Meny Stäng

Galle i Sri Lanka och galle Fort – den befästa staden

Annons

Galle i Sri Lanka liknar ingen annan stad vi sett i det här landet. Här hittar man Galle fort, en befäst gammal stad inramad av en kraftig mur. Innanför muren möts man av trånga gränder och charmiga hus i kolonialstil. Om du besöker Sri Lanka ska du absolut inte missa den här lilla pärlan!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Galle i Sri Lanka

Galle är huvudort i den sydliga delen av Sri Lanka, och ligger 110 kilometer söder om Colombo. Staden är framför allt känd för Galle fort, den befästa staden, som började byggas av portugiserna i slutet av 1500-talet. Holländarna tog sedan över på 1600-talet, och byggde upp en befäst och vacker stad i kolonialstil.

Tack vare intensivt arbete med rekonstruering är detta än idag en mycket vacker stad, som 1988 togs upp på Unescos världsarvslista. Vi promenerade runt i stora delar av staden, i den tryckande värmen, och beundrade alla vackra och charmiga vita hus.

Galle i Sri Lanka
Hus Galle

Strax utanför fortet och den gamla staden ligger förresten också en cricketarena, Galle International Stadium. Utanför stod massor av bussar parkerade, och också någon enstaka tuk tuk.

Cricketarena

Galle fort

Muren runt Galle fort är imponerande lång, och här och där ser man var kanonerna en gång har fått plats. Vi promenerade en bra stund längs med muren, och kom bland annat till den fina fyren, som restes här 1939.

Vi promenerade vidare till klocktornet, som byggdes 1833. Själva klockan var en gåva från en tacksam patient, som ville hedra läkaren Dr Anthonisz. Läkaren levde på 1800-talet och tillhörde minoriteten burghers, alltså den etniska grupp i Sri Lanka som härstammar från portugiser, holländare och britter.

Galle

Precis nedanför klocktornet kan man också se en staty, som föreställer en holländsk soldat och en lankesisk arbetare.

Galle i Sri Lanka

Galle fort har en färgstark historia, och idag är befolkningen både multi-etnisk och multi-religiös. Innanför murarna finns bland annat två kyrkor, Dutch Reformed Church och All Saint’s Church samt en moské, Meera Mosque.

All Saint's Church
All Saint’s Church
Meera Mosque
Meera Mosque

Vackra Stränder

Man besöker kanske inte Galle i Sri Lanka första hand för stränderna, men om man vill sola och bada så går det utmärkt. Runt staden ligger flera mindre stränder, och vattnet här är kristallklart.

Strand i Galle
Galle

Shopping: ädelstenar och kläder

Inuti den befästa staden finns massor av små butiker. I den här delen av Sri Lanka är det framför allt populärt att handla ädelsten, och det finns massor av butiker som säljer safirer, topazer och andra stenar. Dessutom finns gott om butiker som säljer kläder, smycken, konst, hantverk och souvenirer. För vår del blev det lite svala sommarkläder, och våra vänner köpte en en ring med en liten blå topaz.

Gator i Galle

Många restauranger

Vi hann med att äta två måltider i Galle: lunch och middag. Vid lunch hittade vi in på ett ställe som heter Summer Green. Här sitter man i en skönt avslappnad miljö bland gröna växter och rosa flamingos.

Här beställde vi in kycklingwraps och räkcurry, och alla var väldigt nöjda. Gott och vällagat! Vi måste säga att restaurangerna i den här staden känns lite mer ”moderna” än vad vi upplevt på andra ställen i Sri Lanka.

Restaurang Galle

När det var dags för middag hittade vi till den stora vita byggnad som kallas ”Old Dutch hospital”, och som alltså är ett före detta holländskt sjukhus. Här ligger nu istället massor av olika restauranger, både på bottenplan och en trappa upp.

Vi blev inte helt nöjda med vår beställning – förrätten var god, men huvudrätterna levde inte alls upp till priset. Å andra sidan finns det många ställen att välja på här. En fördel är också att alla restauranger verkar ha rättigheter för att servera öl och vin, vilket inte alla andra restauranger i staden har.

Räkcocktail

Mysigt Guest house

Om du planerar att resa till Galle kan vi verkligen rekommendera pensionatet Beach Haven. Det här familjeägda pensionatet är inte bara charmigt och prisvärt (vi betalade ca 350 kronor per dubbelrum), utan ligger dessutom med perfekt läge mitt inuti den befästa staden.

Rummen är personligt inredda och familjen, som pratar bra engelska, är väldigt måna om att man ska trivas. Frukost på balkongen på morgonen var ett perfekt avslut på vårt besök i Galle i Sri Lanka.

Se mer i Sri Lanka

Om du vill se mer av Sri Lanka finns det mycket att välja på. Här är några exempel på intressanta platser att besöka, utan att behöva resa alltför långt från Galle:

 • Weligama passar dig som vill sola, bada och surfa
 • Madu Ganga River bjuder på spännande flodsafari
 • Ella är en charmig turistort där man kan ta det berömda tåget till den heliga staden Kandy
Weligama
Stranden i Weligama
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Fakta om Galle i Sri Lanka

 • Land: Sri Lanka
 • Provins: Sydprovinsen
 • Folkmängd: 93 000 (2012)
 • Läge: Galle ligger på den sydvästra spetsen av landet, cirka 110 kilometer söder om Colombo.
 • Unesco världsarv: De äldre delarna av staden och dess befästningar sattes upp på Unescos världsarvslista 1988.
 • Sevärdheter: Galle fort (The Fort), fyren, klocktornet, Dutch Reformed Church, All Saint’s Church och Meera Mosque.

Galles historia

 • 500-talet: Galle nämns redan år 545 i Kosmas Indikopleustes geografiska verk.
 • 1300-talet: Den arabiska-berbiska resenären Ibn Battuta kom till Sri Lanka, som han då kallar Qali, var Galle landets viktigaste hamn.
 • 1400-talet: Runt år 1409 besökte den kinesiske amiralen Zheng He staden. Han hade med sig en ”stele” (dekorerad sten med inskriptioner), som senare försvann, men som återupptäcktes år 1911 och som idag finns på nationalmuseet i Colombo.
 • 1500-talet: På 1500-talet kom en grupp portugisiska sjömän, som egentligen skulle till Maldiverna men som hamnade fel på grund av en storm. Dessa portugiser byggde Galles första beföstning, som kallas Svarta fortet och innefattar tre bastioner och en vallgrav.
 • 1600-talet: År 1640 kom Galle att tillfalla holländarna. Befästningen byggdes nu på och förbättrades ordentligt, så att den fick sammanlagt 14 bastioner. Staden blev holländarnas administrativa huvudstad och fick under den här perioden en tydligt holländsk stil.
 • 1700-talet: Befästningens vallar mot havet färdigställdes år 1729, och staden nådde ett slags höjdpunkt. På den här tiden bodde här runt 500 familjer.År 1769 lämnades galle över till britterna, efter att Colombo fallit.
 • Nutid: Galle drabbades hårt av tsunamin 2004, som skapade stor förödelse i staden och ledde till att många människor miste livet. Idag är staden återuppbyggd igen.

Resa till Galle

 • Bil från Colombo: Det tar drygt 2 timmar att köra från Colombo till Galle (125 kilometer). Man kan hyra bil själv (internationellt körkort krävs), men det vanligaste är att hyra bil med chaufför.
 • Tåg: Man kan ta sig med tåg från huvudstaden Colombo samt från Matara i den södra delen av landet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev