Meny Stäng

Flyga till Sri Lanka – och hyra bil i Sri Lanka

Annons

Hur är det att flyga till Sri Lanka, och hur funkar det att hyra bil i Sri Lanka? Vi flög till Colombo, och därefter skaffade vi en hyrbil för att starta äventyret på ön. Det gick inte precis som tänkt, men det blir säkert bra ändå!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Flyga till Sri Lanka

Det finns flera olika möjligheter om man vill flyga till Sri Lanka. På det datumet vi ville åka fanns två alternativ – Emirates via Dubai eller Ukraine International Airlines via Kiev. Vi valde det senare alternativet, dels för att det var billigare, men också för att mellanlandningen blev betydligt kortare och smidigare. Så hur var det att flyga med Ukraine International Airlines då?

Arlanda, i väntan på att flyga till Sri Lanka
Peter, Lennart och Beata på Arlanda, i väntan på att flyga till Sri Lanka

Ukraine International Airlines

Nej, flygplanet kändes inte jättemodernt. Inte om man tittade på sådant som TV-skärmar till exempel. Vi hade inga egna, så som man ofta har på långflygningar, utan bara några få stora gemensamma som alla kunde titta på. Av någon anledning hade vi däremot råkat boka premium platser, det vill säga platserna precis bakom Business Class.

Vi fick lite mer benutrymme och flygvärdinnorna var måna om att skapa “premium-känsla” genom att vika små servetter över de rangliga borden när de skulle servera. De såg också i tid och otid till att vi inte led brist på vatten, juice, vin, strumpor, filtar, öronproppar eller vad det nu vara månde.

Trots detta är det ju ruskigt obekvämt att flyga till Sri Lanka (och alla andra långväga destinationer) och vi sov alla uselt. Två helt ok måltider hann vi i alla fall med!

Måltid Ukrainian Airlines
Middag på Ukraine International Airlines

Pengar och simkort

Vi landade på Bandaranaike International Airport, vid Negombo strax norr om Colombo, vid 9-tiden på morgonen. Vi började med att ordna praktikaliteter som att ta ut pengar i lokal valuta, och köpa lokala simkort. Vi valde operatören Dialog, som tydligen ska ha bra täckning, och vi fick betala ca 65 kronor för 9 GIG. Sedan var det dags att hyra bil i Sri Lanka!

Hyra bil i Sri Lanka

Det är vanligt att hyra bil med chaufför i Sri Lanka, men vi ville hyra bil och köra själva, inte minst för frihetskänslan. Av denna anledning hade Peter sett till att skaffa internationellt körkort innan vi åkte. När vi kom fram till biluthyrningsfirmorna så visade det sig dock att detta inte räckte. Man behöver nämligen också en stämpel!

Stämpeln skaffar man på plats i Sri Lanka, och det ska egentligen inte vara något problem när man har det internationella körkortet. Men det går inte att ordna på en söndag. Och inte på julafton. Och inte heller på Juldagen, eller på Annandag jul … Så vad gjorde vi? Jo, det blev till att hyra bil med chaufför i alla fall, via företaget JNW Lanka Tours

Vi ger oss av från flygplatsen med hyrbil och chaufför

Fördelar/nackdelar med chaufför

Fördelar med en lokal chaufför är förstås att de är vana vid trafiken och att de (förhoppningsvis) hittar. De kan också fungera som guider och hjälpa till att hitta sevärdheter och bra restauranger. Man får förstås betala lite mer för att få en chaufför, men prisskillnaden är inte speciellt stor.

Priserna vi erbjöds låg på ca 550 kronor per dag för hyrbil utan chaufför, och ca 650 kronor per dag för en hyrbil med chaufför, eller 700 kronor för en van med chaufför. I de senare priserna ingår för övrigt försäkring, bensin och fria kilometer.

Vi kände oss samtidigt lite sådär obekväma som vi var rädda att vi skulle göra. Ska vi bara be chauffören vänta när vi vill göra annat, och tänk om vi inte vet hur länge vi blir borta? Ska vi ge honom dricks? Ska vi ta emot all frukt som han köper till oss (utan att vi ber om det) och innebär det att vi måste ge ännu mer dricks?

Lunchbuffé Sri Lanka
God lunch på Mankada Resort, längs vägen
King Coconut längs vägen

Fördelar/nackdelar med att köra själv

Det är vänstertrafik på Sri Lanka och trafiken kan på sina håll vara häftig. Vi har också förstått att vädret ibland kan ställa till väglaget, samt att det kan vara olämpligt att köra i mörker. Av det vi sett hittills skulle det dock inte alls vara några problem att köra själva. Faktum är att Peter satt och tittade längtansfullt på vägen, bra sugen på att köra!

Det där med att hitta då? Jo, det skulle förstås vara lite svårare. Å andra sidan hittade vår chaufför inte vårt hotell, trots att vi gav honom både adress och karta. Det slutade med att vi fick sitta och guida honom, utifrån gps:en på en av våra mobiler. Vänster här, höger, höger igen, och nu vänster …

Längs med vägarna i Sri Lanka

Detta var våra första erfarenheter, av att flyga till och hyra bil i Sri Lanka. Nu har vi kommit fram till vår första destination, Anuradhapura. Spännande! Vi berättar snart mer!

Hyra bil i Sri Lanka
Vår stora hyrbil (van) i Sri Lanka är redo för äventyr
Alla våra bästa tips om Sri Lanka. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev