Meny Stäng

Stranden Weligama – bad och surfing i Sri Lanka

Sol, bad och kanske surfing i Sri Lanka? Stranden Weligama är ett avslappnat paradis för den som vill koppla av i värmen, hänga på enkla strandrestauranger eller kanske prova på att surfa bland vågorna.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stranden Weligama

Weligama är en ort i den södra delen av Sri Lanka, och allra närmast kusten hittar man Weligama Beach, alltså stranden Weligama. Här möter en lång sandstrand med mjuk finkornig sand och långgrunt vatten.

Weligama beach
Weligama strand

Längs med stranden ligger en del enkla serveringar och barer, det finns solsängar att hyra och framför allt finns många ställen där man kan hyra surfbrädor. Om man promenerar en bit längs stranden kommer man också snart fram till alla färggranna lankesiska fiskebåtar.

Weligama
Weligama båtar

Surfing i Sri Lanka

Stranden i Weligama passar utmärkt för surfing, inte minst för nybörjare. Det är långgrunt och vågorna rullar nästan konstant in mot stranden. Peter, Lennart och Beata testade och jag (Helena) valde att läsa en bok i skuggan.

Jag tror att de hade roligast – de var entusiastiska, även om de tyckte att det var svårt. Jag slapp å andra sidan alla blåmärken de åsamkade sig … Att hyra surfingbräda kostade ca 13 kronor per timme, så det är för övrigt ett billigt nöje.

Surfing i Sri Lanka

Restauranger i Weligama

Restaurangerna i Weligama serverar allt från traditionella lankesiska rätter till pizza och hamburgare. Längs med stranden ligger många enkla strandserveringar, och vid gatan ovanför finns flera ”food trucks”. Här blev det goda vegetariska nudlar och öl till lunch för oss.

Ölen på bilden, Lion, är den som serveras nästan överallt i Sri Lanka. Vi åt också en kväll god pizza på Froggy restaurant på Weligama By Pass Road. En annan kväll åt vi hamburgare på vårt hotell The View – inte så dumt det heller.

Foodtruck
Mat i Sri Lanka

Hotell vid stranden Weligama

Vi har bott på två hotell i Weligama. Den första natten tog vi in på Neptune Resort, där vi också firade nyår. Här fanns bara ledigt en natt, så därefter flyttade vi till hotellet The View.

Neptune Story Resort är ett väldigt trevligt hotell med mysiga bungalows precis vid stranden, pool och en enkel liten strandbar. Vi stortrivdes här och kan bara klaga på WiFi, som fungerade dåligt. Vi betalade 1100 kronor per dubbelrum under nyår, men eftersom de nästan verkar dubbla priset under nyårshelgen är det normala priset nog betydligt lägre.

The View Hotel ligger på andra sidan vägen från stranden sett. Det innebär att det är mycket nära till stranden, men att man måste korsa en gata. Det här är ett väldigt avslappnat hotell med ung backpacker- och surfkänsla. På entréplan kan man chilla i sköna soffor medan man kollar på TV, surfar på internet (WiFi finns bara här) eller käkar hamburgare.

Rummen ligger högt upp med fin utsikt från balkongerna. Städningen och duschen lämnade kanske lite att önska, men vi trivdes ändå riktigt bra här. Här betalade vi runt 500 kronor per dubbelrum, men även detta pris kan ha varit dyrare än normalt eftersom det var precis efter nyår.

WIFI.se

Att fira nyår i Weligama

Vi har tidigare berättat om vårt nyårsfirande i Sri Lanka, men om du missade det kan vi berätta att vi firande på stranden i Weligama. Vi kollade först in skaldjursbuffén på grannhotellet Hotell W15, men vi tyckte att 1200 kronor per person var i saftigaste laget. Istället valde vi strandrestaurangen på Neptune Story Resort. Där blev det räkcocktail, grillad fisk och vit vin, medan vi satt med fötterna i sanden. Inte fel alls!

Nyårsmiddag i Weligama

Under kvällen tändes små eldar längs stranden, och vid 12-slaget firade många av hotellen av stora fyrverkerier. Hotell W15 hade också en DJ som spelade bra musik så där hängde vi en stund på det nya årets morgon.

Fler stränder runt Weligama

Weligama är en riktigt fin strand, men det finns också många andra stränder att välja på. Vi har förstås inte hunnit utforska alla, men om du vill upptäcka fler stränder finns bland annat populära Mirissa öster om Weligama. Västerut finns bland annat Unawatuna och Hikkaduwa.

Med vänner i Weligama

Se mer i Sri Lanka

Det finns förstås mycket mer att se och uppleva i Sri Lanka! Här är några exempel på fina platser att besöka, som inte ligger alltför långt från Weligama:

 • Galle är en vacker och charmig stad i kolonialstil
 • Madu Ganga River bjuder på spännande flodsafari
 • Ella är en charmig turistort där man kan ta det berömda tåget till den heliga staden Kandy
Galle Sri Lanka
Galle är en vacker stad i kolonialstil
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Fakta om Weligama

 • Land: Sri Lanka
 • Provins: Sydprovinsen
 • Folkmängd: 22 000 (2012)
 • Läge: Weligama ligger i den södra delen av landet, cirka 120 kilometer sydost om Colombo. Närmaste större samhälle är Matara, som ligger 12 kilometer österut.
 • Namnets betydelse: Weligama betyder ”Sandy Village” (sandbyn), vilket refererar till den långa sandstranden.
 • Näringar: Turism och fiske

Klimat i Weligama

 • Klimat: Tropiskt regnskogsklimat
 • Temperatur: Årsmedeltemperaturen är 24 grader Celsius. Det är varmast i mars, med en medeltemperatur på 27 grader och kallas i augusti, med en medeltemperatur på 22 grader.
 • Nederbörd: Genomsnittlig årsnederbörd är 2390 millimeter. Det regnar mest under oktober månad, då det i genomsnitt är 417 millimeter nederbörd. Torrast är det under januari, med 68 millimeter nederbörd.

Se och göra i Weligama

 • Strandliv: Först och främst åker man till Weligama för att leva strandliv, med sol, bad och surfing.
 • Sevärdheter: En 3 meter hög relief (staty) som föreställer Boddhisattva Avalokitesvara (varelse inom buddhismen), sam karvats ut ur det omgivande berget flera hundra år före Kristus. Den är lokalt känd som Kusta Raja Gala och tros föreställa en kung med en hudsjukdom (lepra), som under tre månader använde kokosmassa och vatten för att återfå sin hälsa. När han sedan blev frisk beställde han att hans figur skulle avbildas i berget för att minnas detta mirakulösa botemedel.
 • Hantverk: Weligama är känt för sin spetstillverkning, som kom med portugiserna på 1500-talet. Här finns också chans att se traditionellt fiske från pålar (styltfiske), även om många idag gör det som uppvisning för turister.

Weligamas historia

 • 2000-talet: Weligama skadades allvarligt av tsunamin 2004. Många hus förstördes och många människor miste också livet. Idag är staden uppbyggd igen.

Resa till Weligama

 • Bil från Colombo: Det tar cirka 2 timmar och 15 minuter att köra från Colombo till Weligama (144 kilometer). Man kan hyra bil själv (internationellt körkort krävs), men det vanligaste är att hyra bil med chaufför.
 • Bil från Galle: Det tar cirka 45 minuter att köra från Galle till Weligama (29 kilometer).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev