Meny Stäng

Åka på långresa – så gör du!

Annons

Långresa, hur gör man för att komma iväg på en sådan? Vi har tagit 1 års time out från arbetslivet och gett oss ut på långresa med husbilen runt Europa. ”Waow, det skulle vi också vilja göra”, skriver en del. ”Men hur gör man?” Vi gör vårt bästa för att svara på den frågan här.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Planera din långresa i god tid

Om du vill göra en långresa måste du börja planeringen långt i förväg. Detta gäller framför allt om du är lite äldre och har hunnit skaffa dig åtaganden i livet som hus, jobb och barn. Vi började planera vår resa 7 år i förväg.

I vårt liv passade det att planera in resan när jag doktorerat klart och när Peters barn hunnit bli över 18 år. Fundera över när resan passar in i ditt/ert liv och börja den långsiktiga planeringen redan nu!

Ordna upp ekonomin

Eftersom du/ni planerar långt i förväg finns det gott om tid att planera den ekonomiska situationen. Enligt vår erfarenhet är det framför allt viktigt att ha låga utgifter. Kan du under perioden fram till resan byta ditt dyra boende till ett billigare? Kan du samtidigt betala av skulder? Gå igenom dina försäkringar och se om du kan få ned priserna på ett annat bolag. Sälj saker som du inte behöver.

Se till att inte binda upp dig på några abonnemang med kostnader som sträcker sig över den tid då du/ni planerar att vara borta. Gör också en plan för hur resan ska finansieras! Har du/ni ett hus eller en lägenhet som ni kan hyra ut under resan? Hur mycket kan ni lägga undan i månaden?

Lös arbetssituationen

Om du har ett jobb som kan göras på distans kan det ju vara en fantastisk lösning. För de flesta är det inte så dock. Fundera över om du kan ta tjänstledigt eller lägga firman på is, eller om du helt enkelt vill säga upp dig. När du pratat med cheferna och har ett datum blir planeringen plötsligt väldigt konkret!

Planera för frånvaron

Enligt vår erfarenhet var planeringen för att vara borta hemifrån mer komplicerad än planeringen för själva resan. Ska du hyra ut lägenheten eller huset? Kan du betala räkningar i förväg eller få dem per e-post? Vem tar hand om din post? Behöver du introducera andra människor i arbetsuppgifter som du haft på ditt jobb? Var beredd på lång planering och många telefonsamtal!

Planera för resan

Det här är ju kanske den roligaste biten, men för vår del var det den biten vi knappt hann med! Vi visste att att vi skulle resa med husbilen, men vi hann knappt se över bilen eller fundera över resrutten. Vissa saker måste man dock hinna förbereda.

Gör en budget och räkna löst på kostnader för resor, boende och mat. Tänk på att det kan behövas en buffert om något oförutsett inträffar. Bilen kan gå sönder, någon kan bli sjuk eller du kan bli tvungen att flyga hem till Sverige under resans gång …

Kolla upp vilka försäkringar som behövs och försäkra dig om att du har tillgång till sjukvård i de länder du reser om du blir sjuk eller skadad. Kolla om du behöver någon vaccination, skaffa receptbelagda mediciner och gör gärna ett besök hos tandläkaren.

Var beredd att leva enkelt

Även om du planerar ekonomin och gör en budget kommer du troligtvis ha en begränsad budget. Vissa saker som var självklara för oss hemma har vi fått vänja oss av med. Vi har till exempel inget telefonabonnemang och ingen TV-mottagare, äter mycket sällan på restaurang och får ibland klara oss med bristande elektricitet, dåligt WiFi och otillräcklig värme.

WIFI.se

Ändå tycker vi att vi är mycket lyckligt lottade! Lyxen med resandet är inte att ha gott om pengar, utan att vara ledig från jobbet, få spendera tiden som man behagar och vara fri att resa dit näsan pekar. Sååå… Om du verkligen vill ge dig ut på långresa: Börja planera!

Åka på långresa

Prenumerera på vårt nyhetsbrev