Meny Stäng

Dambulla i Sri Lanka – det gyllene grottemplet

Dambulla i Sri Lanka är en liten stad som är mest känd för det gyllene grottemplet. Inuti ett granitberg ligger fem grottor fyllda av Buddha-statyer och målningar, varav vissa är så gamla som från 200-talet före Kristus. Det är inte konstigt att det gyllene grottemplet i Dambulla togs upp på Unescos världsarvslista 1991.

Dambulla i Sri Lanka

Den lilla staden Dambulla i Sri Lanka ligger norr om Kandy i Matale-distriktet. Vi körde förbi här på vägen från berget Sigiriya, dagen efter vår safari i Minneriya nationalpark, och på vår väg mot Kandy. Staden är känd för ett imponerande buddhistiskt grottkomplex, och detta bestämde vi oss för att kika lite närmare på.

I Dambulla finns mer än 80 grottor samt fem helgedomar, fyra kloster, 157 statyer och 153 Buddhabilder. Bland annat. Några av de äldsta grottorna härstammar från 100-talet före Kristus.

Dambulla Sri Lanka

Framme i Dambulla

Vi kör runt i Sri Lanka med hyrbil och chaufför, och vi bad helt enkelt chauffören stanna utanför det gyllene grottemplet i Dambulla. Här passerade vi en “stupa”, det vill säga en buddhistisk kupolliknande byggnad med ett relikskrin framför.

Dambulla

Vi såg också snart en enorm gyllene Buddha-staty och framför den en byggnad som snarast såg ut som ingången till en nöjespark. Det var dock inte den trappan vi skulle gå uppför för att ta oss till grottemplen, utan en trappa till vänster om det här komplexet.

Dambulla Buddastaty

Upp till templen

När man går uppåt i det gassande solskenet börjar man ju undra varför alla slott, borgar, kyrkor, kloster och tempel i världen alltid måste ligga högst upp … Som tur var gick vi uppåt omgivna av vacker natur!

Dambulla berg

Det finns minst två trappor upp till templen i Dambulla. Vi började gå uppför den ena, men fick sedan gå neråt en bit igen för att hitta biljettkontoret i starten av den andra trappan … Vi betalade cirka 75 kronor per person.

Sri Lanka

På vägen upp finns flera stånd där man kan köpa vatten och frukt. Det finns också massor av ursöta apor precis överallt.

Att besöka templet

Vi börjar vänja oss nu! Det man behöver när man ska besöka ett tempel i Sri Lanka är en biljett (om en sådan krävs), kläder som täcker axlar och ben, samt bara fötter. Skorna kan man lämna in i en skoinlämning precis utanför templet mot en liten slant, som i en vanlig garderob ungefär!

Gyllene grottemplet i Dambulla i Sri Lanka

Det gyllene grottemplet

Grottemplet i Dambulla består av fem olika grottor. Dessa innehåller tillsammans 153 Buddha-statyer och ett flertal statyer av lankesiska kungar och hinduiska gudar och gudinnor. Riktigt coolt att se hur templen är integrerade med berget!

Grottempel
Grottempel i Dambulla

De stora väggmålningarna, som täcker 2100 kvadratmeter, visar bland annat när demonen Mora festar med Buddha. De första målningarna och statyerna kom till på 200-talet före Kristus och den sista grottan kom till under 1800-talet. Framför allt finns här fantastiskt många statyer! Ett trevligt och intressant stopp på vägen till Kandy!