Meny Stäng

hemma i husbåten – efter stormen Alfrida

Nu är vi hemma i husbåten igen efter vår resa i Sri Lanka, och det märks att stormen Alfrida har härjat. Det var sig inte riktigt likt i husbåten när vi kom hem … Tur att vi har omtänksamma grannar som tittar till båten när vi inte är hemma!

Stormen Alfrida

Stormen Alfrida drabbade Sverige och norra Europa i början av januari 2019. Stormen välte många träd och orsakade strömavbrott runt om i landet, som i flera fall varade i flera dagar. På vissa håll är det faktiskt fortfarande strömavbrott, och elverken har tagit slut i butikerna både här och där.

På Bottenhavet uppmättes den signifikanta våghöjden till 7,9 meter, med rekordvågor på hela 14 meter, och stormen fick både färjeturer att ställa in och broar att stänga. I Stockholms skärgård uppmättes vindstyrkor på otroliga 37 m/s i vindbyarna, och på fastlandet uppmättes vindstyrkor på 24 m/s i byarna. Så, hur gick det då för vår husbåt?

Husbåt

Huller om buller på golvet

När vi kom hem såg vi att något hade hänt efter stormen Alfrida. Vi har massor av burkar med kryddor och oljor på diskbänken i köket, och allt hade kanat åt ett och samma håll. En del hade fortsatt ner på golvet i köket, och annat hade åkt ner för trappan till nedre däck. Golvet var fullt av salt och olivolja, och på nedre däck hade vi fått en stor olivoljefläck på mattan …

Kök efter storm

Som tur är så har vi helt underbara grannar som bor alldeles intill. De har nyckel till vår husbåt och brukar se till den när vi är borta. På morgonen efter de värsta stormvindarna gick de in i vår båt och fixade den värsta oredan. De rättade till möbler som kanat och plockade upp burkar från golvet och ställde i vår diskho. Framför allt kollade de så att inget allvarligt hade hänt, och det hade det inte.

Diskho

Test i Stormen Alfrida

Husbåten klarade stormen bra, och det enda som syntes på utsidan var att vår grill hade vält. Vi vet dock att husbåten lutade kraftigt under stormen, och det hade knappast varit bekvämt att vara hemma, så det kanske var lika bra att vi var på Sri Lanka.

Om du undrar hur det gått för de andra husbåtarna i marinan så kan vi meddela att det verkar ha gått bra för alla, även om en del säger att de hade svårt att sova den där natten. Och förresten … om du har några bra tips på hur man får bort olivolja från matta så får du gärna dela med dig!

Grill efter stormen Alfrida
Vår grill efter att stormen Alfrida har härjat

Prenumerera på vårt nyhetsbrev