Meny Stäng

Safari i Sri Lanka – Minneriya nationalpark

Då var det äntligen dags för safari i Sri Lanka! Vår första safari i det här landet – vi planerar nämligen att göra ytterligare en – genomförde vi i Minneriya nationalpark i närheten av Sigiriya i mellersta Sri Lanka.

Safari i Sri Lanka

Det är väldigt populärt att åka på safari i Sri Lanka. Det finns ett helt gäng nationalparker utspridda över hela landet, varav den mest kända och mest välbesökta heter Yala nationalpark. I alla parkerna finns chans att se många olika vilda djur, och allra störst chans är det nog att få se elefanter.

Andra djur man kan få se under safari i Sri Lanka är till exempel vildsvin, vattenbufflar, hjortar, makaker, läppbjörnar samt olika reptiler och fåglar. Om man har riktig tur kan man också få se leoparder. Vilka djur man får se beror förstås på tur, men också på tid på dygnet man är ute och på vilken nationalpark man väljer.

Safaribil

Minneriya Nationalpark

Vi valde att göra vår första safari i Sri Lanka i Minneriya nationalpark. Vi valde den här parken eftersom den ligger nära berget Sigiriya som vi  besökte strax innan, och eftersom vår chaufför rekommenderade den.

Vi köpte biljetter dagen innan, vid ett enkelt biljettstånd vid vägkanten. Vi betalade ca 1300 kronor för fyra personer i en safaribil, för en tur på ca 2,5 timme. Under lågsäsong behöver man inte boka i förväg vid den här parken, men under högsäsong (november – januari) kan trycket vara högt.

Safari i Sri Lanka

Djur i Minneriya nationalpark

Vilka djur fick vi se då? Först och främst såg vi en hel del fåglar. Lennart och Beata är rutinerade fågelskådare och var redo med superkikare och vana fågelskådarblickar. Titt som tätt väste de ”stop the car!”, för att de fått syn på någon spännande fågel.

Vi såg bland annat en intensivt blå kungsfiskare (för snabb för min kamera) samt flera andra fåglar. Den gröna pippin nedan kan enligt våra fågelskådarvänner tillhöra ”törnskatesläktet”. Dessutom fastnade en örn och en påfågel på bild.

fågel i Sri Lanka
örn i Sri Lanka
påfågel

Vi såg också en kameleont i ett träd, trots att den uppenbart försökte smälta in i omgivningen. Det var vår safarichaufför som fick syn på denna och stannade bilen.

kameleont

Sist men inte minst såg vi elefanter. Flera av dem stod precis intill de gropiga vägarna där vi körde, och brydde sig väldigt lite om våra bilar. En av dem viftade på öronen när hon korsade vägen framför oss. Kanske betydde det något? Flera av elefanterna hade också sina fina små ungar med sig. Häftigt att se dessa stora djur i sitt rätta element!

Nyhetsbrev
Elefant safari

Andra upplevelser under vår safari

Vår safari i Sri Lanka var en trevlig upplevelse som tog runt 2,5 timme. Vi körde i en egen liten jeep, med chaufför, på de leriga vägarna genom naturen. Vi såg kanske sammanlagt 6-7 andra jeepar ute under vår tur. En av dem hade oturen att fastna i leran. När vi kom fram till dem kom de till slut loss …

Fast i leran

I slutet av turen körde vi fram till en liten höjd med en utsiktspunkt. Det regnade strax innan vi gick upp, och när regnet förbyttes i solsken fick vi se en vacker och skarp regnbåge över den gröna naturen. Vi var väldigt nöjda med turen, och planerar att ge oss ut på ytterligare en safari i Sri Lanka. Då ska vi försöka välja en park där det finns möjlighet att se andra djur än de vi såg den här gången.

Har du varit på safari någon gång? Vilka är dina erfarenheter?

Safari
minneriya nationalpark
Vacker regnbåge under vår safari i Sri Lanka

Se mer i Sri Lanka

Om du reser runt i Sri Lanka finns det förstås mycket mer att se och göra. Här är några tips på intressanta platser, inte alltför långt från Minneriya nationalpark:

Om du är intresserad av djur och natur finns det också många intressanta upplevelser i landet. Här är några fler tips:

Flodsafari Sri Lanka
På flodsafari i Madu Ganga River

Fakta om Minneriya Nationalpark

  • Land: Sri Lanka
  • Läge: Nationalparken ligger 182 kilometer från huvudstaden Colombo i den centrala delen av landet. Närmaste större stad är Polonnaruwa.
  • Pris: Vi betalade cirka 1300 kronor för fyra personer i en safaribil, för en tur på cirka 2,5 timme (2018)
  • Tänka på: Boka i god tid om du är här under högsäsong, åtminstone någon dag i förväg.
  • Boende: Man kan inte bo inne i parken. Hotell och andra boenden finns i Sigiriya, Polonnaruwa, Habrana och Giritale.

Djur i Minneriya Nationalpark

  • Däggdjur: Det finns 24 arter av däggdjur i parken, bland annat elefanter, leoparder, läppbjörn, axishjort, sambarhjort, vildsvin, manguster, myrkottar och olika sorters apor.
  • Fåglar: Man har sett över 170 olika arter av fåglar i parken. Här kan man bland annat se drillsnäppa, rajanäshornsfågel, ceylontimalia och många andra.
  • Reptiler: Man känner till 25 sorters reptiler i parken och av dessa är 8 endemiska. Här lever sumpkrokodil och olika arter av grodor och ödlor.

Resa till Minneriya Nationalpark

  • Bil från Colombo: Att köra bil från huvudstaden tar cirka 4 timmar (182 kilometer).
  • Bil från Anuradhapura: Från Anuradhapura tar det cirka 1,5 timme att köra (82,5 kilometer).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev