Meny Stäng

Detroit – staden som tar revansch

Annons

Gästskribent: Mia Ulin

Följ med på en resa till Detroit 2.0 som erbjuder blomstrande kultur, sport, god mat, arvet efter Henry Ford, innovativ teknikutveckling och många stolta detroitbor som älskar att berätta om sin stad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Under 1950-talet hade staden Detroit i delstaten Michigan i norra USA två miljoner invånare och var USAs fjärde största med en blomstrande motorindustri. Men massnedläggning av bilfabriker, ökande arbetslöshet och brottslighet gjorde att invånarna flydde och skatteintäkterna minskade. I juli 2013 ansökte Detroit om konkurs med minst 118 miljarder kronor i skulder och endast runt en halv miljon invånare kvar.

Sedan dess har staden tagit revansch. Det privata näringslivet, privata donationer och lokala initiativ har gått samman, satsat och återinvesterat i byggnader, stadsmiljöer och entreprenörskap. Förra året hamnade Detroit på Time Magazines lista över världens 50 mest extraordinära destinationer att utforska.

Eftersom jag själv är en kulturnörd är mitt mål med att besöka Detroit främst historia, musik, konst och en nyfikenhet på hur staden lyckats resa sig ur misären. Men under min vistelse får jag upptäcka mycket mer än jag vågade drömma om och det finns upplevelser för såväl sportnörden som för bil- och naturintresserade.

Jag reser med Icelandair eftersom jag alltid velat komma till Island, och passar på att stanna ett dygn i Reykjavik. Det gör att vi landar på kvällen i Detroit och efter incheckning tar oss ut i kvarteren i Greektown för att insupa atmosfären med många små grekiska restauranger.

Rock City and Home of Soul

Detroit är en av världens mest musikintensiva städer och kallas även för ”Rock City”. Artister som Madonna, Aretha Franklin, Iggy Pop, Alice Cooper och Eminem har anknytning till staden, som också anses vara musikgenren Technons hemvist.

Den första morgonen åker vi till Motown Museum, ca 10 minuter med bil eller 20 minuter med buss från Downtown Detroit. Motown är ett legendariskt skivbolag som grundades 1959 av Berry Gordy och hade sin glansperiod under hela 60- och 70-talet med artister som Diana Ross och The Supremes, Jackson5, Michael Jackson, Stevie Wonder och The Temptations. Just nu finns planerna för en omfattande investering på 55 miljoner dollar för att erbjuda en ännu större interaktiv musikupplevelse.

Motown Museum i Detroit
Motown Records Köpte upp hus efter hus på samma gata och blev i folkmun ”Hitsville USA”. Idag ligger Motown Museum här.

Vi deltar på den guidade turen som är en av de bästa guidningar jag upplevt. Något jag får lära mig under tiden i Detroit är att stadens guider är fenomenala på storytelling, mycket engagerade och älskar att berätta om sin stad med en stor portion stolthet.

Det är en mäktig känsla att få vara i den ursprungliga studion där så många hits spelats in och vi får till och med lära oss ”The Temptation Walk” till tonerna av en av gruppens största hits ”My girl”.

Motown Museum i Detroit
Motowns engagerade guide tar oss från de svartvita bilderna från 50- och 60-talet till 70- och 80-talets färgstarka discoglitter.
Motown Museum i Detroit
Motown Museum i Detroit
Michael Jacksons berömda hatt och handske.
Motown Museum i Detroit
Inspelningsstudion med många originalinstrument, och flera bilder från inspelningstillfällen på väggarna.

Konstmuseum i världsklass

Detroit Institute of Arts (DIA) ligger fem minuters bilväg eller en halvtimmes promenad från Hitsville och vi möts av Megan, en av museets volontärguider. DIA grundades i slutet på 1800-talet med bidrag från en lokal tidningskung.

Museet är gigantiskt och påminner i sin uppbyggnad och färgsättning om Nationalmuseum i Stockholm. En inglasad innergård har fantastiska fresker av den kände mexikanske konstnären Diego Rivera som heter Detroit Industry och bland annat visar scener från bilfabrikerna. Här finns också verk av Van Gogh, Picasso, Monet, Andy Warhol och inte minst färgstarka konstverk av nutida afroamerikanska konstnärer.

WIFI.se

Vi avslutar besöket på DIA med en buffetlunch där man kan välja mellan ett innehållsrikt salladsbord, bakad sötpotatis, pizza och andra rätter.

Volontärguiden Meghan visade oss bland annat DIAs inglasade innergård med fresker av Diego Rivera som visar det hårda arbetet på bilfabrikerna.

The Ford Piquette Plant Museum – Här föddes T-Forden

Detroit är känt som Motor City och centrum för USAs bilindustri, men redan innan bilens intåg var staden en omfattande industristad med tillverkning av bland annat tobak och järnspisar.

Tre av USAs biljättar har sitt ursprung i Detroit; General Motors, Chrysler och Ford Motor Company, vars grundare Henry Ford gjort stora avtryck i och strax utanför Detroit.

Henry Ford var en sammansatt personlighet som trodde på reinkarnation, var mycket innovativ och sägs ha varit en human arbetsgivare men som också var motståndare till fackföreningar. Dock har han gjort mycket för att främja innovation och skaparkraft.

En kvarts promenad eller tre minuters bilfärd från konstmuseet ligger Ford Piquette Avenue Plant Museum med de allra första bilarna som tillverkades på Ford Motor Company. Fabriken byggdes för att kunna serietillverka T-Forden, den modell som gjorde det möjligt för vanliga människor att äga en bil, vilket revolutionerade den amerikanska livsstilen. Här finns bland annat bilen ”Elizabeth”, en skinande röd Ford Model T Touring från 1909 samt en av världens första elbilar från 1918.

Museet ingår i Museums for All, ett nationellt program med över 1000 museer som ger människor och familjer i USA med lägre inkomst fritt inträde för att uppmuntra till museibesök och bygga livslånga museivanor.

Ford Motor
Ford Motor Companys originallogotyp
En av samlingens dyrgripar; bilen ”Elizabeth”, en skinande röd Ford Model T Touring från 1909.

Downtown spirar åter

När fordonsindustrin drabbades av nedläggningar under 70-talet flyttade många från staden och lämnade stora mängder av kontorshus övergivna och tomma i centrala Detroit. Innerstaden var som en spökstad med gapande fönstergluggar.

Flera av de höga skyskraporna från Detroits glansperiod i början av 1900-talet var tills nyligen övertäckta av stålnät för att inte tegelstenar och annat byggnadsmaterial skulle rasa ner och skada förbipasserande på gatan. Man rev också många hus som stod tomma. På ödetomterna började arbetslösa odla nyttoväxter för att livnära sig. Idag säljs en del av det stadsodlade på Eastern Market, 1,5 km från centrum i kvarteret som ibland kallas Little Italy.

Idag har flera av stadens framgångsrika entreprenörer och byggherrar investerat i renovering av flera av de arkitektoniska mästerverken från 1900-talets början och gjort om dem antingen till bostäder, hotell eller kontor och Downtown börjar åter bli ett centrum att vistas i.

Bland annat har den historiska David Whitney Building, med sina 19 våningar en av de mest utmärkande skyskraporna i centrala Detroit, restaurerats till sin ursprungliga storhet från 1915. Här finns idag 136 hotellrum och 105 bostadsrätter. Den gigantiska lobbyn med marmor, terrakotta och bladguld var en gång en av de mest besökta shoppinggalleriorna i Mellanvästern och en fin adress för Detroits bästa läkare.

Stadsguidning i Detroit

Vår guide Chris från The City Institute tar oss på en promenad genom Downtown Detroit. The City Institute är ett ovanligt guideföretag som tar ett djupare ansvar för samhällets utveckling än många andra. Lokalt ger City Institute en djupare förståelse för Detroits tillgångar, historia och utmaningar så att dess invånare och intressenter kan vara bättre rustade att forma ett rättvist och blomstrande Detroit.

Företaget utbildar också andra städer att lära sig att berätta sina historier för att attrahera och behålla talanger, engagera och inspirera invånare, främja småföretag och bygga blomstrande och rättvisa samhällen.

Stadsguidning i Detroit
Vår guide Chris vid början av The Belt, gränden med konst, nöjen och barer.

Nöjeskvarteren i The Belt

Vi promenerar genom The Belt, en gränd i mellan Broadway och Library Street uppkallad efter det före detta kläddistrikt den ligger i. Tidigare var den ödslig men är nu förvandlad till en träffpunkt med barer, nattklubbar, restauranger och sittvänliga soffor. Husväggarna täcks av verk av kända konstnärer kurerade av konstgalleriet Library Street Collective.

Detroit
Ett av verken i The Belt är gjort i en snidningsteknik av den portugisiske konstnären Alexandre Farto under namnet Vhils.

Detroits största konstobjekt

En av de mest kända sevärdheterna i Detroits skyline är Fisher Building, känt som ”Detroits största konstobjekt.” Det är nu återställt till sin forna glans av marmor, guld och ädelträ.

Detroits största konstobjekt
Detroits största konstobjekt, the Fisher building, i bakgrunden. Framför ses en del av Campus Martius Park Downtown, med Soldiers’ and Sailors’ Monument.

Streetart

Även fast Detroit som stad har haft det tufft, har konst, musik och annan kultur fortsatt blomstra. Inte mins i Detroit Mural Project visar konstnärerna sin kreativitet. Överallt i stan finns stora muralmålningar på husfasaderna, den mest kända är en enorm målning av Stevie Wonder.

Streetart i Detroit
Den enorma Stevie Wonder Mural av konstnären Richard Wilson är målad på baksidan av Detroit’s Music Hall Center på Brush Street.

Midtown med shopping och barer

Eftermiddagen avslutas med ett besök i Midtown där Shinola Detroit har sin konceptbutik. Shinola Detroit är ett designmärke med ett engagemang för att tillverka hållbara produkter, från klockor till lädervaror, med tidlös design och genomtänkt hantverk.

I samma kvarter ligger även Third Man Records, tidigare en stor tillverkare, nu en butik med vinylskivor, ett mikrobryggeri, Jolly Pumpkin Pizzeria & Brewery med massor av olika ölsorter, Detroit Denim Company, Imagin U2 Boutique och flera andra butiker med hög kvalitet. I Midtown finns även en del restauranger.

Third Man Records butik och fabrik för vinylskivor. Foto: Gabrielle Roberts.
Shinola Store flaggskeppsbutik för klockor, läder och cyklar av hantverksmässig kvalitet.
Jolly Pumpkin mikrobryggeri och bar. Foto: Gabrielle Roberts.

Detroit International RiverWalk

Från att tidigare ha varit otillgängliga industriområden, parkeringsplatser och kajer har man idag förvandlat stadens flodområde vid Detroit River till en utomhusarena för rekreation, rörelse och samvaro med en lång promenad- och cykelbana, parker, familjeattraktioner, plaskdammar, fontäner, restauranger och caféer. Den har fått utmärkelsen #1 Boardwalk in America av USA Today’s läsare fera år i rad.

Området är idag cirka 5 kilometer långt men kommer så småningom att sträcka sig 8 kilometer mellan Ambassador bridge som förbinder Detroit med den kanadensiska staden Windsor på andra sidan floden, till MacArthur bridge som leder till Belle Isle, en stor ö-park med zoo, akvarium, vinterträdgård, ett museum och gott om plats för att vandra, grilla och bara vara.

Alldeles vid RiverWalk ligger Renaissance Centre, en grupp av sju skyskrapor som ursprungligen byggdes av Ford Motor Company men idag ägs av General Motors som också har sitt huvudkontor där. Skyskraporna är en viktig del av Detroit Skyline.

River Walk i Detroit
En lite tråkigare del av River Walk, alldeles nedanför Rennaissance Centre. På andra sidan Detroit River ser man Kanada och längst bort ser man Ambassador bridge som tar dig till grannlandet.

Restaurang Highlands med utsikt

Kvällen avslutas på restaurang Highlands på 71:a våningen i Renaissance Center med milsvid utsikt över Detroit och kanadensiska Windsor. Higlands är en exklusiv restaurang med grillat kött av hög kvalitet som specialitet, men har många andra rätter på menyn och ett stort urval av viner.

Vi börjar med ett fat lokalfångade ostron med pepparrotsgranita, tabasco och lagrad tequila som tillbehör. Ostronen är små men mycket goda. Granitan var ljuvlig, men jag föredrar citron framför tabasco och tequila som jag tycker tar bort smaken.

Jag väljer att kombinera en trerättersmeny med tartar på biff, rökt äggula, märgstoast och picklad schalottenlök som första rätt. Andrarätten blir anka med grönkål, svamp, svart vitlök och kastanj. Som tredjerätt väljer jag pilgrimsmusslor med svamp, bräserad oxsvans, söt lök och sotad broccoli. Tartaren var fantastisk, ankan mycket god och pilgrimsmusslorna helt okej. Tillsammans med det rekommenderade vinpaketet går hela menyn på cirka 1800 kr per person.

Restaurang Highlands i Detroit
Restaurang Highlands på 71:a våningen i Rennaicence Centre med utsikt över både Detroit och Kanada.

Sportstaden Detroit

Detroit har, som många städer i USA, sina egna sportlag. Det mest kända är kanske baseballaget Detroit Tigers. Utanför arenan Commercia Park där Tigers spelat sedan år 2000 står en stor, skräckinjagande tiger i sten.

Baseballaget Detroit Tigers arena Commercia Park
Baseballaget Detroit Tigers arena Commercia Park.

Det multinationella pizzaföretaget Little Ceasar är ett av de företag som vill visa sin tacksamhet till Detroit, där företaget startade, genom att investera i byggnader, ha huvudkontoret här och skapa arbetstillfällen. På Little Ceasars Arena som byggdes 2017 huserar både NHL-laget Detroit Red Wings och basketlaget Detroit Pistons som spelar i NBA. Arenan är hälften så stor som Tele2 Arena och rymmer cirka 22 000 personer.

Little Ceasars Arena för Red Wings och Pistons ger både stolthet och arbetstillfällen.

Arvet efter Henry Ford

Ford Rouge Plant, Ford Motor Companys stora fabriksområde, ligger cirka 15 km från Detroit City i förorten Dearborn. Vi välkomnas av Angela som varit besöksvärd sedan 1993.

Henry Ford må vara mest känd i Sverige för T-Forden, den första serietillverkade bilen som gjorde det möjligt för vanliga människor att ha råd att köpa en bil vilket revolutionerade den amerikanska livsstilen. Henry Ford investerade en stor del av sin förmögenhet och byggde ett kulturhistoriskt monument över amerikansk innovationskraft i sin födelseby med cirka 1,7 miljoner besökare årligen.

Henry Ford Museum är en besöksdestination i världsklass som rymmer allt man behöver för en heldagupplevelse: Dels är det själva fabriken Ford Rouge med sin Factory Tour där du får se flera filmer om hur Ford-bilarna utvecklades, många av de gamla bilmodellerna och även följa med in i fabriken och se produktionen.

Det finns också en utställning som berättar om miljöarbetet på fabriksområdet. För 30 år sedan fanns varken fåglar, insekter eller fiskar i vattendragen på grund av fabrikens föroreningar. Detta har man målmedvetet arbetat med på olika sätt sedan dess och lyckats riktigt bra. Mest känt är systemet för att hantera dagvatten med hjälp av ett stort sedumtak. Växterna bidrar bland annat till fördubbling av takets livslängd, isolerar, absorberar koldioxid och skapar biologisk mångfald.

Ford Rouge Plant
På Ford Rouge Plant finns utställning med de klassiska Ford-modellerna och flera biografer som berättar om bilismens historia. Längst fram ses en Ford Mustang.

Ett amerikanskt Skansen

Du behöver inte vara en bilnörd för att uppskatta Henry Ford Museum, det finns något för alla. Tio minuter från bilfabriken ligger Greenfield Village där Henry Ford föddes. Det är som ett amerikanskt Skansen, fast nästan tre gånger så stort. Ett gigantiskt friluftsmuseum för hela familjen med byggnader från början av 1900-talet, bondgårdar som producerar maten till restaurangerna på området och en stor souvenirbutik som bland annat säljer produkter tillverkade av hantverkarna i byn.

Många av husen är historiska byggnader som är ditfraktade, några är ursprungliga. Du kan bland annat besöka Thomas Edisons laboratorium där han uppfann glödlampan, bröderna Wrights cykelverkstad där de utvecklade flygplan och Henry Fords eget födelsehem.

På bygatorna kör T-Fordar och andra fordon från början av 1900-talet, både motor- och hästdrivna. De som jobbar i byn har alla historiska kläder på sig och många arbetar som volontärer. De har alla gemensamt att de visar en stor stolthet över att få föra arvet efter Henry Ford vidare genom sina berättelser om uppfinningsrikedom och innovation.

 Greenfield Village
I det enorma Greenfield Village får du uppleva hur det var i en amerikans by på 1800-talet, åka karusell, hästdroska eller någon av de tidigaste T-Fordarna.
Thomas Alva Edisons laboratorium där han bland sina över tusen uppfinningar bland annat uppfann fonografen, en föregångare till grammofonen, och utvecklade glödlampan.

Lunch från 1800-talet

Alldeles vid entrén ligger Eagle Tavern, ett värdshus från mitten av 1800-talet som då drevs av familjen Woods som bjöd sina gäster på rätter med lokalodlade råvaror, vilket görs än idag.

Inredning, porslin och serveringspersonalens kläder är tidsenliga, och så är menyn. Vi startar med en sparrissoppa med majsbröd och saltgurka, fortsätter med lax eller kyckling serverad med grönsallad och ägg samt sötpotatis. Till dessert blir det en rejäl bit jordgubbspaj och vaniljsås.

Eagle Tavern ett värdshus där både inredning, meny och kläddedesign på serveringspersonalen är från 1800-talet. 

Museum of American Innovation

I utkanten av Greenfield Village ligger Henry Ford Museum of American Innovation i en stor, palatsliknande byggnad från 1929 som rymmer 49.000 kvadratmeter utställningsyta. Här ville Henry Ford samla den amerikanska innovationshistorien för framtiden:

Jag samlar vårt folks historia som skriven i saker som deras händer har gjort och använt ….

Här finns bland annat bilen som John F Kennedy färdades i när han mördades, stolen Abraham Lincoln satt i när han mördades samt bussen där Rosa parks vägrade resa sig som blev startskottet för medborgarrättsrörelsens kamp att avskaffa apartheid i södra USA.

Dessutom visas olika tillfälliga utställningar. Just nu historien om en av mina favoriter, Julia Childs, som lärde det amerikanska folket laga fransk mat.

Bilen som President John F Kennedy färdades i när han blev skjuten byggdes om och användes för ytterligare två följande presidenter.
Bussen där Rosa Parks vägrade resa sig för en vit man vilket blev den tändande gnistan till medborgarrättsrörelsens kamp att avskaffa apartheid i södra USA.
En stor utställning om en av mina favoriter, Julia Child, som via kokboken mastering the Art of French Cooking lärde amerikanerna laga mat, som en amerikans Ria Wägner. Se gärna filmen Julie och Julia där Meryl Streep gestaltar Julia Child, den är underbar!

Innovationer för framtiden

På området finns även Benson Ford Research Centre med ett digitalarkiv samt inHub som är en katalysator för utveckling av innovativa tankesätt hos lärare och elever över hela världen. För Detroit har inte bara en intressant industri- och innovationshistoria utan enormt mycket forskning och utveckling för att möta framtidens utmaningar i strävan att återuppbygga sin stad för kommande generationer.

Info om Detroit

Hur kommer jag hit?

Eftersom jag gärna ville besöka Island på vägen till USA reste jag med Icelandair. Då kan du göra ett stopp på Island i upp till 7 dagar utan extra kostnad, förutom hotellet. Du kan också resa med båt över Atlanten, det tar i så fall cirka en vecka enkel resa från England.

Jag fick väldigt bra info via Detroits turistorganisation: www.visitdetroit.com

Guidning med The City Institute: www.thecityinstitute.com

Jag besökte

  • Henry Ford Museum of American Innovation, www.thehenryford.org
  • Ford Rouge Factory, www.thehenryford.org
  • Greenfield Village, www.thehenryford.org
  • Detroit Institute of Arts, www.dia.org
  • Motown Museum, www.motownmuseum.org
  • Ford Piquette Plant, www.fordpiquetteplant.org
  • Restaurang Highlands i Renaissance Centre, www.thehiglands.com
  • Greektown – Massor av mysiga grekiska restauranger
  • Detroit River Walk, www.detroitriverfront.org
Monroe Street i Greektown i Detroit
På Monroe Street i Greektown finns många små mysiga restauranger, caféer och barer med nattliv.
På Astoria Pastry Shop får du de godaste bakverken.

Canfield – Midtown Shopping area

  • Jolly Pumpkin – Mikrobryggeri och restaurang, www.detroit.jollypumkin.com
  • Shinola Detroit – Flagship Store, www.shinola.com
  • Third Man Pressing & Records – Jack White’s Record store och vinylfabrik, www.thirdmanrecords.com
  • BonBonBon – Hantverksgjord choklad www.bonbonbon.com

Arkitektur

  • Fisher Building, www.fisherbuilding.city
  • David Whitney Building, www.davidwhitneybuilding.com

 Andra museer

  • Detroit Historical Museum
  • Michigan Science Center
  • Charles Wright Museum of African American History

Nöjen

  • The Fisher Theatre
  • The Fox Theatre
  • Detroit Opera House

Transporter

Det är korta avstånd i Detroit. Vi hade bil och det var aldrig mer än cirka en kvart mellan de olika destinationerna. Det finns även kollektiva färdmedel:
▪ Detroit People Mover – ett tåg runt stadens centrum.
▪ Line – spårvagn som går från Fisher building ner till Downtown

Detroit
Det finns publika transportmedel i Detroit, både spårvagn och buss, men ska du ut i förorterna rekommenderar jag att hyra en bil.

Boende i detroit

  • Shinola Hotel
  • Hollywood Casino Greektown
  • Aloft Detroit I David Whitley Building
  • Cambria Hotel
  • ROOSE Apartment Hotel i Book Tower
  • Foundation Hotel
  • Siren Hotel med art deco design
  • Det finns också gott om Bed and Breakfasts i restaurerade, historiska viktorianska hem.
Mia Ulin

Följ Mia här:

Sverige

Mia Ulin

Mia är skribent, journalist och konceptutvecklare som i många år skrev för baksidan av Arlas mjölkpaket och för arla.se. Sedan drygt 20 år driver hon företaget Apostel kommunikation. Dessutom har hon Vasaborgen Uppsala slott, en 1500-talsruin med museum, visningar, vigslar och event. Resor, upplevelser, mat och berättelser är en passion och alltid med en aspekt på hållbart, gärna regenerativt, resande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev