se delfiner på Dolphin Reef

Samma buss som går till Underwater Observatory går till Dolphin Reef. Här simmar vilda delfiner frivilligt in i bukten och du kan välja att bara titta, eller att snorkla eller dyka med delfinerna. Här hittar man också en skönt avslappnad stämning med bad och en bohemisk restaurang.

Delfiner Israel
De vilda delfinerna kommer när de önskar och kan när som helst simma ut på öppen vatten

11. Åk på kamelsafari

Kamelsafari hann vi inte med (tyvärr) men det finns en kamel-ranch tio minuter med bil från Eilat, i riktning mot Taba. På ranchen finns även en höghöjdsbana.

12. Besök en ”Extreme Challenge Park”

För den som inte kan ligga still på stranden finns en Extreme Challenge Park, där du bland annat kan testa Go-Kart, paintball, airsoft gun och annat.

13. Besök kopparriket Timna Park

Vi var mycket nära att besöka Timna Park, men valet vår sista dag med hyrbil föll istället på Red Canyon. I Timna Park kan du besöka platsen för en antik koppargruva och här finns också vandringsleder och en sjö med trampbåtar.

14. Vandra genom Red Canyon

Red Canyon är en dramatisk och intensiv kanjon som ligger en halvtimmes bilväg från Eilat. Promenaden runt tar ungefär en timme, då du får gå igenom mycket dramatiska och spännande miljöer. Ett besök här rekommenderas verkligen!

Red Canyon
Att besöka Red Canyon var en upplevelse!

15. Besök ”The Hidden Valley”

Om man kör en bit norrut längs väg 90 ligger ”The hidden valley” åt vänster. Vi minns inte ens vad man skulle se här (eftersom vi inte hann dit) men turistbyrån ritade in en ring åt oss på kartan. Åk gärna dit och utforska och återkom och berätta!

16. Besök Yotvata Park

Yotvata Park ligger norr om ”The hidden valley” längs med väg 90. Turistbyrån berättade att man kör runt bland djur och menade att parken är ”very good with children”. Eftersom vi inte hade några barn med oss åkte vi inte dit …

17. Delta i en festival

Sist men inte minst kan man ju råka hamna i Eilat just när det är dags för någon kul festival. Här arrangeras allt från magdans och musikfestivaler till ökenlopp och firande av shabbat.

Eilat

Film om Eilat och Israel

Peter har satt ihop en film om Eilat och Israel, missa inte att kolla in den!

Var kan man bo i Eilat?

Det finns förstås många olika hotell i Eilat. Vi bodde på ett hotell som heter Rimonim Central Park, som ligger en liten bit från stranden. Hotellet är möjligtvis ok, men vi hade väntat oss mer av ett hotell med fyra stjärnor (enligt Solfaktor, som vi bokade genom).

Kylskåpet fungerar inte (allt man stoppar in där fryser till is), balkongdörren är extremt svår att låsa, det finns ingen tvål eller liknande och de tunna väggarna skyddar varken mot grannarnas nattliga kackel eller flygplanens dånande jetmotorer utanför. Läget är ok, men att bo närmare stranden skulle kännas både mer praktiskt och mer avslappnat.

Hotell Eilat
Rimonim Central Park i Eilat
Frukost på hotellet
Vi gör egen frukost på rummet – när man inte har kylskåp får man vara kreativ

Se mer i Israel

Om du är på semester i Eilat kan du gärna passa på att se dig om i resten av landet! Vi hyrde bil och såg oss om under två dagar, och det finns även buss eller arrangerade utflykter om du föredrar det.

Du kan till exempel ta dig till den dynamiska kuststaden Tel Aviv eller till den historiskt spännande staden Jerusalem. Här emellan finns också många andra spännande sevärdheter, såsom Döda havet och Qumran, där man hittade Dödahavsrullarna. Det är också möjligt att från Eilat göra utflykter till Wadi Rum i Jordanien.

Alla våra bästa tips om Israel. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev