Meny Stäng

Negombo i Sri Lanka – och middag hos chauffören

Negombo i Sri Lanka blev vår sista destination under vår rundresa i landet. Negombo ligger strax norr om Colombo och är en vanlig destination de första eller sista nätterna i landet, just för dess närhet till flygplatsen. Vår chaufför, som vi haft under nästan hela resan, bor också i närheten och bjöd hem oss på middag vår sista kväll i Sri Lanka.

Negombo i Sri Lanka

Negombo ligger i västra Sri Lanka, ca 30 kilometer norr om Colombo och ca sju kilometer från den internationella flygplatsen, och det kan därför vara smidigt att stanna här de första eller sista nätterna på resan. Som turist stannar man gärna i den del av Negombo som ligger närmast stranden, och här hittar man några långa gator fylld av hotell, restauranger, tuktuks och taxibilar som erbjuder transfer till och från flygplatsen.

Stranden är milslång och fylld av mjuk finkornig sand, men trots detta är det kanske inte Sri Lankas mest inbjudande strand. Vi mötte några strandförsäljare – och ja, vi köpte några armband av en av dem – samt några killar som erbjöd båtturer i traditionella lankesiska båtar. Ett fåtal lite mer exklusiva hotell ligger ända nere vid stranden, men i övrigt kändes stranden lite öde, utan solstolar och strandbarer. Tyvärr var det också på delar av den annars fina stranden ganska skräpigt.

Restauranger i Negombo

Längs de centrala gatorna, och på de olika hotellen, finns massor av restauranger som serverar lankesisk mat, asiatisk mat, västerländsk mat eller har fokus på fisk och skaldjur. Vi åt lunch på Tastees Banana på Poruthota Road 39 B, där vi alla fick riktigt bra mat. Både räkcurryn och nasi gorengen var de bästa under resan, och även vongole-spagetthin smakade riktigt bra.

Hotell i Negombo

Vi tog in på ett pensionat som heter Blue Elephant Guesthouse och som ligger på Lewis Place 204 B. Det här stället var ett perfekt boende på många sätt, med utmärkt läge, bra pris (ca 250 kronor per dubbelrum), ok WiFi och fräscha badrum. Att den katolska kyrkan, som ligger precis intill, har en högljudd mässa en timme varje morgon och en timme varje kväll på helgerna, var lite svårt att räkna ut innan. Till slut gick vi själva och nynnade på ”Halleluja” och visste inte om vi skulle skratta eller gråta.

Hotell i Negombo

Två veckor med chaufför i Sri Lanka

Nu när vår resa i Sri Lanka började närma sig sitt slut, började också våra två veckor med chaufför närma sig slutet. Vi hade från början tänkt hyra bil själva, men när detta inte gick på grund av att vi saknade en stämpel, fick vi tänka om och vänja oss vid idén med chaufför. Vi hyrde bil med chaufför på flygplatsen, och startade med en annan chaufför innan Kumari kom med sin bekväma 9-sitsiga van.

Det har varit en lite ovan situation för oss att ha chaufför, men med tiden har det blivit enklare och enklare att kommunicera våra önskemål. För oss har det passat bra att planera våra resmål och hotell själva, och sedan diskutera resrutten med chauffören, som har kunnat komma med ytterligare tips. Det har naturligtvis varit bekvämt att ha bil och chaufför, och när man är flera som delar på kostnaden blir det också prisvärt.

Vi tyckte att det var ok att dela på fyra – vi betalade ca 750 kronor per dag för en stor van, inklusive chaufför, chaufförens övernattningar, försäkring, drivmedel och fria mil. I Kumaris van kan man å andra sidan resa upp till nio personer och då blir priset förstås ännu bättre. Om man vill kan man också boka chaufför direkt, istället för via en mellanhand som vi gjorde, och på så sätt få ner priset ytterligare. Om du vill resa med en stor van kan du kontakta Kumaris företag Shanika Tours direkt på askshanitours at gmail.com.

Några läsare har frågat var chaufförerna bor på nätterna, och enligt det kontrakt vi undertecknade på flygplatsen ingår chaufförens boende i priset, och var inget vi skulle behöva fundera över. Vi har förstått att vissa hotell erbjuder övernattning åt chaufförer, till lägre pris.

Middag hos chauffören

Vår chaufför Kumari ville absolut bjuda hem oss på middag den sista kvällen, och vi tackade naturligtvis ja. Efter 20 minuters bilfärd togs vi gästvänligt emot av Kumaris fru och 17-årige son, och serverades en riktigt god middag i deras trädgård, omgivna av träd dignande av avokado, bananer, rambutan, jackfruit och andra exotiska frukter som familjen inte visste de engelska namnen på.

Exotiskt frukt

Till middag serverades vi bland annat kyckling och fantastiskt gott ris blandat med nötter och russin, och till efterrätt fick vi prova olika frukter. Jackfruit smakade vi för första gången – väldigt sött och gott! Vi blev lite förvånade över att vi fick äta ensamma först, och att familjen sedan åt det som blev över i ett annat rum, men förstod på Kumari att man gör så av artighet.

Sri Lanka mat

Dessemellan satt vi och pratade med familjen, som berättade om deras fyra barn, om tiden när Kumari jobbade i Kuwait för att tjäna ihop pengar för att kunna skaffa ett eget hus, och om den fina bussen han skaffat till sitt eget lilla företag. Själva berättade vi lite om snö och skidåkning och husbåtsboende och annat exotiskt … En väldigt trevlig kväll!

Sri Lanka chaufför
Familj i Sri Lanka