Meny Stäng

Negombo i Sri Lanka – och middag hos chauffören

Negombo i Sri Lanka blev vår sista destination under vår rundresa i landet. Negombo ligger strax norr om Colombo och är en vanlig destination de första eller sista nätterna i landet, just för dess närhet till flygplatsen. Vår chaufför, som vi haft under nästan hela resan, bor också i närheten och bjöd hem oss på middag vår sista kväll i Sri Lanka.

Negombo i Sri Lanka

Negombo ligger i västra Sri Lanka, ca 30 kilometer norr om Colombo och bara cirka sju kilometer från den internationella flygplatsen. Den här stan är därför en bra utgångspunkt när man kommer till landet, eller så kan man komma tillbaka hit och göra ett sista stopp innan man reser hem igen.

Som turist stannar man gärna i den del av Negombo som ligger närmast stranden. Här, längs kusten, hittar man några långa gator fyllda av hotell, restauranger, tuktuks och taxibilar som erbjuder transfer till och från flygplatsen.

Negombo i Sri Lanka

Sol och bad i Negombo

Stranden i Negombo är milslång och fylld av mjuk finkornig sand, men trots detta är det kanske inte Sri Lankas mest inbjudande strand. Vi mötte några strandförsäljare – och ja, vi köpte några armband av en av dem – samt några killar som erbjöd båtturer i traditionella lankesiska båtar. Ett fåtal lite mer exklusiva hotell ligger ända nere vid stranden, men i övrigt kändes stranden lite öde, utan solstolar och strandbarer. Tyvärr var det också på delar av den annars fina stranden ganska skräpigt.

Restauranger i Negombo

Längs de centrala gatorna i Negombo, och på de olika hotellen, finns massor av restauranger som serverar lankesisk mat, asiatisk mat, västerländsk mat eller har fokus på fisk och skaldjur. Vi åt lunch på Tastees Banana på Poruthota Road 39 B, där vi alla fick riktigt bra mat. Både räkcurryn och nasi gorengen var de bästa under resan, och även vongole-spagetthin smakade riktigt bra.

Hotell i Negombo

Vi tog in på ett pensionat som heter Blue Elephant Guesthouse och som ligger på Lewis Place 204 B. Det här stället var ett perfekt boende på många sätt, med utmärkt läge, bra pris (ca 250 kronor per dubbelrum), ok WiFi och fräscha badrum.

Att den katolska kyrkan, som ligger precis intill, har en högljudd mässa en timme varje morgon och en timme varje kväll på helgerna, var lite svårt att räkna ut innan. Till slut gick vi själva och nynnade på ”Halleluja” och visste inte om vi skulle skratta eller gråta.

Hotell i Negombo i Sri Lanka

Två veckor med chaufför i Sri Lanka

Nu när vår resa i Sri Lanka började närma sig sitt slut, började också våra två veckor med chaufför närma sig slutet. Vi hade från början tänkt hyra bil själva, men när detta inte gick på grund av att vi saknade en stämpel, fick vi tänka om och vänja oss vid idén med chaufför. Vi hyrde bil med chaufför på flygplatsen, och startade med en annan chaufför innan Kumari kom med sin bekväma 9-sitsiga van.

Det har varit en lite ovan situation för oss att ha chaufför, men med tiden har det blivit enklare och enklare att kommunicera våra önskemål. För oss har det passat bra att planera våra resmål och hotell själva, och sedan diskutera resrutten med chauffören, som har kunnat komma med ytterligare tips. Det har naturligtvis varit bekvämt att ha bil och chaufför, och när man är flera som delar på kostnaden blir det också prisvärt.

Nyhetsbrev
Bilkörning Sri Lanka

Vi tyckte att det var ok att dela på fyra – vi betalade ca 750 kronor per dag för en stor van, inklusive chaufför, chaufförens övernattningar, försäkring, drivmedel och fria mil. I Kumaris van kan man å andra sidan resa upp till nio personer och då blir priset förstås ännu bättre.

Om man vill kan man också boka chaufför direkt, istället för via en mellanhand som vi gjorde, och på så sätt få ner priset ytterligare. Om du vill resa med en stor van kan du kontakta Kumaris företag Shanika Tours direkt på askshanitours at gmail.com.

Några läsare har frågat var chaufförerna bor på nätterna, och enligt det kontrakt vi undertecknade på flygplatsen ingår chaufförens boende i priset, och var inget vi skulle behöva fundera över. Vi har förstått att vissa hotell erbjuder övernattning åt chaufförer, till lägre pris.

På väg i Sri Lanka

Middag hos chauffören

Vår chaufför Kumari ville absolut bjuda hem oss på middag den sista kvällen, och vi tackade naturligtvis ja. Efter 20 minuters bilfärd från hotellet i Negombo togs vi gästvänligt emot av Kumaris fru och 17-årige son, och serverades en riktigt god middag i deras trädgård, omgivna av träd dignande av avokado, bananer, rambutan, jackfruit och andra exotiska frukter som familjen inte visste de engelska namnen på.

Exotiskt frukt, Negombo i Sri Lanka

Till middag serverades vi bland annat kyckling och fantastiskt gott ris blandat med nötter och russin, och till efterrätt fick vi prova olika frukter. Jackfruit smakade vi för första gången – väldigt sött och gott! Vi blev lite förvånade över att vi fick äta ensamma först, och att familjen sedan åt det som blev över i ett annat rum, men förstod på Kumari att man gör så av artighet.

Sri Lanka mat, Negombo i Sri Lanka

Dessemellan satt vi och pratade med familjen, som berättade om deras fyra barn, om tiden när Kumari jobbade i Kuwait för att tjäna ihop pengar för att kunna skaffa ett eget hus, och om den fina bussen han skaffat till sitt eget lilla företag. Själva berättade vi lite om snö och skidåkning och husbåtsboende och annat exotiskt … En väldigt trevlig kväll!

Sri Lanka chaufför
Familj i Sri Lanka

SE MER I SRI LANKA

Om du vill resa runt i Sri Lanka finns det mycket att se och uppleva. Här kan du läsa mer om några andra fina ställen, som inte ligger alltför långt från Negombo:

På flodsafari i Madu Ganga River

Fakta om Negombo i Sri Lanka

  • Land: Sri Lanka
  • Provins: Västprovinsen
  • Folkmängd: 137 000 (2012)
  • Läge: Negombo ligger cirka 30 kilometer norr om huvudstaden Colombo, på Sri Lankas västkust mot Indiska oceanen
  • Inkomstkällor: Fiske och turism

Negombos historia

  • Grundande: Negombo grundades år 1505 av portugisiska kolonisatörer.
  • 1800-tal: Mellan 1802 och 1804 byggdes Hamilton Canal, som också är känd som The Dutch Canal. Kanalen är en 14,5 kilometer lång kanal som rinner genom Negombo, och som förbinder Puttalam med Colombo. På kanalen transporteras bland annat kanel, som är den näst största exportvaran efter te.

Resa till Negombo

  • Bil från flygplatsen: Att köra från den internationella flygplatsen till Negombo tar bara drygt 20 minuter. Bandaranaike International Airport (BIA) ligger i Katunayake, 35 kilometer norr om Colombo.  
  • Bil från Colombo: Det tar mellan 45 minuter och en timme att köra från Colombo till Negombo (37 kilometer).
  • Bil från Galle: Från Galle i södra Sri Lanka tar det cirka 2,5 timme att köra (157 kilometer).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev