Meny Stäng

Den heliga staden Kandy i Sri lanka

Annons

Den heliga staden Kandy i Sri Lanka är en av de platser man gärna vill besöka under en rundresa i landet. Kandy är en lite bullrig, men också djupt helig stad för buddhister. Här kan man bland annat se Den heliga tandens tempel, alltså templet med Buddhas tand.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kandy i Sri Lanka

Kandy ligger i centrala Sri Lanka och hade 2011 runt 125 000 invånare. Staden grundades på 1300-talet och blev huvudstad för kungariket Kandy 1592, under en tid då europeiska kolonialmakter skapade oroligheter vid kustområdena, och många invånare flydde inåt landet.

Trots att staden blev intagen flera gånger lyckades man behålla sitt oberoende, fram tills den 14 februari 1815, då Sri Lanka slutligen föll i britternas händer. Kandy fortsatte efter detta vara ett religiöst centrum och en helig stad för miljontals buddhister. År 1988 blev staden upptagen på Unescos världsarvslista.

Vi hade läst på många ställen att Kandy skulle vara en oerhört vacker stad, och blev kanske därför lite förvånade när vi mötte en stad som i första hand kändes bullrig och hektisk. Trots detta har den här staden mycket att bjuda på!

Den heliga tandens tempel – Temple of the Tooth

I Tandtemplet, eller Sri Dalada Maligawa som det egentligen heter, finns en relik av en av Buddhas tänder. Tanden kom till Kandy i Sri Lanka från Indien under Sri Meghavannas regeringstid (319 – 328). Templet, och den heliga tanden, är nu ett berömt pilgrimsmål i hela den buddhistiska världen.

För att besöka det heliga templet får man betala cirka 75 kronor. Man får ta av sig skorna, som kan lämnas in i en skoförvaring precis utanför. För att gå in måste man också se till att vara klädd så att man täcker axlar och knän/ben.

Inne i templet ser man många buddhister som sitter och ber. Utanför kan man tända ljus och rökelse, på samma sätt som vi gjorde i Anuradhapura.

Det kungliga slottet i Kandy, Mahawasala eller Royal Palace, ligger norr om Tandtemplet, på samma område. Bakom templet ligger också ett buddhistiskt museum. Vi gick aldrig in här, men det går bra att besöka museet med samma inträdesbiljett.

Shopping på bazaren

Efter besöket vid templet gick vi vidare till bazaren, där man säljer kläder och tyger. Både jag (Helena) och Beata passade på att shoppa långa tunna byxor. Perfekt i den här värmen, och dessutom bra när man ska besöka tempel! Männen var inte fullt lika roade av shoppingen …

Bazar
Bazar Kandy

Frukt på marknaden

På andra sidan gatan, från bazaren sett, ligger marknaden i Kandy. Här kan man handla sånt som frukt, kryddor, ayurvedaprodukter (till betydligt lägre priser än i kryddträdgårdarna), väskor i läder och annat. För vår del blev det lite frukt!

God lunch på kinarestaurang

Lunch åt vi på en liten kinarestaurang som heter Sam’s Chinese Restaurant, och som ligger Kotugodella Veediya 6. Vi beställde in fem olika rätter samt ris och allt serverades på kinesiskt sätt i mitten, så alla kunde smaka av allt. Väldigt gott och trevligt!

Kinarestaurang i Kandy
Kinamat

Takbar med utsikt

Vi tog oss också upp till takbaren på hotell Casamara, som ligger bredvid Sam’s kinesiska restaurang. Här hade vi riktigt fin utsikt över staden!

Kandy utsikt
Kandy i Sri lanka

Hotell i Kandy

Vår andra natt i Kandy i Sri Lanka bodde vi på pensionatet Blue Haven Guesthouse. Det här är ett enkelt ställe utan lyx, men ändå väldigt trevligt. Den stora altanen ligger helt omsluten av stora träd där vi såg både kungsfiskare och ekorrar. Dessutom finns här både pool och bra service. Mycket prisvärt! Priset? Det låg på cirka 150 kronor per dubbelrum.

Hotell i Kandy

Se mer i Kandy

Om du vill se mer av Kandy i Sri Lanka kan du också besöka den omtalade botaniska trädgården Peredeniya. Trädgården ligger 5,5 kilometer väster om staden och anlades omkring år 1750. Parken är 59 hektar stor, och här finns över 4000 olika arter av växter.

Staden är också känt för ”cultural shows”, där man kan uppleva traditionell dans. Dessutom är det populärt att göra den tågresa som ibland omtalas som den vackraste tågresan i världen, nämligen tågresan till Ella.

Kandy sjö
Mitt i stan ligger en stor konstgjord sjö, Kandy Lake

Se mer i Sri Lanka

Om du är på rundresa i Sri Lanka finns det mycket att se och upptäcka. Här är några exempel på intressanta platser att besöka, utan att behöva förflytta dig alltför långt i landet:

 • Dambulla är en liten stad, känd för sitt gyllene grottempel
 • Ella är en charmig ort, dit man kan ta en vacker tågresa
 • Negombo är ett bra stopp precis före eller efter en flygresa
Tåg Kandy till Ella

Fakta om Kandy

 • Land: Sri Lanka
 • Provins: Centralprovinsen (som också består av Matale och Nuwara Eliya)
 • Distrikt: Kandy
 • Läge: Staden ligger ungefär 12 mil från huvudstaden Colombo. Staden ligger på cirka 500 meters höjd, runt den artificiella sjön Kandy Lake, som anlades av Sri Wickrama Rajasinghe mellan 1803 och 1807.
 • Folkmängd: 125 000 (2011) På några ställen kan man läsa att Kandy är Sri Lankas näst största stad, men det verkar snarare som att staden hamnar ungefär på plats nummer 6 i storleksordning.
 • Unescoarv: Staden har varit upptagen på Unescos världsarvslista sedan 1988.

Kandys historia

 • 1300-talet: Staden Kandy grundades.
 • 1592: Kandy blev huvudstad för kungariket Kandy, och kungen för riket var Vimala Dharma Suriya I (1591-1604).
 • 1500-1800-tal: Detta var oroliga tider på ön och många flydde från kustområdena, som var kolonialiserade av europeiska stormakter, till de inre bergsområdena. Kandy intogs många gånger, men lyckades ändå behålla ett singalesiskt oberoende under lång tid. Sri Wickrama Rajasinghe (1798-1815) blev den siste kungen i kungariket.
 • 1815: Kandy föll under britternas välde den 14 gebruari 1815. Även om staden förlorade sin politiska makt så fortsatte staden att vara religiöst centrum för buddhismen och en helig stad för miljoner buddhister.

Resa till Kandy

 • Bil från Colombo: Att köra från Colombo till Kandy tar cirka 2 timmar och 40 minuter (116 kilometer).
 • Bil från Dambulla: Från Dambulla tar det cirka 2 timmar med bil (74 kilometer).
 • Tåg eller buss: Det är också möjligt att resa med tåg eller buss. Bland annat går en erkänt vacker tågresa mellan Ella och Kandy.
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev