Meny Stäng

Veckans Gäst: Ida Thunberg, Jorden Runt-resenär med barn

Ida Thunberg och hennes man lever för det mesta ett vanligt småstadsliv i Värmland tillsammans med sina två söner Milo och Jack. Familjen har dock ett mycket stort intresse för att resa, vilket gjort att de hunnit med många spännande resor tillsammans, bland annat i Sverige och runt om i Asien. Nu planerar de för den kanske största resan någonsin, de ska nämligen resa jorden runt!

Familjen har nyligen sålt huset i Värmland och håller som bäst på att förbereda sig för sitt stora äventyr. Vi har passat på att fråga Ida om hennes erfarenheter av att resa med barn och om planeringen för den stora resan. Om du vill följa familjen på deras Jorden Runt-äventyr, och om du vill ha fler tips kring att resa med barn, kan du kika in på familjens blogg Att resa med barn.

Kan du berätta lite om dig och din familj? Vad gör ni när ni inte reser?

Vi är en väldigt vanlig småstadsfamilj! Bor i lilla bruksorten Degerfors i Värmland, där Milo och Jack går på skola och fritids. Jag jobbar som frilansjournalist och Patrik är egen företagare med uppdrag inom vitt skilda branscher; när vi är hemma är det mest inom industrin och när vi reser är det han som är resefotograf.

Sen har vi resor som vårt allra största fritidsintresse, och det genomsyrar mycket av vår tid, även när vi är hemma. Vi planerar, läser på, ser på reseprogram på tv och en massa annat. Milo och Jack har flera fritidsaktiviteter, simning och fotboll är deras största intressen. Vi gillar också att hitta på mycket hemikring, som att vara ute i skogen, tälta och bada. Och vi umgås mycket och gärna med familj och vänner.

Var kommer ditt reseintresse ifrån? Har du alltid rest mycket och vart gick din första resa?

Min första utlandsresa (förutom Danmark) var till Rhodos när jag var 18 år. Så jag är inte uppväxt med ulandsresor, tvärtom. Men vi campade mycket i Sverige och hyrde stugor, gjorde massa utflykter och såg oss omkring väldigt mycket.

Så jag tror att mitt reseintresse kommer från att mamma och pappa alltid har hittat på mycket saker med oss. Sen har jag ”skalat upp” det på egen hand långt utanför Sveriges gränser. Men dom la grunden genom sitt fixande och sin nyfikenhet, det är jag ganska säker på.

Kan du berätta om tre fina resmål dit ni rest med barn?

Älskade Thailand. Vi har haft så fina långresor dit med barnen under deras bebis/småbarnsår så landet kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Särskilt de mindre öarna som har gett oss ett mer personligt bemötande, som Koh Jum och Koh Phayam.

Laos. Ön Don Khone i skärgården som kallas 4000 Islands var fantastisk. Vi cyklade runt på denna bilfria ö och på grannön Don Det, vi badade i Mekongfloden och hade det så himla himla bra.

Storforsen, Älvsbyn, Norrbotten. En helt underbar plats. Milo och Jack och deras kusiner hade en ljuvlig dag här, liksom vi föräldrar, där vi grillade på klipporna, hoppade från stupande berg och njöt av alla otroliga vyer.

Vattenbuffel
Jack och Milo på en vattenbuffel på en lantgård i Thailand 2014

Vilka är dina bästa tips när man reser med barn?

Inställningen är nästan allt. Det kanske låter lite enkelt, men om vi vuxna utgår från att det kommer att bli bra – så blir det oftast det. Om vi däremot förmedlar att vi själva är nervösa och oroliga, och tycker det är supertråkigt att vänta på bussar och tåg som aldrig kommer … ja, då blir det ju supertråkigt även för barnen.

Ha rimliga förväntningar. Det gäller egentligen både med och utan barn. Men jag tror att inte minst barnfamiljer har en tendens att måla upp en fantastisk bild framför sig som ser ut som charterföretagens reklambilder. Utgå istället från er själva och era barn – vad gillar ni, och vad passar er? Välj dom sakerna, även om det inte stämmer överens med charterbroschyrerna.

Ni ska snart ge er iväg på en Jorden Runt-resa. Hur ser resrutten ut?

Well, den är inte helt spikad … Men just nu, och med STOR reservation för ändringar: Dubai, Sri Lanka, Malaysia, Indonesien, Nya Zeeland, Cooköarna, Chile, Bolivia, Peru, Costa Rica, Nicaragua, karibiska ö-världen, New York. Vi kommer enligt planen att vara borta i nio månader. Avresa 28 augusti, och vi kommer troligen hem i slutet av maj 2017.

Hur har ni förberett er för den här resan?

Oj, det är på väldigt många olika sätt! Ekonomiskt är det en ständigt sparsam livsstil, i alla fall när det gäller materiella ting. Och vi planerar själva resan jättejättenoga. Jag ser aldrig på tv, utan all fritid utom när jag är med barnen, går till reseplanering. Vi läser på otroligt mycket om alla tänkta resmål, vi kollar upp avstånd, om det går att resa med nattåg eller nattbussar, och i så fall vilka tider och varifrån.

Sen förbereder vi oss även när det gäller Milos skolgång, och att vi kollar upp tänkbara frilansjobb längs resans gång, köper ny kamera för att kunna dokumentera jättebra till blogg och reportage, och allt möjligt annat. Milo kommer att gå årskurs två det läsår vi är borta, och vi kommer själva att undervisa honom i samarbete med hans skola och lärare. Vi kommer att få med några böcker, och så kommer en viktig del i undervisningen vara att han själv för hand skriver berättelser om vad han upplever som vi skickar hem till skolan. Och mycket läsning förstås!

Utöver den traditionella undervisningen kommer vi träna mycket på engelska, att beställa mat själv, prata med nya vänner och så vidare. Överlag försöker vi alltid under resorna att fokusera mycket på att barnen ska lära sig nya saker, och inte minst vidga sina vyer på olika sätt. Världen är ju trots allt väldigt mycket större än Degerfors … Lillebror Jack skulle ha gått sexårs-förskolan under det här året och har alltså inte skolplikt. Men han kommer garanterat hänga på ändå, och ”gå i skolan” han också hela resan.

Vad oroar du dig mest för inför resan och vad ser du mest fram emot?

Att vi kommer vara borta länge, och detta ur perspektivet att vi har våra närmaste – våra föräldrar och annan familj och vänner – kvar hemma i Sverige. Att något händer med dem medan vi är långt borta är utan konkurrens det som oroar mest.

Det jag ser absolut mest fram emot är att vi fyra ska vara tillsammans, typ dygnet runt. Det kanske låter lite smörigt, men jag älskar verkligen att vara med min lilla familj. Och i vardagen hemma i Sverige är det väldigt mycket annat som pockar på uppmärksamhet, som jobb, allt som har med hus och hem att göra, och barnens alla aktiviteter. Att få vara tillsammans jämt och dessutom uppleva så mycket nytt – det känns nästan fortfarande overkligt att det faktiskt ska bli av.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Nya Zeeland. Det har det varit väldigt länge och därför känns det helt fantastiskt att vi kommer att landa där i slutet av november och sen tillbringa ett par månader där. Vi planerar för att resa med husbil några veckor, och vi skulle tycka det vore jätteroligt att bo och jobba på en farm någonstans.

Ida Thunberg med familj, på Bali
Ida Thunberg med familj, cykeltur vid Balis risfält 2013

Tack Ida Thunberg för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev