Meny Stäng

Från Kandy till Ella i Sri Lanka – tåg eller bil?

Annons

Vi planerade att resa med tåg från Kandy till Ella i Sri Lanka. Den här tågresan har nämligen rykte om sig att vara en av världens vackraste. Det blev inte riktigt som tänkt, men det blev kanske inte så dumt ändå. Vi har också en del tips till dig som vill göra den klassiska tågresan från Kandy till Ella.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att köpa tågbiljett

Man kan köpa biljett för tågresan från Kandy till Ella i förväg, eller på plats på tågstationen i den heliga staden Kandy. Eftersom vi inte gillar att detaljplanera i förväg åkte vi till stationen i Kandy dagen innan vår planerade tågresa.

Nu är det ju högsäsong, och eftersom vi inte var ute i god tid fanns inte längre de biljetter man köper i förväg. De enda biljetter som gick att få tag på var de man köper samma morgon. Det finns ett litet problem med dessa biljetter, men det förstod vi inte riktigt förrän morgonen efter.

Från Kandy till Ella

Tåg från Kandy till Ella

Dagen för avresa tog vi oss tidigt till tågstationen. Tåget skulle avgå 08:45, och vi var på plats vid 07:15. Vi köpte fyra biljetter som det stod ”andra klass” på, men utan numrerade säten, för ca 15 kronor per person. Vi hade velat köpa dyrare biljetter med numrerade säten, men alla sådana biljetter var slut.

Att åka andra klass på tåget ska egentligen vara helt ok, och om man bokar andra klass i förväg kan man få en numrerad sittplats i en vagn med gott om plats. Vi träffade ett tyskt par som köpt sådana andra klass-biljetter på svarta marknaden, och de fick sittplats i en vagn med gott om plats, där inga människor stod upp. Problemet med de biljetter vi köpte samma dag var att de inte inkluderade en sittplats …

Vi stod längst fram på perrongen när tåget rullade in, men de kupéer vi hade biljetter till var redan överfulla, och då menar vi överfulla på det sätt som du kanske sett på film att indiska tåg kan vara.

Efter att med våld ha pressat oss ombord insåg vi att det inte var rimligt att resa på detta sätt i över sex timmar, i varje fall inte om det ska vara en ren nöjesresa. Vi kunde inte ens röra en arm och definitivt inte se ut genom fönstren, så vad skulle då vara meningen? Vi hoppade helt enkelt av igen, innan tåget började rulla …

Vill du åka den vackra tågresan? Vårt tips är att boka biljett i god tid innan vilket man, vad vi förstår, kan göra på Visit Sri Lanka Tours. Man kan välja mellan första klass (luftkonditionering och stängda fönster) eller andra klass (ingen luftkonditionering, men fönster som kan öppnas). Om man bokar biljett med sittplats kan man säkert få uppleva en fantastiskt vacker resa, under sex timmar mellan Kandy och Ella!

Tåg från Kandy till Ella

Bil från Kandy till Ella

För vår del blev det ingen tågresa. Vi ringde vår chaufför, som redan börjat köra mot Ella, men som snabbt vände för att hämta upp oss. Vägen från Kandy till Ella slingrar upp i bergen, genom ett vackert grönt landskap, och vi stannade gång på gång för att fotografera.

Från Kandy till Ella

De höga bergsområdena mellan Kandy och Ella, runt Nuwara Eliya, har ett annat klimat än övriga Sri Lanka. Här är nämligen betydligt kallare. Klimatet och bergen passar perfekt för att odla te, och när man kör här ser man verkligen teodlingar precis överallt.

Ceylon-te har du kanske hört talas om? Ceylon är det gamla namnet på Sri Lanka, och när det gäller te har man behållit det här välkända namnet. Vi gjorde ett litet stopp på en teservering längs vägen, där vi passade på att njuta både av Ceylon-te och av några krispiga vårrullar. Man kan också välja att besöka en tefabrik på vägen om man vill.

WIFI.se

Vi gjorde ett stopp vid Mount Heaven Hotel, som låg grymt vackert omgivet av intensivt gröna berg, i Bandarawela utanför Ella.

Vi stannade också vid vattenfallet Ravana falls, som ligger en bit utanför Ella. Detta är ett fint och starkt strömmande vattenfall, som också är mycket populärt. Vi var många som klev runt bland stenarna för att komma nära det forsande vattnet. Runt om finns också gott om små stånd som säljer dricka, frukt och grillade majskolvar.

Vattenfall
Från Kandy till Ella

Ella i Sri Lanka

Efter knappt fem timmars bilresa kom vi fram till vårt mål. Ella är en liten stad i distriktet Badulla, och ligger ungefär 1000 meter över havet, omgiven av gröna berg och teplantage. Naturen här är rik på växt- och djurliv, och eftersom staden ligger så högt är det ganska kyligt här.

Centrala Ella består i stort sett av en enda gata, där hotell, restauranger och nattklubbar ligger sida vid sida. Här möts alla turister som kommit från tåget, eller som snart planerar att ta tåget, och stämningen bland festande backpackers är hög. Detta var första gången under vår resa i Sri Lanka som vi upplevde att vi hamnat på ett riktigt turistställe. Vi gillade stämningen i Ella och avslutade kvällen med en pizza på restaurang Chill.

Vi sov en natt på ett hotell som heter Pasla, och som ligger på Main Street 47. Det här var ett enkelt, men helt ok hotell för ca 190 kronor per dubbelrum, med bra läge. Ja, om man inte har problem med ljud från nattligt festande förstås, i så fall är det svårt att bo på den centrala gatan i Ella. För egen del var vi så trötta att vi lätt föll i djupsömn trots allt festande!

Ella
Hotell i Ella

Tågbron i Ella

Tåget då? Vi tog ju egentligen resan från Kandy till Ella eftersom vi tänkt åka det berömda tåget. Nu blev det istället en resa med bil, men det hindrade oss ju inte från att kolla in den vackra tågbron, som finns nära Ella tågstation. Vår chaufför körde oss först till tågstationen i Ella, och där tog vi två tuktuk för vidare resa till bron.

Från Kandy till Ella

Allra helst vill man se när ett tåg kör över bron och tuktuk-chaufförerna fick för sig att ett tåg var på väg, så det bar av i full fart, medan gruset sprutade och tuktuksen körde om allt i sin väg.

Tuk tuk

Till slut kom vi fram till utsiktspunkten där man kan se den vackra bron. Tåget? Nej, det kom inte medan vi stod här, men vi hade i alla fall en fantastisk utsikt. Det blev ingen resa med tåg från Kandy till Ella för oss, men trots detta blev det en fin och intressant tur till Ella.

Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev