Meny Stäng

17 saker att göra i Eilat

Annons

Idag tipsar vi om 17 saker att göra i Eilat, och det blir vårt sista inlägg från Israel-resan. Här hittar du tips om allt från dykning och delfiner till shopping och utflykter till olika parker. Om du vill hitta inläggen vid något senare tillfälle går du till Israel i menyn, där vi samlat alla restips (inklusive blogginlägg) från norr till söder.

Vad kan man göra i Eilat?

När vi bokade vår resa till Eilat tänkte vi nog mest på sol, bad och dykning, och kanske någon roadtrip till Döda havet eller Jerusalem. Men att det skulle finnas så mycket att göra i Eilat, det visste vi inte. Vi har inte hunnit med allt detta själva, men vi gick till turistbyrån vid strandpromenaden i Eilat och fick en grundlig genomgång med förslag, tips och broschyrer. Så varför inte dela med oss!?

Som du ser finns det mycket att göra i Eilat. På den lilla minussidan bör dock nämnas att det är dyrt i Eilat samt att det i januari är kyligt på kvällarna. Visserligen har vi läst att Eilat är en skattefri zon och att det därför ska vara billigare här än i övriga Israel, men det kan vi intepåstå att vi upplevde. Men nu kör vi, här kommer massor av tips på saker att göra i Eilat! Vad skulle du välja att göra i Eilat om du reste dit?

1. Sola och bada

Eilat är en semesterort där det passar utmärkt att sola och bada! På vintern kan man, om det är fint väder, sola och bada på dagtid. Vattnet i januari är 21 grader, och resten av året är det varmare.

2. Snorkla och dyka

Eilat är kanske allra mest känt för sina goda möjligheter för snorkling och dykning. Vattnet är kristallklart och fullt av koraller och färgglada fiskar.

Dykning Eilat
Ett av ställena i Eilat där man kan ägna sig åt dykning

3. Gå på guidad tur

I Eilat erbjuds kostnadsfria guidade turer. Vi missade tyvärr dessa, men det fanns tre att välja på: Nature tour, Hiking Tour och Tour of Eilat. Kolla med turistbyrån, vid Flying Ball attraction längs strandpromenaden.

4. Shoppa

I Eilat finns gott om gallerior och butiker, och även om det inte är överdrivet billigt så hittar man lite andra kedjor än hemma. Lite extra kul är det att besöka ”Ice Mall”, där det inte bara finns butiker utan också enorm klätterställning och virtual reality-upplevelser.

5. Äta lokal mat

Det finns gott om restauranger som serverar mat från alla världens hörn, inklusive Israel. Vi åt bland annat på restaurang Olla (bilden), som serverar internationell och israelisk mat. Det var gott, men vi lärde oss att det är dyrt på restaurang i Eilat. Om du vill äta billigare rekommenderar vi falafel eller kanske den enkla strandfiskrestaurangen Pina Ba’Yam.

restaurang Olla
Biff, krossad potatis och senap på restaurang Olla

6. Åka skridskor

Även om du befinner dig i en badort finns möjlighet att åka skridskor! I köpcentret ”Ice Mall” finns en stor rink, där många passar på att testa skridskoåkning.

7. Besöka en fågelpark

I Eilat ligger fågelparken Birding Park. Vi hann inte hit, men här kan du se flyttfåglar, och lära dig mer om de flyttfåglar som varje år landar i Eilat innan de ska över Sahara.

8. Se flamingos

Strax utanför Eilat ligger en sjö där du kan se massor av flamingos. Du tar bilen en kort bit norrut på väg 90 och svänger höger när du ser skylten om ”Sharsheret Wells” och ”Avrona Farm”. Sedan fortsätter du på en grusväg, först framåt och därefter vänster. När det kommer en skylt om flamingos svänger du höger. Du kan sedan använda bilden för att köra längs med sjön och titta på de stora fåglarna.

Flamingos Eilat
Flamingosjön är proppfull av flamingos

9. Besöka Underwater Observatory

Du tar dig enkelt med lokalbuss till Underwater Observatory där du bland annat kan se fiskar, hajar, rockor och sköldpaddor. Allra häftigast är undervattenstornet där du ser det riktiga Röda havet, med alla koraller och färgglada fiskar genom stora glasfönster. Missa inte detta!

10. Se delfiner på Dolphin Reef

Samma buss som går till Underwater Observatory går till Dolphin Reef. Här simmar vilda delfiner frivilligt in i bukten och du kan välja att bara titta, eller att snorkla eller dyka med delfinerna. Här hittar man också en skönt avslappnad stämning med bad och en bohemisk restaurang.

Delfiner Israel
De vilda delfinerna kommer när de önskar och kan när som helst simma ut på öppen vatten

11. Åka på kamelsafari

Kamelsafari hann vi inte med (tyvärr) men det finns en kamel-ranch tio minuter med bil från Eilat, i riktning mot Taba. På ranchen finns även en höghöjdsbana.

12. Besöka en ”Extreme Challenge Park”

För den som inte kan ligga still på stranden finns en Extreme Challenge Park, där du bland annat kan testa Go-Kart, paintball, airsoft gun och annat.

13. Besöka kopparriket Timna Park

Vi var mycket nära att besöka Timna Park, men valet vår sista dag med hyrbil föll istället på Red Canyon. I Timna Park kan du besöka platsen för en antik koppargruva och här finns också vandringsleder och en sjö med trampbåtar.

14. Vandra genom Red Canyon

Red Canyon är en dramatisk och intensiv kanjon som ligger en halvtimmes bilväg från Eilat. Promenaden runt tar ungefär en timme, då du får gå igenom mycket dramatiska och spännande miljöer. Ett besök här rekommenderas verkligen!

Red Canyon
Att besöka Red Canyon var en upplevelse!

15. Besöka ”The Hidden Valley”

Om man kör en bit norrut längs väg 90 ligger ”The hidden valley” åt vänster. Vi minns inte ens vad man skulle se här (eftersom vi inte hann dit) men turistbyrån ritade in en ring åt oss på kartan. Åk gärna dit och utforska och återkom och berätta!

16. Besöka Yotvata Park

Yotvata Park ligger norr om ”The hidden valley” längs med väg 90. Turistbyrån berättade att man kör runt bland djur och menade att parken är ”very good with children”. Eftersom vi inte hade några barn med oss åkte vi inte dit …

17. Delta i en festival

Sist men inte minst kan man ju råka hamna i Eilat just när det är dags för någon kul festival. Här arrangeras allt från magdans och musikfestivaler till ökenlopp och firande av shabbat.

Eilat

Film om Eilat och Israel

Peter har satt ihop en film om Eilat och Israel, missa inte att kolla in den!

Se mer i Israel

Om du är på semester i Eilat kan du gärna passa på att se dig om i resten av landet! Vi hyrde bil och såg oss om under två dagar, och det finns även buss eller arrangerade utflykter om du föredrar det.

Du kan till exempel ta dig till den dynamiska kuststaden Tel Aviv eller till den historiskt spännande staden Jerusalem. Här emellan finns också många andra spännande sevärdheter, såsom Döda havet och Qumran, där man hittade Dödahavsrullarna. Det är också möjligt att från Eilat göra utflykter till Wadi Rum i Jordanien.

Bra flyt i Döda havet
Bra flyt i Döda havet …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev