Meny Stäng

Stranden Weligama – bad och surfing i Sri Lanka

Sol, bad och kanske surfing i Sri Lanka? Stranden Weligama är ett avslappnat paradis för den som vill koppla av i värmen, hänga på enkla strandrestauranger eller kanske prova på att surfa bland vågorna.

Stranden Weligama

Weligama är en ort i den södra delen av Sri Lanka, och allra närmast kusten hittar man Weligama Beach, alltså stranden Weligama. Här möter en lång sandstrand med mjuk finkornig sand och långgrunt vatten.

Längs med stranden ligger en del enkla serveringar och barer, det finns solsängar att hyra och framför allt finns många ställen där man kan hyra surfbrädor. Om man promenerar en bit längs stranden kommer man också snart fram till alla färggranna lankesiska fiskebåtar.

Surfing i Sri Lanka

Stranden i Weligama passar utmärkt för surfing, inte minst för nybörjare. Det är långgrunt och vågorna rullar nästan konstant in mot stranden. Peter, Lennart och Beata testade och jag (Helena) valde att läsa en bok i skuggan.

Jag tror att de hade roligast – de var entusiastiska, även om de tyckte att det var svårt. Jag slapp å andra sidan alla blåmärken de åsamkade sig … Att hyra surfingbräda kostade ca 13 kronor per timme, så det är för övrigt ett billigt nöje.

Surfing i Sri Lanka

Restauranger i Weligama

Restaurangerna i Weligama serverar allt från traditionella lankesiska rätter till pizza och hamburgare. Längs med stranden ligger många enkla strandserveringar, och vid gatan ovanför finns flera “food trucks”. Här blev det goda vegetariska nudlar och öl till lunch för oss.

Ölen på bilden, Lion, är den som serveras nästan överallt i Sri Lanka. Vi åt också en kväll god pizza på Froggy restaurant på Weligama By Pass Road. En annan kväll åt vi hamburgare på vårt hotell The View – inte så dumt det heller.

Hotell vid stranden Weligama

Vi har bott på två hotell i Weligama. Den första natten tog vi in på Neptune Resort, där vi också firade nyår. Här fanns bara ledigt en natt, så därefter flyttade vi till hotellet The View.

Neptune Story Resort är ett väldigt trevligt hotell med mysiga bungalows precis vid stranden, pool och en enkel liten strandbar. Vi stortrivdes här och kan bara klaga på WiFi, som fungerade dåligt. Vi betalade 1100 kronor per dubbelrum under nyår, men eftersom de nästan verkar dubbla priset under nyårshelgen är det normala priset nog betydligt lägre.

The View Hotel ligger på andra sidan vägen från stranden sett. Det innebär att det är mycket nära till stranden, men att man måste korsa en gata. Det här är ett väldigt avslappnat hotell med ung backpacker- och surfkänsla. På entréplan kan man chilla i sköna soffor medan man kollar på TV, surfar på internet (WiFi finns bara här) eller käkar hamburgare.

Rummen ligger högt upp med fin utsikt från balkongerna. Städningen och duschen lämnade kanske lite att önska, men vi trivdes ändå riktigt bra här. Här betalade vi runt 500 kronor per dubbelrum, men även detta pris kan ha varit dyrare än normalt eftersom det var precis efter nyår.

Se mer

Weligama är en riktigt fin strand, men det finns också många andra stränder att välja på. Vi har förstås inte hunnit utforska alla, men om du vill upptäcka fler stränder finns bland annat populära Mirissa öster om Weligama. Västerut finns bland annat Unawatuna och Hikkaduwa.