Menu Close

Matkustaminen kirjojen maailmassa - 15 kirjavinkkiä sohvalle

Maailmanlaajuisen viruskriisin keskellä et voi matkustaa ympäri maailmaa huvin vuoksi, mutta voit silti matkustaa kirjojen maailmassa. Ehdotamme 15 kirjaa, jotka vievät sinut maailman ympäri, eri maanosiin ja aikakausiin.

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Kirjavinkkejä matkustaville unelmoijille

Vaikka et voisikaan matkustaa, voit jäädä kotiin sohvalle ja lukea itseäsi muualle. Tässä 15 kirjaa, jotka vievät sinut muihin maihin ja muihin aikoihin.

Kun suljet kirjan, olet monesti vielä suhteellisen onnellinen ja kiitollinen siitä, että olet Ruotsissa vuonna 2020. Mutta sillä välin olet kokenut mielenkiintoisen matkan!

1. Suomi: mirage 38 kirjoittanut Kjell Westöö

Liity joukkoomme 1930-luvun henkiseen Helsinkiin. Herrasmiesklubilla keskustellaan politiikasta ja siitä, mitä Euroopassa tapahtuu eri poliittisista näkökulmista. Koko tarinan ajan seuraat rouva Wiikiä, erään herrakerhon jäsenen sihteeriä, jonka synkkä salaisuus johtaa täysin odottamattomaan suuntaan.

2 Viro: Puhdistus Sofi Oksanen

Viron maaseudulla vanha nainen jahtaa kärpäsiä ja tekee suolakurkkuja. Yhtäkkiä hän huomaa puutarhassa nipun. Onko se ihminen? Ja miksi hilloja ja mehuja keittelevä vanha nainen kantaa niin paljon pelkoa? Puutarhassa oleva peto on tyttö, joka kantaa sekä naisen että Viron historiaa, ja häntä metsästetään.

3: Yhdistynyt kuningaskunta: Kätilö East Endissä Jennifer Worth

Tämä on Jennifer Worthin kirjoittama kiehtova tositarina, jossa hän työskenteli kätilönä ja sairaanhoitajana Lontoon köyhimmissä kaupunginosissa 1950-luvulla. Tämä on sekä hieno tarina että historiallinen dokumentti. Joskus on hieman huimaavaa tajuta, miten köyhää ja alikehittynyttä se saattoi olla meidän maailmankolkassamme tuohon aikaan.

4. Ranska: Sarahin avain Tatiana de Rosnay

Kun Ranskan poliisi koputtaa Sarahin perheen ovelle Pariisissa vuonna 1942, Sarah piilottaa pikkuveljensä vaatekaappiin, lukitsee oven ja laittaa avaimen taskuunsa. Hän luulee, että he tulevat myöhemmin takaisin, mutta sen sijaan heidät viedään urheilukeskukseen. Vel' d'hiv yhdessä tuhansien muiden juutalaisten kanssa ja vangittiin.

5. Italia: Teräs Silvia Avallone

Elämä pyörii terästehtaan ympärillä, jossa kova kuumuus iskee ja jossa joku menettää joskus kätensä. Tarinan nuoret päähenkilöt Anna ja Francesca tajuavat, etteivät he ole koskaan nähneet lunta, mutta huumeita he ovat nähneet. Jos on syntynyt tänne, voiko lähteä ja valita toisenlaisen elämän?

6. Romania: Hautaa minut seisaaltaan Isabel Fonseca

Isabel Fonseca on yhdysvaltalainen toimittaja, joka on asunut mustalaisten kanssa Itä-Euroopassa ja yrittänyt vakavasti ymmärtää heidän historiaansa. Mistä he tulevat? Miksi he ovat eläneet paimentolaisina? Mikä tekee "meidän muiden" on vaikea hyväksyä heitä? Teoksen nimi viittaa mustalaismieheen, joka dramaattisissa jäähyväisissä huudahtaa: "Haudatkaa minut seisomaan, koko elämäni olen ollut polvillani".

7. YHDYSVALLAT: Unelma kirjoittanut Harry Bernstein

Bernstein teki kirjallisen debyyttinsä 95-vuotiaana (!) kirjalla "Näkymätön muuri". Kyseessä on hänen toinen romaaninsa, jossa hän kertoo tarinan siitä, kuinka hän muutti köyhän juutalaisperheensä kanssa kymmenvuotiaana Englannista Yhdysvaltoihin. Mielenkiintoinen ja koskettava kirja unelmasta, joka osittain jää unelmaksi.

8. Kanada: Kanada Richard Ford

Dell ja hänen kaksoissisarensa elävät juurettomina 1960-luvun Yhdysvalloissa, kun heidän isänsä muuttaa osavaltiosta toiseen työnsä vuoksi. Kun isä menettää työnsä, tilanne pahenee, ja vanhemmat toteuttavat epätodennäköisesti pankkiryöstön. Dell päätyy äitinsä etäisen ja hyvin omalaatuisen tuttavan luokse Kanadan maaseudulle.

WIFI.se

9. Kuuba: Unelmien sydän Cecilia Samartin

Serkukset Nora ja Alicia kasvavat yhdessä suojellussa ja etuoikeutetussa elämässä Kuubassa 1950-luvulla. Kun Castro nousee valtaan, heidän elämänsä kääntyy ylösalaisin. Nora pakenee perheensä kanssa Yhdysvaltoihin, kun taas Alician perhe jää sinne. Vuosien mittaan he jatkavat kirjeenvaihtoa, kirjeitä kahdelta näennäisesti eri planeetalta.

10. Egypti: Yacoubianin talo kirjoittanut Alaa Al-Aswany

Kairon sydämessä sijaitseva vanha talo on rakennettu eurooppalaiseen tyyliin 1930-luvulla. Nyt siinä asuu autuaallinen sekoitus ihmisiä, korruptoituneesta rikkaasta miehestä, joka taivuttaa Koraania tyydyttääkseen halunsa, homoon päätoimittajaan ja köyhään naiseen katolla. Yhdessä he vievät sinut vilkkaaseen Kairoon!

11. Etiopia: 438 päivää kirjoittaneet Johan Persson ja Martin Schibbye

438 päivää on tarina heidän vangitsemisestaan etiopialaisessa vankilassa sen jälkeen, kun toimittajat olivat menneet Ogadeniin raportoimaan Lundin Oilista. Tämä on jännittävä kertomus tuosta kauhistuttavasta seikkailusta. Se on myös pohdinta siitä, mitä toimittajat voivat ja mitä heidän pitäisi tehdä ja millaisia riskejä toimittajan pitäisi olla valmis ottamaan. 

12. Bangladesh: Ennen kuin joki vie meidät Helena Thorfinn

Kaksi erilaista tarinaa kietoutuu yhteen Dhakan keskustassa. Toisessa tavataan ruotsalainen Paulinin perhe, joka yrittää löytää jalansijaa avustuspolitiikan, glittertanssiaisten ja lastenjuhlien keskellä, joissa on palkattuja klovneja. Toisessa seurataan köyhtyneitä teini-ikäisiä sisaruksia Minaa ja Nazrinia, jotka pakenevat kotikylässään välttääkseen naimisiinmenon ja joutumasta neljäkymmentä vuotta vanhempien miesten orjiksi.

13. Pohjois-Korea: Pako leiristä 14 Blaine Harden

Pohjois-Koreassa on tarkoin vartioituja pidätyskeskuksia, joissa on satojatuhansia vankeja, ja näiden pidätyskeskusten sisällä on maanalaisia vankiloita. Amerikkalainen toimittaja Blaine Harden on kirjoittanut epätodennäköisen tarinan Shin Dong-hyukin paosta leiri 14:stä, joka vei hänet lopulta Etelä-Koreaan ja Yhdysvaltoihin asti. 

14. Japani: Geishan muistelmat Arthus Golden

Matkusta maailmaan, jossa tytön neitsyys huutokaupataan eniten tarjoavalle, jossa naisia koulutetaan hurmaamaan vaikutusvaltaisia miehiä ja jossa rakkautta pidetään illuusiona. Tämä lumoava tarina vie sinut aikaan ja maailmaan, joka on kaukana omastamme, geishojen Japaniin.

15. Pohjoisnapa: Retkikunta - rakkaustarinani Bea Uusman

Vuonna 1897 kolme miestä matkusti Pohjoisnavalle vetypallolla. Andrén retkikunnan oli tarkoitus tuoda miehille mainetta, mutta sen sijaan kaikki kolme kuolivat. Kysymys kuuluu, miten? Bea Uusma haluaa pakkomielteisesti selvittää, mitä todella tapahtui, ja viettää suuren osan elämästään tutkimalla asiaa.

Lisää ideoita kirjoista, jotka vievät sinut ulos maailmaan?

Onko sinulla muita vinkkejä kirjoista, jotka vievät lukijan ulos maailmaan? Jaa rohkeasti! Lisää samanhenkisiä kirjavinkkejä löydät myös blogista. Marian muistelmat, josta saimme inspiraation tähän postaukseen.

Kaikki postauksen kuvat on lainattu Pixabaysta.

Tilaa uutiskirjeemme