Menu Close

Vähemmän ulkomaanmatkoja ja enemmän junamatkoja - Matkabarometri 2019

Ulkomaanmatkoja tehdään vähemmän kuin moniin vuosiin, ja kotona haaveillaan enemmän junista ja lomista. Vagabond julkaisi hiljattain vuoden 2019 matkabarometrin, joka sekä kertoo matkustamisesta vuonna 2018 että katsoo tulevaisuuteen. Mitä mieltä sinä olet? Miltä ruotsalaisten matkustaminen näyttää tänä vuonna ja tulevina vuosina?

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Matkabarometri 2019

Vagabond on julkaissut matkabarometriä vuosittain vuodesta 2010 lähtien. Tänä vuonna tutkimus on toteutettu yhteistyössä vakuutusyhtiö Europeiska ERV:n kanssa analyysiyhtiö Resursin toimesta. Mitä tämänvuotinen tutkimus sitten osoittaa?

resebarometer 2019

Ruotsalaiset matkustavat vähemmän

Ruotsalaiset ovat matkustaneet yhä enemmän viime vuosikymmenen aikana, mutta vuonna 2018 lomamatkat ulkomaille vähenivät ensimmäistä kertaa pitkään aikaan. Vuonna 2018 ruotsalaiset aikuiset tekivät yhteensä 11,2 miljoonaa lomamatkaa ulkomaille, puoli miljoonaa vähemmän kuin vuonna 2017.

Matkat Thaimaa on laskenut 427 000:sta vuonna 2009 190 000:een vuonna 2018, ja merkittävin lasku on tapahtunut matkoilla, jotka suuntautuvat seuraaviin paikkoihin Kroatia vähentynyt. Matkailubarometri osoittaa, että matkustaminen todennäköisesti vähenee edelleen tänä vuonna.

Pitkällä aikavälillä matkustamme edelleen melko paljon. Laskusta huolimatta ruotsalaiset tekevät nykyään yli 60 prosenttia enemmän ulkomaanmatkoja kuin 1980-luvun lopun nousukauden aikana.

Brac, resebarometer 2019

Miksi ruotsalaiset matkustavat vähemmän?

Vaikka Ruotsissa vallitsee taloudellinen nousukausi ja työttömyys on alhainen, matkustamme vähemmän. Miksi näin on? Matkailubarometri 2019 ja tutkimuksen taustalla olevat analyytikot antavat useita mahdollisia vastauksia:

 • Ympäristöä ja ilmailun ilmastovaikutuksia koskeva tiedotusvälineiden raportointi
 • Kesä 2018 oli erittäin kuuma Ruotsissa
 • Ruotsin kruunu on heikko
Stockholms skärgård Sverige, resebarometer 2019

Jotkin maat lisäävät

Vaikka matkailu Ruotsista moniin maihin on vähenemässä, me matkustamme edelleen. meri tiettyihin maihin. Vaikka monet sanovat välttelevänsä Turkkia poliittisen hallinnon vuoksi, tilastot osoittavat, että yhä useammat matkustavat sinne. Muita kohteita, joihin matkustetaan yhä enemmän, ovat Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta, Alankomaat, Kypros ja Kreikka.

Solnedgång över Kassandra, resebarometer 2019

Ruotsalaiset haluavat matkustaa enemmän junalla

Junamatkat ulkomaille lisääntyvät, vaikkakin marginaalisesti. Vuoden 2019 matkabarometrin mukaan junamatkojen osuus ulkomailla on kasvanut vuoden 2016 2 prosentista 3 prosenttiin vuosina 2017 ja 2018. Lähes 20 prosenttia ruotsalaisista sanoo matkustavansa junalla ulkomaille vuonna 2019.

Tågresor i Europa, resebarometer 2019

Missä ruotsalaiset matkustivat vuonna 2018

 1. Espanja
 2. Tanska
 3. Saksa
 4. Kreikka
 5. Yhdistynyt kuningaskunta
 6. Italia
 7. Suomi
 8. Ranska
 9. Norja
 10. YHDYSVALLAT
Sevilla, Spanien

Näin ruotsalaiset matkustivat ulkomaille vuonna 2018

 1. Lento (65 %)
 2. Auto tai matkailuauto (20 %)
 3. Lautta (7 %)
 4. Linja-auto (4 %)
 5. Juna (3 %)
Husbil i Makedonien

Näistä maista ruotsalaiset jättäytyivät pois vuonna 2019.

 1. Turkki
 2. Egypti
 3. Afganistan
 4. Albania
 5. Venäjä
 6. Irak
 7. Iran
 8. Ukraina
 9. Yhdistyneet arabiemiirikunnat
 10. Israel
Luxortemplet

Näin ruotsalaiset viettivät lomaa vuonna 2018

 1. Hotellit (58 %)
 2. Perhe ja ystävät (12 %)
 3. Mökki/talo/asunto yksin (6 %)
 4. Mökki/talo/asunto välitysliikkeen kautta (5 %)
 5. Aamiaismajoitus/majoitus (4 %)
 6. Oma loma-asunto (3 %)
 7. Risteilyalukset (3 %)
 8. Leirintäalue (2 %)
hotell bohemian switzerland

Joitakin pohdintoja

Lentomatkustamisen väheneminen vuonna 2018 ei ehkä ole yllättävää, kun otetaan huomioon Ruotsin kuuma kesä. Onhan ympäristöystävällisten päätösten tekeminen helpompaa, kun kotona on mukava kesä.

Kysymys kuuluu, jatkuuko tämä myös kylmänä ja sateisena kesänä? On myös mahdollista, että junat lisääntyvät hieman, mutta jotta olisi minkäänlaista todellinen Junien varaamisen on oltava helpompaa Euroopassa, jotta sillä olisi merkitystä.

Meidän mielestämme on sääli, että kaunis Kroatia on menettänyt turisteja. Ehkä hinnat ovat nousseet hieman? Muuten voimme todella suositella ihanaa Kroatiaja myös hieno Albania!

Albanien

Mitä mieltä olette?

Mitä mieltä olet vuoden 2019 matkabarometristä? Mitä mieltä olet ruotsalaisesta matkustamisesta? Jatkuuko lentomatkustamisen väheneminen, vai onko tämä lyhyen aikavälin trendi? Tulevatko junat niin suosituiksi kuin monet sanovat? Mitkä matkakohteet tulevat mielestäsi nousemaan ... tai laskemaan?

Tilaa uutiskirjeemme