Meny Stäng

Djur i Sri Lanka – som safari överallt

Det finns verkligen gott om djur i Sri Lanka. Faktum är att man ibland undrar över om man verkligen måste åka på safari – det känns ju som att hela landet är ett safari i sig självt. Idag presenterar vi djuren som vi sett (en del supersöta!) och även andra djur som man kan se i Sri Lanka.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Djur i Sri Lanka – i alfabetsordning

Sri Lanka har verkligen ett rikt djurliv, både på land och i vatten. Vi har långt ifrån sett alla djur i Sri Lanka, men några av dem hann vi se under vår rundresa. En del såg vi på safari eller flodsafari, men andra såg vi när vi satt på något hotell eller när vi strosade runt vid ett tempel. Här presenterar vi djur i Sri Lanka, i alfabetsordning.

Apor

När man är i Sri Lanka är det väldigt stor chans att se apor. Det är nog snarare osannolikt att inte se apor. Aporna verkar finnas lite överallt, men framför allt verkar de av någon anledning förtjusta i tempel. De vanligaste aporna är makaker och hulmaner.

Delfiner och valar

Utanför Sri Lankas södra kust finns möjlighet att ta båtturer för att se delfiner och valar. Detta stod faktiskt på vår önskelista, men det stod lite för mycket på den listan, så allt hanns inte med.

Ekorrar

Det finns två sorters ekorrar i Sri Lanka, palmekorre och jätteekorre. De söta små palmekorrarna såg vi många gånger. Jätteekorren såg vi tyvärr inte, men den kan tydligen bli hela 45 cm lång och väga upp till tre kilo.

Elefanter

I Sri Lanka finns den asiatiska elefanten, både i tamt och i vilt tillstånd. Vi såg till exempel en tam elefant bli tvättad i en flod. Vi såg också flera vilda elefanter när vi var på safari i Minneriya nationalpark.

Fiskar

Det finns många olika både sötvattens- och saltvattensfiskar i Sri Lanka. Vi såg småhajar vid Ahungalla Sea Turtles. Dessutom testade vi  fiskspa  och såg en väldigt speciell manet …

Fladdermöss

Det finns bland annat fladdermöss av sorten flygande hundar i Sri Lanka. Vi vet inte om det var dessa vi såg, men vi såg en sorts fladdermöss bland templen och grottorna i Anuradhapura.

Fåglar

Det finns gott om fina fåglar i Sri Lanka, och man kan se dem både på safari i nationalparkerna och vid andra tillfällen när man strövar runt.

Grodor

Det tropiska klimatet gör att grodor trivs förträffligt, och det finns över 250 arter av grodor på ön.

Hjortdjur

Det finns ett rådjursliknande hjortdjur som kallas axishjort, samt ett hjortdjur som heter sambarhjort.

WIFI.se

Hundar

Vi såg massor av hundar i Sri Lanka. Hundarna ser ungefär likadana ut och stryker omkring i städer och byar. Ibland muckar de lite med aporna (eller så är det aporna som muckar med hundarna).

hundar

Kattdjur

Förutom leoparden finns en del andra intressanta kattdjur i Sri Lanka. Bland annat finns ett kattdjur som heter rostfläckig katt, och som är nära släkt med leopardkatten. Detta är en av de minsta vilda katterna i världen.

Krokodiler

Det finns krokodiler i Sri Lanka, och guiden på vår flodsafari berättade att det finns krokodiler där, men att de är skygga och undviker ljudet av motorbåtar.

Leoparder

När man pratar om djur i Sri Lanka måste man förstås nämna leoparder! Vi såg ingen leopard, men vi träffade andra svenskar som såg leopard på riktigt nära håll i Yala nationalpark.

Läppbjörnar

Läppbjörnen är en relativt liten björn med lång mörk päls. Det finns chans att se den i vissa nationalparker, men den är relativt skygg.

Mungo

Mungon är ett däggdjur som lever på insekter, larver, krabbor och i vissa fall ormar. Tydligen finns dessa i Sri Lanka.

Ormar

Det ska tydligen finnas en hel del ormar i Sri Lanka. De flesta är ofarliga, men några kan vara riktigt giftiga. Som tur var såg vi inga ormar alls.

Schakaler

På Sri Lankas savanner finns schakal, eller guldschakal som den också heter. Djuret påminner lite om svensk räv eller varg.

Sköldpaddor

Det finns flera olika sköldpaddor i Sri Lanka, och vi fick bland annat se havssköldpaddor när vi besökte Ahungalla Sea Turtles på västkusten.

Sköldpadda liten

Spindlar

Det ska tydligen finnas flera olika spindlar på ön, varav vissa är giftiga. Vi såg inte en enda spindel, men det var väl lika bra det.

Vattenbuffel

Vattenbuffel finns lite här och där och vi såg några på avstånd under vår safari, men fick inga bra foton.

Vildsvin

Det ska tydligen finnas gott om vildsvin i Sri Lankas skogar, och detta är ett av de djur man kan se på safari. Å andra sidan är de både skygga och eventuellt aggressiva.

Ödlor

Det finns massor av olika ödlor på Sri Lanka, och under våra två veckor hann vi se husgecko, kameleont och bandvaran (water monitor).

Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev