Meny Stäng

Anuradhapura i Sri Lanka – bland tempel och apor

Välkommen till Anuradhapura i Sri Lanka! I denna historiska stad hittar man otaliga buddistiska tempel och andra heliga monument. Om man vill kan man också ta sig upp på den lilla bergstoppen Mihintale, för ännu fler religiösa platser. Man kan också vara säker på att få se många, många apor.

Anuradhapura i Sri Lanka

Anuradhapura i Sri Lanka är en gammal stad med långa anor. Arkeologiska data visar att staden grundades redan på 1000-talet före Kristus. När buddismen kom till ön, på 300-talet före Kristus, påbörjades byggandet av det enorma tempelkomplex som fortfarande ligger här.

Byggnaderna var på den här tiden några av de högsta och mest imponerande i världen. Idag är detta en religiös plats dit många buddister vallfärdar, gärna klädda i vitt, samt alltid barfota så fort de närmar sig de religiösa platserna. Staden är sedan 1982 upptagen på Unescos världsarvslista.

Isurumuni Rajamaha Viharaya

Chauffören tog oss först till det lite mindre tempelområdet Isurumuni Rajamaha Viharaya. Så fort vi klev ur bilen öppnade sig himlen, och vi var glada att vi packat med oss regnponchos. Vi fick, liksom alla andra, lämna skorna utanför området, och sedan traskade vi runt barfota i det hällande regnet. Skönt att det är varmt ute, då gör det inte lika mycket att man blir blöt!

Tempelområdet Ruwanwelisaya

Efter en god buffélunch fortsatte vi till nästa tempelområde i Anuradhapura, det betydligt mer imponerande Ruwanwelisaya. Huvudbyggnaden här är en enorm “stupa”, det vill säga en buddistisk kupolliknande byggnad. Vid en stupa finns ett relikskrin, och byggnaden är omgiven av andra mindre byggnader som tillsammans med stupan symboliserar universum. Stupan i Ruwanwelisaya byggdes av Kung Dutugemunu ca år 140 före Kristus, och har renoverats på senare tid.

Anuradhapura i Sri Lanka

När vi kom fram till den heliga platsen lämnade vi in våra skor för förvaring, mot en mindre summa. Redan innan hade vi sett till att ha på oss passande kläder, det vill säga långa byxor och överdelar som täcker axlarna. Innan vi gick in fick vi också tända ljus och rökelse.

Kanske var vi minst lika fascinerande av aporna som av templet. Aporna finns precis överallt och älskar att jaga varandra runt de runda tempelbyggnaderna, skutta bland elefantskulpturerna eller svinga sig i grenarna. Det känns lite som man är van att se det på film eller i tecknade serier – apor verkar gilla tempel!

Inne på tempelområdet gick människor runt, och såg vördnadsfulla ut inför denna heliga plats. Många var klädda i vitt, och en del hade med sig blommor. Helt plötsligt hörde vi ett trummande ljud och bakom några män med trummor kom en lång rad människor bärande på ett långt tygstycke. Många av de som inte gick med i raden skyndande fram för att få röra vid det uppenbart heliga tyget.

På det här området finns för övrigt också trädet Jaya Sri Maha Bodhi. Detta heliga fikonträd i Anuradhapura sägs härstamma från det historiska trädet Sri Maha Bodhi i Indien, under vilket Budda blev upplyst. Det planterades år 288 före Kristus och är idag det äldsta levande trädet som har planterats av människor.

Det heliga berget Mihintale

Efter besöket vid alla tempel bad vi chauffören köra oss till den lilla bergstoppen Mihintale, strax utanför Anuradhapura. Detta anses vara den plats där buddistmunken Mahinda träffade kung Devanampiyatissa och introducerade buddismen i Sri Lanka. Detta är nu en pilgrimsplats med flera religiösa monument. Men först måste man gå uppför mååånga trappor, genom en allé av knotiga och vackra träd.

När man kommer högre upp finns ytterligare trappor, för att till exempel ta sig upp till en stor vit Buddastaty. Regnet skvalade när vi var här, och efter en stund begravdes berget i mjölkvit dimma. På sätt och vis var det kanske ändå lättare att gå uppför alla trappor i regn än i stekhet sol …

Lulus resort – hotell i Anuradhapura

Under vårt besök i Anuradhapura i Sri Lanka bodde vi på ett litet hotell som heter Lulus resort. Detta är ett nybyggt och ganska trevligt ställe med fräscha rum, en liten pool och en utmärkt asiatisk-europeisk frukost.

Mannen i receptionen pratade bra engelska och vi fick hjälp med allt vi behövde. När Lennart bad om en sänglampa för att kunna ligga och läsa i sängen … då åkte han och köpte en helt ny glittrig bordslampa!

Till frukost serverades vi lite olika saker: stekta ägg, melon och ananas i bitar, nudlar, kryddstarka röror, lankesiskt flatbröd (bilden) och rostat bröd med smör och marmelad.

På gångavstånd från hotellet ligger några olika restauranger, och vi provade den som mannen på hotellet rekommenderade: Gemi Gedara. Här åt vi bland annat Nasi Goreng, och en god sötsur maträtt.

Se mer

Det finns mycket att se i Anuradhapura i Sri Lanka, och vi hann långt ifrån se allt! Förutom den “stupa” vi nämnt finns en annan känd stupa med namnet Jethawanaramaya. Denna är byggd i tegel och är imponerande 122 meter hög.