Meny Stäng

Ingenting ligger i Solna

Annons

Nu tror du att det här inlägget inte kommer handla om någonting, men det gör det. Det handlar om Ingenting. Kontors- och bostadsområdet Ingenting ligger i Solna, inte långt ifrån där vi bor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Området Ingenting

Området Ingenting har, liksom den intilliggande Ingenting-skogen, fått sitt namn efter frälsegården Ingenting, som en gång i tiden lydde under Karlbergs slott. Namnet lever kvar och på Google Maps hittar man idag också Ingentingsgatan och gymmet Solna STC Ingenting.

Bostäder, kontor och gator

Både Johan Tobias Sergel och Carl Michael Bellman ska ha bott eller vistats i området Ingenting under perioder. Byggnaderna från 1700-talet revs dock i samband med byggandet av Tomteboda postterminal. Nu bygger Solna stad bostäder, kontor, gator och torg i området.

Jag har fascinerats av namnet Ingenting sedan jag flyttade hit, men ursprunget till namnet är tydligen omtvistat … Enligt vissa förklaringar har Bellman eller Gustav III skämtsamt gett upphov till namnet, men detta ska tydligen inte stämma.

Istället kan namnet, enligt vissa ortnamnsforskare, vara kopplat till den tidigare bebyggelsen Bålstomta, då ”Ingenting” ska vara en slags synonym till detta namn.

Ingenting Solna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev