Meny Stäng

Veckans Gäst: Annika Myhre, resenär och ”thaimoutare” med 3 barn

Annons

Annika Myhre och hennes man Tobias har tre barn i åldrarna 1-7 år, men det hindrar inte familjen från att åka på spännande och exotiska resor. Barnen har hängt med till länder som Tunisien, USA och Taiwan och just nu har hela familjen tagit en ”Thaimout” och spenderar 3 månader på Koh Lanta i Thailand, där sonen också går i skolan.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hur går det att resa med (tre) små barn och hur fungerar det rent praktiskt att spendera flera månader utomlands med familjen? Allt detta har vi förstås frågat Annika om, och om du vill veta ännu mer kan du kika in på Annikas fina reseblogg Resfredag.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Jag är en nybliven 36-åring som är född och uppvuxen i Karlskrona. Jag har dock haft Stockholm som bas sedan jag var 19, med avbrott för diverse resor och flyttar. Vår familj har nu slagit oss till ro i Nynäshamn utanför Stockholm och just nu är jag föräldraledig från mitt ordinarie jobb som jurist. Jag är gift med Tobias och vi har tre barn tillsammans: Sebastian (2008), Julia (2010) och Nelly (2014).

Hur och vart reste du/ni innan ni fick barn?

Innan jag träffade min man reste jag så fort jag fick möjlighet – både under längre och kortare perioder. Jag började plugga på universitetet direkt efter gymnasiet, men utnyttjade de flesta ledigheter för att resa (eller jobba ihop pengar till att resa).

Den mest minnesvärda resan gjorde jag efter avslutade universitetsstudier – då åkte jag iväg ensam på en jordenrunt-resa. Jag har också jobbat i USA och pluggat/jobbat i Spanien och Tyskland.

Redan när jag och min man träffades förklarade jag hur viktigt det var för mig att resa, och jag gjorde tydligt att vi skulle prova på att bo utomlands någon gång. Under den här perioden var vi dock båda inne i jobbträsket och vi fick anpassa oss och våra resmål efter det – vilket mest resulterade i resor till Europa.

Vi åkte faktiskt på två bröllopsresor, den första gick till Gran Canaria där vi var utslagna i influensa i en vecka. Några månader senare tog vi revansch och bilade i Florida i kombination med en Karibienkryssning. Därefter kom ett gäng barn, och ja, resten är historia!

Var det alltid självklart att ni skulle resa även när ni fick barn? På vilka sätt förändrades resandet?

För mig var det faktiskt självklart! Innan jag fick barn minns jag att någon sa till mig – ”Annika, du förstår väl att du inte kommer kunna fortsätta resa på det här viset när du får barn!?” Min spontana reaktion var – ”Jag ska nog visa dem!” 

Jag är dock medveten om att inte alla har varken fysiska eller ekonomiska förutsättningar för att resa som vi gör. Vi har haft turen att få tre friska barn och jag är oerhört tacksam över vår familjesituation som möjliggör att vi kan resa tillsammans som vi gör!

Självklart förändrades resandet, den där vandringen på Inkaleden i Peru som jag gjorde ett par år innan jag fick mitt första barn hade t.ex. inte varit aktuell med en bebis i famnen. Jag är väl inte riktigt lika äventyrlig med barnen i släptåg, deras säkerhet och trygghet går före allt. Allt har sin tid!

Kan du berätta om de resor ni gjort med barnen?

Jag kan villigt erkänna att jag inte var så kaxig som nybliven mamma till mitt första barn. Vi mjukstartade med en tågresa till Karlskrona, därefter fortsatte vi med resor till min syster i Skottland och en charter till Tunisien.

Efterhand blev jag/vi varmare i kläderna, och när vårt andra barn föddes reste vi några vändor ut i Europa och till Dubai. När mellandottern var dryga året sålde vi huset och jag fick min efterlängtade utlandsflytt när vi bosatte oss i Thailand under ett halvår.

När jag var gravid med vårt tredje barn, Nelly, gjorde vi en riktig drömresa med barnen då vi bilade längs USA:s västkust under några veckor. Nelly hänger liksom med resten av familjen utav bara farten, när hon var ett halvår tog jag med henne till Taiwan/Kina, och därefter har det blivit flera resor runt om i Europa innan vi åkte hit till Thailand igen.

Sebastian, Nelly och Julia på besök i en skola i Kambodja
Sebastian, Nelly och Julia på besök i en skola i Kambodja

Idag är du en erfaren resenär med barn – vilka är dina bästa tips för att resandet med barn ska fungera smidigt?

Till att börja med tycker jag inte att man ska lyssna för mycket på andra utan utgå från sin egen familjs förutsättningar! Självklart finns det en uppsjö av praktiska tips som kan underlätta resan. Några av dem är att planera handbagaget och att undvika hungerfällorna hos både stora och små genom att packa med diverse mellanmål.

Åker man med ett mindre barn kan det vara bra att investera i en bra bärsele. Jag vet inte faktiskt inte hur jag hade klarat mig utan min ”Ergobaby” under mina resor med Nelly. Och sist men inte minst: åk med rätt förväntningar, eller kanske ännu hellre, utan förväntningar! När man åker med barn kan nämligen det mesta hända …

Nu har ni tagit en s.k. “Thaimout” på tre månader i Thailand. Hur fungerar det praktiskt med jobb, boende och skola?

Jag är föräldraledig med vår ettåring. Vår femåring är också hemma om dagarna medan vår sjuåring går i ettan på Lilla Svenska Skolan. Läs mer här om en dag i Lilla svenska skolan. Min man driver eget företag och kan jobba härifrån. Enligt önskemål från honom bor vi på en svenskägd resort där det spelas extremt mycket beachvolleyboll.

Efterhand blir det vardag här nere också, dock en vardag utan matlagning, tvättning och städning! (Vi äter all mat ute, städning ingår i hyran och tvätten lämnar vi in eftersom vi inte har någon tvättmaskin.) Vi klarade oss utan en enda sjukdag under hela februari – den månad som hemma i Sverige kallas ”Vabruari”. Bara den faktorn gjorde det värt att komma hit, haha!

Vilka är dina bästa tips till andra som också skulle vilja ta en “Thaimout”?

Jag har faktiskt skrivit om tre tips för en lyckad Thaimout (se nedan):

1. Läs på om kulturen

Ta dig tid att lära dig mer om vad som gäller här i Thailand. Vad är brukligt? Förvänta dig inte att saker och ting ska fungera som hemmavid. Thailand är Thailand och Sverige är Sverige. Låt dig sugas in i det thailändska sättet att leva, thailändarna har en lättsam syn på livet som vi svenskar kan lära oss mycket av!

2. Undvik peaksäsong

Försök i den utsträckning det är möjligt att undvika peaksäsongen (december-januari). Under låg- och mellansäsong är både flygbiljetter, boende och skolavgift på de svenska skolorna betydligt billigare. Det är också färre turister på plats vilket gör att det inte blir lika trångt på stränder och restauranger.

Dessutom blir trafiken inte lika hetsig med färre fordon ute på vägarna. Hela tempot på ön blir lugnare före och efter peaksäsongen, vilket gör att det finns utrymme att lära känna ön och dess invånare på ett helt annat sätt än om du åker hit under högsäsong.

3. Lev i nuet och glöm alla måsten

Måste du verkligen hinna åka på alla utflykter och besöka öns alla restauranger – åkte du inte hit just för att slippa alla måsten? Plocka inte med dig stressen hemifrån, ta chansen att verkligen koppla av och koppla bort när du är här. Eventuella jobb- och relationsproblem kan du ta itu med när du kommer hem igen. Stanna tillräckligt länge för att hitta det efterlängtade lugnet. Våga vara i nuet!

Till sist en fråga som vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Det brukar pendla beroende på vilken dag du frågar, men ett resmål som länge har funnits med som ett drömresmål är Antarktis i kombination med Eldslandet! Om allt går som jag hoppas kommer jag att åka dit när jag fyller 40. Om barnen får följa med? Nej, inte ens jag tänker tanken att ta med tre ganska små barn till Antarktis, haha!

Annika Myhre med familj utanför Bayon Temple i Kambodja
Annika Myhre med familj utanför Bayon Temple i Kambodja

Tack Annika Myhre för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev