Meny Stäng

Veckans Gäst: Alexandra Khalifa, familjecampare i tält/campingbil

Annons

Alexandra Khalifa bor strax utanför Stockholm tillsammans med sin familj, man och 5-årig dotter. Alexandra har alltid tyckt om att resa och låter varken barn eller begränsad budget hindra familjen från att ge sig av på spännande campingresor, både i Europa och på andra sidan jordklotet.

Familjen har tidigare semestrat i tält i södra Europa och har nyligen kommit hem från en resa i Australien, då de rest runt i en enkel liten campingbil. Vi har frågat Alexandra hur det är att semestra med tält eller campingbil när man reser med barn. Vill du följa Alexandra i hennes vardag och på olika resor kan du kika in på hennes blogg Tenderlyn.

Kan du berätta lite om dig själv och din familj?

Min familj består av mig, min man Peter och vår dotter Stella som är 5 år. Jag jobbar som förskollärare sedan ett år tillbaka och Peter arbetar på SMHIs IT-avdelning. Vi bor i en lägenhet i Stockholmsförorten Märsta. Jag har alltid tyckt om att resa men det var efter att jag hade varit på ett ”Work and travel” visum i Australien år 2008 i ett år som jag verkligen mersmak för resandet. Stellas första resa var 2 veckor charter i Turkiet när hon var 3 månader och efter det har det bara fortsatt.

Du och din familj har tidigare rest på tältsemester. Kan du berätta lite om de resorna?

2013 var vi på en fem veckor lång bilsemester i Europa där vårt huvudboende var i tält. Då var Stella precis fyllda två år. Vi åkte då genom norra Spanien, hela franska Rivieran, norra Italien, Prag och sen hem till Märsta.

Den resan, precis som nästan alla våra resor, kom till genom att jag fick för mig något. Jag fick för mig på våren att jag ville åka på bilsemester på sommaren och att jag ville testa på att tälta och några månader senare var vi på väg. Ingen av oss har någon direkt erfarenhet av att tälta så det var helt nytt och vi hade ingen aning om hur campingplatser ute i Europa såg ut och vilka faciliteter som skulle finnas.

Jag hade erfarenhet av campingplatser i Australien som var väldigt välutrustade med ”camp kitchen” med grill, spis, kylskåp osv men det märkte vi att det fanns ingenstans i Europa. Vi gjorde många misstag. Till exempel hade vi inget bra ställe att förvara mat eftersom vi hade kylskåp som fungerade i bilen på 12V, vi hade ju tänkt att det skulle finnas kylskåp i ”camp kitchen” som i Australien, men det fanns det ju inte och vår gasoltub som vi hade till vårt Primuskök var i princip omöjlig att fylla på i Frankrike.

Sommaren 2015 var vi också på bilsemester ner till Italien, den gången valde vi dock att bo på lägenhetshotell samt campingstugor eftersom den resan inte var lika lång.

Vad är det bästa respektive mest utmanande med att tälta med familjen på semestern?

Det bästa tyckte vi var att man kände sig väldigt fri av att i vara ute i princip hela tiden, barn gillar ju att vara ute och ha plats att röra på sig. På hotellrum kan det ju ibland vara väldigt trångt och det är lätt att bli rastlös. En annan fördel är att det är skönt att kunna laga mat själv och inte behöva gå och leta efter en bra restaurang till varje måltid. Det kan man ju såklart komma undan med också om man bor i stuga eller lägenhetshotell men då blir ju priset också ofta lite högre.

Det mest utmanande var helt klart värmen! Att inte kunna gå undan till ett kylrum när man ville utan det enda stället man hade att vila på var ett stekhett tält (södra Europa blir ju väldigt varmt på sommaren). Men sen var det så klart också svårt att veta vad man behövde ha mig sig, speciellt eftersom vi hade i inte mycket camping/tälterfarenheter och speciellt inte med ett litet barn. Man vill ju inte ta med sig onödigt mycket men man vill ju heller inte missa något viktigt.

Ni har nyligen rest runt i Australien i en liten campingbil. Kan du berätta lite om resan?

Jag har längtat tillbaka till Australien ända sedan jag var där 2008 eftersom det är ett helt underbart land. Men det ligger ju ganska långt bort och man åker ju inte direkt dit över en långweekend. Eftersom jag har studerat på universitet i några år så har det varit lite svårt att spara pengar, men nu i sommar efter att ha jobbat heltid i ett år, så blev resan äntligen av!

4 veckor var vi borta. Vi hade valt att hyra en liten ”campervan” som det kallas för i Australien, det är en husbil fast mindre och av enklare modell. Den hade 4 bilplatser, fyra sängplatser, kök och kallvatten men ingen avloppstank och inte heller toalett och dusch.

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Vi valde att hyra en mindre bil bland annat för att det var billigare men också för att vi inte ville känna oss begränsade i vart vi kunde köra med den. Den här bilen kunde vi lätt ta in till stan och parkera på en vanlig parkeringsplats, vilket ju inte alltid är så lätt med en stor husbil. Eftersom vi visste att vi i princip enbart skulle bo på campingplatser så tyckte vi inte att det gjorde något att den inte hade toalett och vi kände oss ändå inte så sugna på att tömma en husbilstoalett 😉

Vi resten från Cairns på norra östkusten till Sydney på södra östkusten. Även om alla campingplatser hade utomhuskök fria att utnyttja så gjorde vi i princip alla hushållssysslor i bilen, lagade mat och diskade. Bilen var ju ganska trång så helt ville man sitta ute och äta, men vid behov, till exempel när det regnade, så fanns det ett bord som vi kunde sitta inne och äta vid.

Campingbil
Campingbilen som familjen hyrde i Australien

Vad är det bästa respektive mest utmanande med att semestra i en campingbil?

Det bästa är helt klart att man har allting med sig hela tiden! Så känner säker alla som reser med husbil, men vi tyckte absolut att det var bekvämt att den var så pass liten (Toyota Hiace med förhöjt tak). Jämfört med att tälta så är det ju lättare när man kommer fram till sin destination, man behöver bara möblera om väskorna lite, stoppa in elsladden och sen är man i princip klar. Har man tält måste man ju börja med att slå upp tälten som oftast tar sin lilla tid. Campingbil är också lite mer regnskydd än ett tält.

Det mest utmanande var att i alla fall vår campingbil hade absolut inga förvaringsutrymmen för kläder/väskor så väskorna var hela tiden tvungna att stå framme och kläderna fick man rota efter i resväskorna vilket så klart blir lite jobbigt i 4 veckor. Jag får ju också erkänna att det var lite jobbigt att bli väckt vissa nätter av dottern som ville gå på toa och behöva gå ut och gå ända bort till toalettblocken mitt i natten.

Men allt det här var verkligen petitesser och jag tycker verkligen att en liten campingbil är ett toppensätt att resa på! När jag var i Australien första gången hade vi också en campingbil som vi bodde i, i ca 7 månader. Den var dock en ombygg vanlig van så den hade inte ens ett kök eller vatten i sig utan då fick vi ha ett externt primuskök och laga mat utomhus.

Har du och familjen några resplaner inför framtiden? Berätta!

Vi har en charterresa till träningsresorten Playitas på Fuerteventura bokad i november, det här bli tredje gången vi åker dit. Vi gillar att vara där, kombinationen av sol och bad med möjligheten till träning och rörelse. Vi har också bokat in en helg i Säfsen fjällen nu i september, jag fick för mig att jag ville vandra i fjällen … och oftast blir det så som jag får för mig hehe.

Vilka är dina bästa tips till barnfamiljer som vill campa i tält eller liten campingbil?

Nu har ju Stella blivit ganska så resvan redan från födseln och vant sig att komma till olika platser, men mitt tips är verkligen att inte oroa sig så mycket! Barn är anpassningsbara och är man själv som förälder lugn och inte oroar sig så brukar det gå bra.

Visst, man kanske får kompromissa lite och till exempel ta in på en stor camping med lekplats och pool fast man egentligen skulle vilja bo på en liten enkelt camping med lugn och ro (vi brukar variera oss, ibland en stor och ibland en liten) men det är ju ändå små kompromisser tycker jag. Och är man på bilsemester så är det ju bara att ändra sina resplaner och åka hem tidigare i värsta fall eller ta in på hotell istället för på camping, har man bara en vanlig bil så finns det ju oftast hotellparkeringar.

Jag tycker absolut att det har varit skönt att ha sin rutt ganska planerad i förväg, då vet man ungefär hur långt man ska åka per dag och det är lättare att åka långt när man vet vart målet för dagen är. Vi brukar ladda upp med Ipad med en massa barnprogram så brukar inte bilåkningen vara ett problem. Vi har åkt 100 mil på en dag och det har fungerat bra, även om det kanske inte är ultimat.

Men mitt bästa tips får helt enkelt bli – bara åk! Man behöver ju inte göra som vi och åka ut på en 5 veckors lång semester det första man gör, man kan ju börja med att tälta bara en helg t.ex. Och det är ju perfekt att bo i en liten bil/tält när barnen är små, för då tar dom ju inte så mycket plats.

Till sist en fråga vi ställer till alla vi intervjuar: Vilket är ditt drömresmål?

Hawaii! Det ser så himla härligt ut där med naturen, havet, surfing och så vidare, jag tror jag skulle trivas där. Det verkar vara en avslappnad atmosfär, vilket jag gillar.

Camping
Ihoppackning på en camping i Paris, man får hitta på lösningar ibland för att gör alla familjemedlemmar nöjda när dom är trötta.

Tack Alexandra Khalifa för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och tankar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev