Meny Stäng

Att bestiga Sigiriya – Lejonberget i Sri Lanka

Hur är det att bestiga Sigiriya, Lejonberget i Sri Lanka? Sigiriya är en av de mest populära sevärdheterna i Sri Lanka, och kanske en av de coolaste. Vi delar med oss av våra erfarenheter av att besöka berget, och bjuder på våra tio bästa tips för dig som också vill bestiga Sigiriya.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Lejonberget i Sri Lanka

Berget Sigiriya i Sri Lanka har en mycket speciell form där den sticker rakt upp ur landskapet, som en slags skorsten. Berget är 380 meter högt och tvärbrant på alla sidor. Rent geologiskt är berget resterna av en magmaplugg från en sedan länge slocknad och eroderad vulkan.

Lejonberget i Sri Lanka

Först palats – sedan kloster

Platsen Sigiriya valdes en gång av Kung Kasyapa som huvudstad i norra Sri Lanka. Han byggde ett palats på toppen, tillsammans med ett stort bad. På en platå halvvägs upp byggde han Lejonporten, i form av ett enormt lejon. Från början utgjorde lejonets öppna mun entré till det kungliga palatset – idag är lejontassarna det enda som finns kvar.

Efter kungens död övergavs palatset, och det fungerade sedan som kloster för munkar fram till och med 1300-talet. Under dessa århundraden tillkom också Spegelväggen, med målningar och ”graffiti” från en svunnen tid. Idag är berget och ruinerna på toppen en av landets mest populära turistdestinationer. 1982 sattes Sigiriya och Lejonberget dessutom upp på Unescos världsarvslista.

Området runt berget

När man först kommer till området kring Sigiriya och Lejonberget slås man av hur grönt och frodigt det är. Naturen trivs verkligen här, och träden verkar tävla med varandra om att vara grönast. Runt berget ligger dessutom en anläggning av vallgravar och trädgårdar som buddhistmunkarna byggde en gång i tiden.

Sigiriya
Träd i Sigiriya
Sigiriya park

Att bestiga Sigiriya

Det är kanske inte fullt så utmanande att bestiga Sigiriya som det ser ut, men det kan ändå vara relativt tufft. Det finns trappor hela vägen, antingen i sten eller metall, så ingen del kräver ”klättring”. Det går också utmärkt att ta det hela i sin egen takt, och eftersom det oftast är många människor som ska upp, så kan man snarast räkna med att det går relativt långsamt.

Med tanke på alla barn och äldre man ser som tar sig hela vägen upp, och med tanke på alla människor som går upp i flipflops eller i skor med klack, så är det möjligt för väldigt många att bestiga Sigiriya. Hur gick det då för oss?

Bestiga Sigiriya

Den första biten gick utmärkt för oss alla fyra. När jag (Helena) sedan fick syn på den första utanpåliggande metallstegen blev jag nervös. Jag är nämligen extremt höjdrädd och avskyr trappor där man ser ner genom trappstegen. Men precis när jag tänkte vända visades jag till en ”annan väg”. Denna ”andra väg” innebar att jag missade ”spegelväggen”, men å andra sidan kom jag upp till den stora avsatsen vid Lejonporten utan några otäcka trappor …

Sigiriya i Sri Lanka

Vid avsatsen vid Lejonporten möttes vi alla fyra igen. Och här började nästa höga utanpåliggande trappa … Jag valde faktiskt att inte gå upp, och stannade på avsatsen, tillsammans med alla charmiga apor. Peter, och våra vänner Lennart och Beata, gick den sista biten upp.

Att bestiga Sigiriya
Apor

Toppen av Sigiriya

Hur ser det ut där uppe då? Peter tog självklart med sig kameran och dokumenterade. På toppen av Lejonberget finns ruinerna av palatset, och det mest imponerande är kanske det stora antika badet, men också en del bevarade målningar. Naturligtvis har man också en grym utsikt över området runt omkring!

På toppen av Lejonberget
Utsikt från Sigiriya

Hotell vid Sigiriya

Eftersom Sigiriya är så populärt bland turister finns det också gott om hotell här. Vi har bott på ett hotell som heter Alikele hotel. Det här hotellet har en trevlig innergård med pool och en enkel restaurang. Personalen är också glad och trevlig.

WIFI.se

Däremot har vi inte varit överförtjusta i de knarrande sängarna, den högljudda luftkonditioneringen eller de extremt tunna väggarna, som släpper in precis alla ljud utanför. Vi sov faktiskt ganska dåligt den första natten.

Hotell i Sri Lanka

10 tips för dig som vill bestiga Sigiriya

  1. Läs på innan – Ett besök blir alltid intressantare om man är påläst innan. Om du inte hunnit finns ett litet museum vid entrén, och det finns också broschyrer att plocka med sig.
  2. Kom i god tid – Många människor vill bestiga Sigiriya och köerna kan bli långa. Dessutom vill du kanske undvika de hetaste timmarna mitt på dagen. Kom gärna tidigt på morgonen, kanske till och med innan de öppnar!
  3. Håll i biljetten – Biljetten kostar 30 dollar för utlänningar, och du behöver visa den minst en gång under besöket, så tappa inte bort den.
  4. Ta bra skor – Man ser människor gå upp i både flipflops och skor med klack, men det är ändå lite enklare att gå upp i ett par bekväma gympaskor.
  5. Ta med skydd mot solen – Under stora delar av vandringen finns ingen skugga. Se till att ha de skydd mot solen du behöver: hatt/keps, solglasögon och solskyddskräm.
  6. Se upp för getingar – Vi såg inga getingar, men vi såg flera varningsskyltar som varnade för dem. Enligt skyltarna bör man vara tystare i de områden där det finns mycket getingar.
  7. Packa ordentligt med vatten – Efter att du börjat vandringen uppåt finns ingenting att handla. Se till att du har vatten så att det räcker för vägen upp och ner.
  8. Dela upp vandringen i delar – Det finns mycket att se längs vägen och det finns ingen anledning att skynda. Gå i din takt och njut av vandringen.
  9. Fota – men inte allt – Du ska naturligtvis se till att ta med en kamera och föreviga din upplevelse. Det finns dock en del, ”Spegelväggen”, där man inte får fotografera.
  10. Se upp för ”hjälpare” – Du behöver ingen guide för att gå upp för berget, och information finns i broschyrer, i museet och på internet. Om du inte vill betala extra för en ”hjälpare” kan du behöva tacka nej (eventuellt med bestämdhet).

Bonustips för dig som är höjdrädd: Den första ”läskiga” trappan kan du slippa genom att ta en genväg. Den sista branta trappan kan du välja att ge dig i kast med – eller att hoppa över. Eftersom man går uppåt och nedåt i samma trappa går det när som helst att ångra sig och vända neråt om det blir för obehagligt.

Sigiriya
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev