Meny Stäng

Flodsafari i Sri Lanka – Madu Ganga River

Annons

Nu har vi testat flodsafari i Sri Lanka, i Madu Ganga River, vilket visade sig bli en oväntat spännande tur med allt från varaner till fiskspa. Dessutom har vi besökt en fristad och ett “sjukhus” för havssköldpaddor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Flodsafari i Sri Lanka

Efter besöket i den charmiga staden Galle började det bli dags för oss att långsamt ta oss tillbaka mot Colombo, för att inom några dagar flyga hem. På vägen hade vi siktat in oss på ett stopp med flodsafari i Madu Ganga River. Turen startade i närheten av Balapitiya vid Sri Lankas sydvästra kust, en liten bit söder om Bentota River. Här betalade vi ca 300 kronor per person för en en och en halv timmes tur med motorbåt och guide.

Floden Madu Ganga River förbinder havet med Madugangasjön, vilket gör att vattnet här blir bräckt. Här finns fullt av mangrove, och vi gled med båten in genom täta mangroveträsk.

Flodsafari i Sri Lanka
Flodsafari i Sri Lanka

När floden gled ut i den större sjön såg vi långa bambustaket i vattnet, som enligt vår guide var till för att hålla inne räkor. Vi såg också flera flytande kiosker, och ett buddhistiskt tempel med en Buddha-staty framför.

Djur vid Madu Ganga River

Guiden var skicklig på att få syn på olika djur under färden. Vi såg många olika fåglar, såsom till exempel örn och skarv, och en del andra fåglar som vi inte kan namnet på.

Flodsafari i Sri Lanka

Vi såg också två bandvaraner (water monitor), och en grönskimrande manet. Enligt guiden finns maneten bara i floden under en enda av årets månader, och enligt honom vet man inte riktigt varför det är på det sättet.

Flodsafari i Sri Lanka
Flodsafari i Sri Lanka

Fiskspa i sjön

Efter en stund gjorde vi ett stopp och då var det dags för … fiskspa! I små bassänger i vattnet fanns massor av så kallade “massagefiskar”. Här uppmanades vi att stoppa ner fötterna om vi ville för att “mata” fiskarna, och samtidigt få lite fotbehandling. Fiskarna var hungriga kan vi säga!

Flodsafari i Sri Lanka
Flodsafari i Sri Lanka

Havssköldpaddor

Efter vår flodsafari i Sri Lanka fortsatte vi bara en liten bit norrut med bil, för att komma till Ahungalla Sea Turtles. Här arbetar man för att föda upp de hotade havssköldpaddorna och sedan, när de är tillräckligt stora, släppa ut dem i det fria.

Flodsafari i Sri Lanka

Man tar också hand om vuxna sköldpaddor som skadat sig, till exempel genom att fastna i fiskenät, och ger dem behandling. Om möjligt släpps också dessa ut i det fria när det är möjligt.

Det känns sorgligt att sköldpaddorna ska ha så svårt att klara sig, så det är förstås bra om de kan få lite hjälp. Och visst är de små sköldpaddorna söta? De allra minsta fick vi inte röra, eftersom deras skal inte riktigt slutit sig ännu, men de som var aningen större kunde vi hålla i.

Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev