Meny Stäng

Att flytta till husbil permanent – Maria och Jöran berättar

Annons

Gästskribenter: Maria och Jöran

Vi börjar närma oss slutdatumet för när nycklarna skulle lämnas in och vi skulle bli fria mobila nomader i husbil! Du hittar våra tidigare inlägg här:

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Innan utflyttning

2014 sålde vi huset som funnits i min släkt sedan 1923. Mina barn var 5e generation där. Varför inte behålla? Mycket jobb med gamla hus och trädgårdar. Att renovera det som skulle behövas var inget vi varken hade pengar eller lust till och inte ville jag lämpa över det jobbet på barnen. Att sälja kändes rätt.

Idag kan vi säga att vi hade riktigt tur! Platsen är inte någon idyll på landet längre. Huset är rivet av Skövde Kommun för att ge plats för förskola med 10 avdelningar och återvinningsstation.

Hösten 2014 flyttade vi in i lägenhet för att kunna förbereda så mycket som möjligt. Från husets nio små rum plus garage och uthus till en 3-rummare för att till slut kunna få plats i husbil. Snacka om att rensa!

Det är ändå lite möbler och saker man vill ha kvar som vi hyrde ett litet förråd till. Sedan var det myndighetspapper att ordna, posten att lösa, försäkringar och liten plan på vart vi tar vägen först. Tanken var att åka mer än vad det blev och det beror på flera orsaker.

Myndigheter

Vi kan väl börja med att försöka förstå djungeln med lagar för vad man får och inte. Folkbokföring till att börja med. Man kan inte vara nomad utan måste ha en ”riktig” adress så skatten betalas i rätt kommun. Hur gör man då? Jo man blir olaglig och har en adress där man inte bor. (Bor gör man där man i huvudsak sover mest.)

Vi hade riktigt goda vänner som vi på papper bodde ihop med. Vi ville verkligen betala i kommunen vi bodde i men det vill inte kommuner vi frågat och inte campingar. En regel är ju också att du måste flytta efter 6 månader för annars räknas det som fast boende. Hoppas det kommer någon lättare lag snart så det blir lättare att bo alternativt! Ni som är på väg att flytta ut, har det blivit lättare?

Posten var nästa punkt på listan. Nu hade vi tur att de goda vännerna även tog hand om posten och var det något viktigt så fotade dom av så vi fick på mail. Det mesta hade vi ordnat så vi fick via Kivra eller mail, men sedan finns det vissa som fortfarande vill skicka med Postnord för de tror det är säkrare …?? All reklam och alla abonnemang sades upp.

Nästa steg var vilken försäkring man skulle ha. Även här ligger de lite efter vad gäller alternativa boende. Du måste ha en bostadsadress till hemförsäkringen. Detta kanske har ändrats sedan vi flyttade ut men kommer ihåg att det var krångligt. Det kanske märks att jag inte är så mycket för papper och så men allt löste sig till slut!

Ny start

Nu var det dags att tänka igenom ordentligt på ny husbil – IGEN. En plåtis är supersmidig om man ligger ute på vägarna mycket men nu gällde det ju att bo hela året runt i husbil så då måste man tänka till lite mer. Vad behövs? En som klarar sommar som vinter. Den behöver vara rymlig så vi får plats med alla vardagsgrejer vi vill ha med. Vi ville kunna ha en uteplats för att få ett rum till.

Magnolia Magis

Det landade i att vi köpte en Ci Magis 65XT -16. Vi har fått frågan hur vi har haft råd med en ny. Då brukar vi jämföra med att detta är vårat hem. Hur många har inte huslån? Vi har hus-bilslån …

WIFI.se

Så började det roliga med att göra den till våran. Matta skulle läggas in, överdrag till stolarna sys, byte av sängmadrasser och piffa. Förvaring anpassas. Riktigt kul! Ännu roligare är det när man köper äldre bil så man riktigt kan fixa precis som man vill! Man kanske inte börjar måla om luckor eller så i en helt ny bil. Namnet kom sig av att den kändes som en dam, en magnolia, och där var Magnolia Magis född.

Till sist: var skulle vi ta vägen först? Vi hade haft som mål att åka ner till Skåne direkt men pga sjukdom fick vi börja lite närmare. Jag lyckades pricka in att dra på mig ett diskbråck i ländryggen i början av 2017. Precis när vi skulle tömma lägenhet och fixa som mest! Liggandes från golvet styrde jag maken som fick packa och städa. Tja, inget ont som inte har något gott med sig ;).

Att sitta i bil var en plåga samt att jag hade inbokat sjukgymnastik. Valet föll på en jättefin camping utanför Karlsborg: Stenkällegården. Verkligen idyll precis vid Tivedsskogen intill en sjö. Mycket trevliga värdar var det också. Här bodde vi från april till september 2017.

Jag tror att det var tack vare den miljön som både diskbråck och utmattningssyndrom blev så mycket bättre. Även allergin var borta trots skog och björkar! Så tips till er som ligger i riskzon för utmattning: campa naturskönt! Promenader i skog och på ängar, sitta på brygga med fötterna i vattnet och höra fåglarna sjunga.

Varför vi bodde på camping

Att bo en vecka eller en månad på en camping blir dyrt!! Om man tänker sig bli boende ute 52 veckor så är det stor skillnad på månadshyra och säsong som det heter. Säsong är oftast 3 eller 6 månader. Ett exempel Stenkällegårdens priser 2022:

  • Campingplats med el 300 kr/dygn alternativt sjönära 370 kr/dygn.
  • Sommarsäsong 1 maj-25 sept från 13 000 kr plus el. Vilket blir ungefär 90 kr/dygn plus el.
  • Vintersäsong 15 okt-15 april 7 000 kr plus el. Vilket blir ungefär 40 kr/dygn plus el.

Camping är bra på så sätt att man har tillgång till allt praktiskt såsom tvätt, disk, toa, dusch, kök, wifi mm. Vi hade även med vår lillebil så vi kunde åka och handla och åka på utflykter i området.

Fria

Så kom datumet när nycklar var inlämnade! Nu började en underbar tid! Natur, inte massa måsten, inget hus att behöva oroa sig för, bättre ekonomi, tid för återhämtning. Idag är det ju lättare att jobba hemifrån också! Tänk att sitta och jobba och lyfta blicken och se ut över sjön till exempel.

(På tal om det kommer en spoiler här inför nästa inlägg: Vår husvagn som är ombyggd med kontorsdel är till salu!)

Hoppas ni hänger med i nästa inlägg! Då flyttar vi vidare till Skåne och byter husbil IGEN!

För den som vill se fler bilder på husbilen och Stenkällegården finns det bilder på emjis.se. Ha en fin vår och ta hand om er! /eMJi

Jöran och Maria Selin

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev