Menu Close

Vierailu Nämforsenin kalliokaiverruksissa - kiehtova kohde

Vierailu Nämforsenin kalliokaiverruksissa Ahvenanmaalla on kiehtova kokemus, osittain siksi, että kosken luonto on upea, mutta pääasiassa siksi, että kyseessä on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista kalliokaiverruskohteista.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Nämforsenin kalliokaiverrukset Näsåkerissa

Nämforsenin kalliokaiverruksiin kuuluu peräti 2600 kiveen kaiverrettua kuvaa aivan Ångermanälven-joen villiin Nämforsenin puroon.

Ångermanälven

Nämforsenin kalliokaiverrukset sijaitsevat Näsåkerissa Sollefteån kunnassa, noin 118 kilometrin päässä Örnsköldsvikistä.

Vierailu Nämforsenin kalliokaiverruksissa

Vierailu Nämforsenin kalliokaiverruksissa on mielenkiintoinen kokemus, varsinkin jos olet kiinnostunut muinaisesta historiasta. Voit pysäköidä lähistöllä maksutta ja kävellä alueella omatoimisesti kaiteilla varustettuja puisia kävelyteitä pitkin. Kesäisin järjestetään joskus opastettuja kierroksia.

Att besöka Nämforsens hällristningar
Att besöka Nämforsens hällristningar

Lyhyen matkan päässä kalliokaiverrusalueelta on Nämforsenin kalliokaiverrusmuseo, josta on upeat näkymät koskeen. Museo oli valitettavasti suljettu, kun olimme täällä, mutta kun se on avoinna, siellä on näyttelyitä kalliokaiverruksista ja kosken varrella sijaitsevista muinaisista asutuksista. Museossa, joka on avoinna pääasiassa kesäisin, on myös kahvila, kauppa ja toimintaa lapsille.

Att besöka Nämforsens hällristningar - museum

Nämforsenin voimalaitos

Nämforsenin kalliokaiverrukset ovat aivan Nämforsenin voimalaitoksen vieressä. Tai ehkä pitäisi sanoa toisinpäin, että voimalaitos on muinaisten kuvien vieressä. Kalliopiirrokset ovat olleet täällä jopa 6000 vuotta. Voimalaitos rakennettiin vuosina 1944-1947, ja se oli Vattenfallin ensimmäinen vesivoimalaitos Ångermanälven-joella.

Kesäkuukausina voimala päästää vettä koskeen tunnelman luomiseksi. Ja kyllä, virtaava vesi antaa erityisen tunteen!

Ångermanland

Nämforsenin kalliokaiverrukset

Nämforsenin vanhimpien kalliokaiverrusten uskotaan olevan kivikauden metsästäjien tekemiä yli 6000 vuotta sitten eli noin 4000 eaa. sitten. Oletettavasti kyseessä oli tärkeä asutus ja ehkä myös kokoontumis- tai kulttipaikka. On huimaavaa yrittää kuvitella muinaisia esi-isiämme istumassa täällä ja naputtelemassa kiveä. Mitä he ajattelivat? Mitä he halusivat sanoa kuvillaan?

Att besöka Nämforsens hällristningar

Nämforsen on yksi Pohjois-Euroopan suurimmista kalliokaiverruskohteista, ja täällä on lähes 2600 kalliokaiverrusta. Aluksi luulimme näkevämme vieläkin enemmän, mutta hetken kuluttua tajusimme, että monet veistoksista ovat koskessa olevilla saarilla, eikä niihin voi käydä tutustumassa voimalaitoksen takia. Näimme kuitenkin tarpeeksi, ja ne, jotka vierailijat voivat nähdä, on maalattu punaisella värillä, jotta ne olisi helpompi erottaa.

Kosken vieressä olevilla kivillä on paljon kuvia, joissa on kaikkea mahdollista ihmisistä ja veneistä hirviin, kaloihin ja esineisiin.

Att besöka Nämforsens hällristningar

Ennen kaikkea kuvissa on kuitenkin hirviä. Hirvillä oli keskeinen merkitys pohjoisen metsästyskansojen keskuudessa, mikä käy ilmi sekä kaiverruksista että muinaisista asutuskeskuksista löydetyistä hirvenluista.

WIFI.se

Näsåkers nipor

Aivan Nämforsenin kalliokaiverrusten vieressä voit patikoida "Näsåkerin nipassa". Mikä on nipa? No, Norrlannin jokien varrella esiintyy joskus hiekasta koostuvia eroosiorinteitä, joita kutsutaan "nipoiksi".

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

Nipin maisema joen varrella on kaunis, ja täällä voit myös löytää joitakin vanhempia rakennuksia. Täällä on esimerkiksi 1700-luvun jauhomylly, jossa vilja jauhettiin aikoinaan jauhoksi.

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

Laxbäckenissä oli ennen paljon lohta, ja se oli ehkä yksi syy siihen, miksi ihmiset valitsivat asua täällä. Nykyään lohta ei enää ole, koska voimalaitos on rakennettu, mutta purossa voi nähdä vanhojen lohiköysien ja lohihäkkien rekonstruktioita.

Att besöka Nämforsens hällristningar - Näsåkers nipor

Läheiset nähtävyydet: Gammelgården

Toinen nähtävyys, johon voit tutustua kalliokaiverrusten lähellä, on Myckelgensjössä sijaitseva Gammelgården. No, se on 45 minuutin ajomatkan päässä toisistaan, mutta kun Ruotsissa etenee, asiat alkavat näkyä eri tavalla kaukaa. Se on suhteellisen lähellä, ja saatat ohittaa sen matkalla Nämforsenin kalliopiirroksille tai sieltä pois.

Gammelgården i Myckelgensjö.

Gammelgården on hyvin säilynyt, ja sen sijainti on uskomattoman kaunis, ja sieltä on laaja näkymä Myckelgensjösjönille. Siellä on noin 30 puutaloa, joilla on erilaisia toimintoja.

Tila on alkuperäisellä paikallaan, ja sillä on paljon kerrottavaa Norrlannin maataloudesta omavaraisuuden aikakaudella. Tila mainitaan jo 1500-luvulla, ja se näkyy vuoden 1695 kartassa. Se oli käytössä 1930-luvulle asti. Tilalla kuvattiin myös kohtauksia elokuvassa "Pakkasvuoren lapset".

Kesällä päärakennus on avoinna, ja sisäpihalla toimii myös kahvila. Kun olimme täällä, se oli suljettu, mutta tilalla saattoi silti katsella ympärilleen, lukea infokylttejä ja jopa kurkistaa sisään ikkunoista. Siellä on myös digitaalinen opas kautta Västernorrlandin museo.

Missä voit yöpyä tai pysäköidä asuntovaunusi?

Näsåkerissa on Näsåkerin leirintä- ja mökkikylä, jossa voit majoittua omalla matkailuautolla/ -vaunulla tai mökissä. Me yövyimme vain yhden yön Nämforsenin kallioleikkauksissa ja valitsimme vapaan leiriytymisen parkkipaikan joen lähellä.

Ångermanälven

Lisää nähtävää naapurustossa

Nämforsenin kalliokaiverruksista voit matkustaa Sollefteåan ja Kramforsiin. Voit myös tutustua Örnsköldsvik ja Härnösand ja koko High Coastin upeilla luontokokemuksilla, kuten esim. Mount Skule ja Slåttdalsskrevan. Alta löydät vielä lisää vinkkejä kohteesta Ångermanland.

Kaikki parhaat vinkkimme Ahvenanmaasta: klikkaa kuvaa.

Oletko käynyt Nämforsenin kalliokaiverruksissa?

Vierailu Nämforsenin kalliokaiverruksissa oli mielestämme erittäin mielenkiintoista! Oletko sinä käynyt täällä? Millainen kokemus oli? Kerro meille kommentissa!

Tietoa Nämforsenin kalliokaiverruksista

  • Osoite: Nipvägen 7, Näsåker
  • Kunta: Sollefteån kunta
  • Maakunta: Västernorrlandin lääni
  • Maisema: Ångermanland
  • Aukioloajat: Kalliokaiverrukset ovat nähtävissä ympäri vuoden. Museo on avoinna pääasiassa kesäkaudella. Tarkat aukioloajat löytyvät museon verkkosivuilta.
  • Hinta: Museoon on vapaa pääsy, ja myös kalliokaiverrusten katselu on ilmaista.
  • Ohjeet: Kesäisin museo järjestää opastettuja kierroksia kalliokaiverrusalueella. Tarjolla on myös liikkuva opas.
  • Lue lisää: Lisätietoja on osoitteessa museon verkkosivut.

Tilaa uutiskirjeemme