Meny Stäng

Kryddträdgårdar i Sri Lanka – blir man lurad?

Nu har vi besökt en av alla kryddträdgårdar i Sri Lanka. På ett sätt hade vi en riktigt bra och intressant upplevelse här. Samtidigt hade vi efteråt den där känslan av att ha blivit lurade. Men allt detta hände ju innan vi läste recensionerna på Tripadvisor. Vi tar det från början!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Sigiriya, på väg mot Kandy

Vi reste med vår chaufför från berget Sigiriya till Kandy, med ett planerat stopp på vägen: Dambulla. Efter det lyckade besöket i Dambulla undrade vår chaufför om vi ville besöka en ”Spice Garden”, och just då var vi på gott humör och svarade ja. Dessutom hade vi, sakta men säkert, börjat lita på vår chaufför.

Kryddträdgårdar i Sri Lanka

Kryddträdgårdar i Sri Lanka

I efterhand har vi förstått att det finns många kryddträdgårdar i Sri Lanka, som alla har liknande koncept. Man bjuds in till en guidad tur bland kryddor och medicinalväxter i den ayurvediska läkekonsten. Turen är riktigt intressant, och därefter erbjuds man massage för att prova några av de ayurvediska oljorna.

Varken guidningen eller massagen har ett pris, men istället förväntas man ge dricks. Efteråt tas man med till en butik där man kan köpa kryddor, oljor och krämer, till höga priser. Ofta får chaufförerna provision för att köra turister till dessa ställen.

Guide kryddträdgård
Vår guide i kryddträdgården berättar engagerat om växterna

Ayurvedisk medicin

Ayurveda, eller ayurvedisk medicin, är en form av indisk läkekonst. Auyurvedisk tradition härstammar enligt vissa källor ända från 5000 år före Kristus, och har sitt ursprung i Veda, det vill säga hinduismens äldsta boksamling.

Det finns inget vetenskapligt stöd för att ayurveda är effektivt, men vissa av växterna som används kan vara hälsosamma. Den indiska regeringen stödjer vidare forskning kring de ayurvediska preparaten. De ayurvediska läkemedlen är växtbaserade och naturliga, men vissa av medlen har å andra sidan i analyser visat sig innehålla för höga halter av bly och andra tungmetaller.

kryddträdgårdar i Sri Lanka
Aloe Vera är en viktig växt i den ayurvediska läkekonsten

Old Ayurveda Village No 27

Vi besökte en kryddträdgård med namnet Old Ayurveda Village no 27, som ligger i Matale norr om Kandy. När vi var här hade vi ingen aning om att det finns många liknande kryddträdgårdar i Sri Lanka, utan det var först efteråt vi läste på Tripadvisor om exakt likadana upplevelser på andra kryddträdgårdar runt om i området. Vi hoppade helt enkelt ur bilen utan att veta något mer än att detta var en kryddträdgård, som vår chaufför rekommenderade.

Guidad tur i kryddträdgården

Den första delen av besöket var riktigt bra! Man kan möjligtvis klaga på att man ”sugs” in i en guidning utan att be om det, men bortsett från det var det en mycket intressant tur. Vi fick bland annat lära oss om färska kryddor och smaksättningar, såsom vaniljstång, kaffebönor, kakaobönor, kardemumma, nejlika, gurkmeja, muskotnöt och peppar. Guiden lät oss både gissa och prova, så att turen blev interaktiv och engagerande.

Färsk vaniljstång
Visste du att färsk vaniljstång ser ut såhär?
kryddträdgårdar i Sri Lanka
Kakaoböna som blir till härlig choklad
färsk peppar
Färsk peppar – grön, vit, röd och svart peppar kommer från samma växt

Vi fick också lära oss om de medicinska effekter som växterna anses ha. Många av växterna anses till exempel ha effekt på matspjälkning, leverproblem och olika hudåkommor.

kryddträdgårdar i Sri Lanka
Nejlika ger en bedövande effekt i tungan när man biter i den
kryddträdgårdar i Sri Lanka
Detta blå bär ska vara en sorts afrodisiakum

Massage och försäljning

Guidningen i kryddträdgården gled omärkligt över i en lätt axelmassage, som genomfördes av ett gäng unga killar, som enligt guiden var studenter. Den utlovade axelmassagen gled sedan lika omärkligt över i något som påminde om en helkroppsmassage. Och plötsligt kände vi att vi borde ge både guiden och massörerna hyfsat med dricks, för tjänster som vi aldrig tänkt beställa från början. Sedan kom inköpslistan fram!

Jag (Helena) är av naturen skeptisk till alternativmedicin. Jag kan möjligtvis tänka mig att vissa krämer är bra för huden, men eftersom jag själv inte använder några hudkrämer borde det ha varit lätt att säga nej även till detta. Om det inte varit för den där hårborttagningskrämen som verkade helt magisk 

WIFI.se

Jag använder rakhyvel i vanliga fall, och rakblad är ju väldigt dyra. Om krämen nu skulle vara så effektiv som de påstod skulle det spara både tid och pengar i längden. I just det här ögonblicket kändes det i alla fall som en jättebra idé att köpa några burkar av den här svindyra krämen.

Kryddträdgårdar i Sri Lanka
Krämer och preparat på en av alla kryddträdgårdar i Sri Lanka

När jag sedan satte mig i bilen och googlade fick jag upp alla recensioner på Tripadvisor som beskriver dessa kryddträdgårdar i Sri Lanka som direkt lurendrejeri. De flesta skriver att krämerna och kryddorna är på tok för dyra, och några skriver till och med att burkarna inte ens innehåller det de utger sig för att innehålla.

Om det sistnämnda är sant vet vi inte, men vi vet däremot att vi i Kandy hittade exakt samma burkar som i kryddträdgården, men till mindre än en tredjedel av priset. Nu kan vi förstås inte vara helt säkra på att innehållet i burkarna är identiskt, vi kan bara vara säkra på att produkterna ser exakt likadana ut.

Ayurvedisk medicin
Samma produkter i Kandy, till en tredjedel av priset

Nå, blir man då lurad?

Om man läser recensionerna av kryddträdgårdar på Tripadvisor överöses man av varningar om att de flesta kryddträdgårdar i Sri Lanka är turistfällor och rent lurendrejeri. Vår slutsats är att det är lätt att ”ryckas med” om man inte är förberedd, och därigenom betala mer pengar än man tänkt, och köpa sådant som man inte skulle ha köpt i en annan situation.

Att göra turen i kryddträdgården kan dock vara väldigt intressant, och gillar man denna ska man naturligtvis ge guiden dricks. Man kan välja att tacka ja eller nej till massagen och det finns inget köptvång i butiken. Om du besöker en kryddträdgård under dessa premisser behöver du inte känna att du blir lurad.

Och vad finns egentligen i de dyra burkarna? Vi ska testa hårborttagningskrämen under sex veckor, enligt ordination, och återkommer om resultatet här på bloggen!

Kaffebönor
Guiden förevisar kaffebönor i kryddträdgården

Hotell för natten i Kandy

Alla utflykter på vägen gjorde att vi kom fram till Kandy relativt sent på kvällen. Vi har hittills bokat alla hotell själva via Booking.com. Vår chaufför övertygade oss om att det är bättre att han väljer och bokar hotell åt oss, så vi gav detta en chans.

Hotellet vi kom fram till, Chaya Hills, hade helt ok rum och utmärkt frukost, men låg väldigt långt från Kandy. Det tråkigaste var att det inte fanns någon uteplats där vi kunde umgås tillsammans, utan att vi fick sitta instängda inomhus i ett litet lägenhetskök. Kanske är det svårt för någon annan att veta vad vi söker. Nej, nu är det nog dags att vi tar tag i planeringen själva!

Hotell i Kandy
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev