Meny Stäng

Husbilens kylskåp går inte på gasol? – så här löste vi problemet

Husbilens kylskåp går inte på gasol? Det problemet drabbades vi av nyligen. Som tur är har vi en massa fantastiska läsare som tipsade oss om hur vi skulle kunna lösa problemet. Nu vill vi dela med oss av hur vi gjorde, och hur det gick.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Problem: Husbilens kylskåp går inte på gasol

För ett tag sedan berättade vi om 5 nya fel på vår husbil, och ett av dessa var att kylskåpet plötsligt inte fungerade på gasol. Det funkade bra på el och även på 12 volt, men när vi vred över till gasol dog det helt. Att döma av alla kommentarer var vi dock långt ifrån ensamma om att ha upplevt problem med att husbilens kylskåp inte går på gasol. Här är några exempel på kommentarer:

Vi hade också problem med kylskåpet i början på sommarn.

Jag råkade ut för samma fel med gasol till kylskåpet. I sommar.

Trist med fel som avlöser varandra. Kylskåp verkar många haft problem med i år, enl bloggar jag läst.

Husbilens kylskåp går inte på gasol - men på el

Vad beror problemet på? Och vad gör man åt det?

Det var uppenbart att många råkat ut för liknande problem. Och visst är det fantastiskt med bloggar, Facebook och sociala medier ibland!? Tipsen strömmade in (TACK så mycket!). De flesta beskrev att kylskåpet/brännaren behöver rengöras/sotas:

Betr. kylskåpet är det med stor sannolikhet brännaren som behöver rengöras. 

Kylskåpet behöver sannolik “blåsas rent” med lite tryckluft. Googla så hittar ni en YouTube Film, det gjorde vi.

Vi blåste ur brännaren, som troligen var täppt av nåt. Har fungerat sen dess.

Husbilens kylskåp fungerade inte på gasol – så här gjorde vi

Vi läste alla tips, googlade lite extra och letade upp någon Youtubefilm som vi tittade på. Efter detta kände vi oss ganska övertygade om att det borde gå att lösa problemet genom att rengöra eller blåsa rent runt brännaren. Vi började med att stänga av gasolen.

Stänga av gasolen

Därefter skruvade vi loss gallret, som sitter framför brännaren.

Husbilens kylskåp går inte på gasol - dags att försöka lösa problemet

Nu kikade vi in i (den synnerligen dammiga!) luckan, och vi började med att skruva loss det skydd som sitter framför brännaren.

Husbilens kylskåp går inte på gasol - vi börjar med att skruva loss skyddet till brännaren
Brännaren
Skydd till brännaren

För att komma åt ordentligt skruvade vi också loss brännaren från det stora röret.

Brännaren husbilens kylskåp

Att rengöra (blåsa rent) brännaren

Nu handlade det alltså om att rengöra brännaren. Vad vi förstår kan det fastna sotflagor, som täpper till rören. Vi har läst om olika sätt att rengöra. Det kan vara att man blåser luft genom ett sugrör, att man blåser med tryckluft eller att man borstar eller petar med något litet och smalt.

Vi har en kompressor med tryckluft, så vi bestämde oss för att prova med denna. Att vi också använde elverk beror på att vi inte har tillgång till elektricitet i närheten.

Husbilens kylskåp går inte på gasol - vi försöker rengöra med tryckluft

Vi blåste rent så noga vi kunde, överallt där vi kom åt och där sotflagor skulle kunna fastna. Vi knackade också på det stora röret. Sedan skruvade vi ihop allting, som det satt från början. Vi satte på gasen igen och kontrollerade att lågan var blå och brann stadigt.

Husbilens kylskåp går inte på gasol - vi försöker rengöra med tryckluft

Hur det gick? När vi gick ut till husbilen nästa gång och kontrollerade kyl och frys så var det kallt. Underbart, nu fungerar husbilens kylskåp på gasol igen!

Nu har vi bara en fråga kvar. En läsare skrev att man också bör “beställa nytt filter som tydligen ska bytas vartannat år”. Detta är inget som vi har koll på. Är det något vi har missat? Upplys oss gärna i så fall!

Husbilen FREEDOM

Prenumerera på vårt nyhetsbrev