Menu Close

Viikon vieras: Jonas Näslund ja Helena Lindvall, seikkailijat matkailuautoilla

Jonas Näslund ja Helena Lindvall ovat 36- ja 44-vuotiaina reilusti alle matkailuautomatkustajien keski-ikärajan, mutta he ovat jo ymmärtäneet matkailuauton viehätyksen. Rakastuttuaan pyöräilyyn Etelä-Amerikassa matkustaessaan he miettivät, miten he voisivat kuljettaa pyöränsä Etelä-Eurooppaan. Matkailuauto oli ratkaisu!

Twiittaa
Jaa
Jaa
Pin
Jaa
Jaa

Jonas ja Helena ottivat vuoden mittaisen virkavapauden, ja tämän vuoden aikana he ovat tutustuneet suureen osaan Eurooppaa, muun muassa Puolaan, Sloveniaan, Ranskaan ja Pohjois-Espanjaan. Pariskunta on edelleen jännittävällä matkallaan, vaikka vuosi alkaa olla lopuillaan. Olemme tietysti käyttäneet tilaisuutta hyväksenne ja esittäneet joukon uteliaita kysymyksiä! Jos haluat lukea lisää, voit seurata Jonaksen ja Helenan matkan loppuosia pariskunnan sivuilla osoitteessa Facebook-sivu.

Voitko kertoa meille hieman itsestäsi? Miten elät, kun et matkusta ympäri Eurooppaa matkailuautolla?

Luulaja voitti vuonna 2016 muun muassa koripallon Ruotsin mestaruuskultaa. Se on tärkeä alku vastaukselle kysymykseen meistä ja siitä, keitä me olemme. Urheilu ja erityisesti koripallo on tärkeä osa elämäämme. Matkailupiireissä voidaan sanoa, että olemme nuoria, Helena on 36-vuotias ja Jonas 44-vuotias. Olemme olleet pariskunta noin 3 vuotta sitten ja olemme asuneet avoliitossa vuokra-asunnossamme Luulajassa noin kaksi vuotta. Jonasilla on "aikuinen" poika, joka on 23-vuotias ja asuu Uumajassa.

Päivittäin meillä molemmilla on töitä voittoa tavoittelemattomalla sektorilla/kansalaisyhteiskunnassa, Jonas työskentelee Ruotsin urheiluliitossa Norrbottenissa ja Helena on töissä Pelastakaa lapset. Edellä mainittujen lisäksi ystävät ja perhe ovat tietenkin tärkeitä, mutta myös luonnon läheisyys ja aktiivinen ulkoilu.

Miten sait idean tehdä tämän matkan ja mikä antoi sinulle rohkeutta lähteä?

Emme pidä ketään meistä erityisen rohkeana tai vaikeana lähteä liikkeelle. Emme ole nähneet mitään esteitä tai pelänneet mitään ennen matkaa tai sen aikana. Toki on ollut hetkiä, jolloin vatsaa on kihelmöinyt, mutta silloin on todennäköisemmin jännittänyt se, että olemme päätyneet liian isolla autolla kapealle kujalle vilkkaiden ja huutavien eteläeurooppalaisten keskelle.

Ajatus pitkästä matkasta matkailuautolla oli olemassa vasta kesällä 2014. Saman vuoden maaliskuussa lähdimme seikkailumatkalle Chileen ja Argentiinaan, pyöräilemään Andeilla ja Pohjois-Patagoniassa. Pyöräily osoittautui meille täydellisesti sopivaksi, urheilulliset maastopyörät ostettiin ja aloimme miettiä, miten voisimme kuljettaa ne ja itsemme metsään ja maaseudulle viileään pyöräilyyn. Mutta missä me nukkuisimme? Matkailuauto oli ratkaisu!

Jonas Näslund ja Helena Lindvall iskivät!

Tulimme siihen tulokseen, että halusimme autoon suuren autotallin pyörien kuljettamista varten, hyvät ja pitkät sängyt ja ei liian suuren auton. Kävimme Norrlannin suurimmassa matkailuautoliikkeessä ja näimme kivan pienen matkailuauton ja ostimme sen melkein heti. Kesäkuussa 2014 olimme matkailuauton omistajia, miksi matkailuauto? Emme tienneet mitään autoista, moottoreista ja vielä vähemmän nestekaasusta, sähkönsyötöstä ja matkailuauton omistamiseen liittyvistä asioista.

Vuoden 2014 lomalla otimme auton ja lähdimme viiden viikon matkailuautoharjoitusleirille Norjaan ja Ruotsin vuoristoon. Vapaus ja mahdollisuus päästä ulos/luontoon sai meidät rakastumaan matkailuautoelämään. Tämä kun olimme molemmat hieman nälkäisiä uusien haasteiden perään työn suhteen, kasvoi ajatus opiskella, saada uusia panoksia ja yhdistää se matkailuautoseikkailuun. Kesällä 2015 lähdimme Ruotsista vuodeksi tien päälle.

Voitko kertoa meille matkastasi? Miten olette kulkeneet tähän mennessä ja mitä on edessä?

Koska asumme kaukana pohjoisessa pitkänomaisessa maassa, oli pitkä matka ennen kuin edes lähdimme Ruotsista. Kesti pari viikkoa päästä alas sillalle ja yli muun Euroopan. Sillan toisella puolella oli Tanska, jonka suosikkisaari oli Mön.

Sitten Pohjois-Saksa, jossa vietimme monta päivää Berliinissä, Puolan rannikko ja sitten koko Puolan läpi Slovakiaan. Lyhyt käänne Itävaltaan Wieniin ja sitten Unkariin ja edelleen Sloveniaan, johon rakastuimme. Kävimme jälleen Itävallassa ja koimme paljon alppiseikkailuja ennen kuin siirryimme Etelä-Saksaan ja Oktoberfestiin.

Lite vackra slott senare var vi nere i Italien för att uppleva området kring alla sjöarna – Lugano, Como, Iseo och Garda. Korsade Toscana och tog en färja till underbara Korsika med helt magisk natur. Tillbaka till Italien och söderöver med Rom, Amalfi och Neapel som pricken över i:et och så ut på Sicilien i en månad. Italien korades sedan i syd-nordlig riktning på två dagar för att sedan rulla in och nosa lite på Frankrike och konstaterade att vi skulle tillbringa många härliga dagar där senare under våren när temperaturen var mer behaglig.

WIFI.se

Norra Spanien tog oss med storm, där Picos de Europa blev en favorit. Följde sedan den portugisiska kusten ner mot Lissabon för att sedan landa ca en månad på varma Algarvekusten. Vidare in i södra Spanien där vi växelvis följt kusten och mer inne i landet bland bergen.

Raja Ranskaan ylitettiin Välimerellä, jossa ensin Pyreneiden laitamilla näkyi upea luonto, pysähdys Andorrassa ja sitten edelleen pääasiassa vuorten keskellä hieman rannikolta, mutta myös Ranskan Rivieralla ja Monacossa on vierailtu. Sen jälkeen rullailtiin Ranskassa pohjoiseen ja tehtiin kiertoajelu Sveitsiin ja Saksan Mustametsään.

Nyt olemme jälleen Ranskassa ja olemme juuri lähteneet Champagnen alueelta Pariisiin. Pariisin jälkeen matka päättyy Helenalle, joka palaa Luulajaan, koska uusi työ on alkamassa. Jonas päättää matkailuautovuoden matkustamalla yksin Normandiaan ja sieltä pohjoiseen Belgian, Hollannin, Tanskan, Norjan ja Ruotsin E4:n kautta taas Luulajaan.

Yleisesti ottaen voimme sanoa, että kiinnostuksemme ulkoilmaan ja ilmasto ovat vaikuttaneet paljon siihen, missä olemme matkustaneet. Halusimme tänä vuonna välttää lunta ja tutustua esimerkiksi Alppeihin suksien sijaan pyörällä ja vaelluskengillä. Suunnitteluvaiheessa kotona ripustimme olohuoneen seinälle jättimäisen Euroopan kartan, googlasimme ja kiinnitimme paikkoja, joissa halusimme käydä ja suunnilleen milloin.

Idea matkareitistä on siis ollut olemassa alusta alkaen, vaikka matkan varrella on muuttunut paljon, kun vinkkejä on ilmestynyt blogeihin, Facebookiin tai matkan varrelle. Hidas matkustaminen - tutustuminen pitkään ja syvällisesti on ollut meidän melodia.

Oletko kokenut odottamattomia vastoinkäymisiä tai vaikeuksia matkustaessasi? Kerro meille siitä!

Emme ole kokeneet suoranaisia vaikeuksia, vaan olemme pystyneet selviytymään niistä, mutta meillä on ollut enemmän tai vähemmän itse valitsemiamme vaikeuksia. Rakastamme ruokaelämyksiä ja päätimme pyöräillä Sisilian rannikolta pieneen viihtyisään kaupunkiin, Ragusaan. Sieltä olimme varanneet huoneen hotellista ja illallisen Michelin-ravintolasta.

Kun lähdimme aamulla liikkeelle, taivas oli mustempi kuin musta, ja tunnin pyöräilyn jälkeen korkeuksista virtasi niin paljon vettä, että autot melkein liukastuivat sivuttain, ja vielä pahempaa meille pyöräilijöille. Viisi tuntia pyöräiltyämme vaakasuorassa sateessa olimme täysin uupuneita, iloisia ja kylmissämme, kun vihdoin kirjauduimme hotelliin.

Fångad av en stormvind på väg mot Ragusa
Myrskytuulessa matkalla Ragusaan

Toinen seikkailu tapahtui, kun meidän piti pyöräillä ylös Itävallan korkeimmalle huipulle, Grossglocknerille, ja suunnitelmana oli pyöräillä 3,3 mailia ylös vuorelle, jonka keskimääräinen kaltevuus oli 12 prosenttia. Kuitenkin 8 km ylämäen jälkeen ajoimme seinään, ei kirjaimellisesti, mutta emme päässeet eteenpäin, oli todellinen myrsky ja puuskittaiset tuulet, jotka estivät meitä etenemästä eteenpäin / ylöspäin. Ammattilaispyöräilijät istuivat kasoissa taukopaikalla ja päättivät kääntyä takaisin, koska he tekivät arvion, että se oli yksinkertaisesti liian vaarallista, sitten me onnelliset kuntoilijat käännyimme myös takaisin.

Toisella kerralla päädyimme sivuteille vaellusretken aikana yli vuoristosolan, mikä johti siihen, että jouduimme ryömimään ja roikkumaan ketjuissa, jotta pääsimme alas pitkin syöksyviä vuorenseinämiä, mutta siitäkin huolimatta se sujui hyvin. Sitä sattuu vuoden aikana paljonkin, mutta kaiken kaikkiaan olemme tähän mennessä olleet onnekkaita, ettei mitään todella ikävää ole sattunut.

Voitko kertoa meille erityisistä paikoista tai kokemuksista matkan varrella?

Olemme vierailleet ja kokeneet monia helmiä ympäri Eurooppaa, on vaikea valita vain muutamaa, mutta tässä on muutamia niistä, jotka ovat jääneet mieleemme:

Korsika - Maaginen saari, jonka luonto tarjoaa ihanan yhdistelmän ulkoilmaelämää, aurinkoa ja uintia. Korkealla on vaellusreittejä, jotka kulkevat koko saaren halki, ja myös hullun kauniita tieosuuksia rannikolla sekä pyörällä että autolla. Länsirannikko ja Bonifacio eteläkärjessä ovat kaksi todellista helmeä.

Slovenia - Pieni maa, jossa on kaikkea! Vihreitä kukkuloita viinitarhoineen, korkeita vuoria, kuten Velika Planina ja Bohinji järven ympärillä, kaunis pääkaupunki, Euroopan suurin luolasto ja Välimeri. Meillä oli mahdollisuus asua ja työskennellä viikon ajan upean slovenialaisen perheen kanssa. Autoimme heidän luomuviljelyssään ja liiketoiminnassaan ja saimme näin erittäin hyvän tutustumisen maahan ja ihmisiin.

Ranskan vuoristoinen maaseutu - Uskomattoman kaunis! Olemme erityisen ihastuneita Pyreneiden reunalla sijaitsevaan alueeseen, Millaun ympärillä oleviin kyliin sekä Gorges du Jonteen ja Gorges du Tarniin. Puhumattakaan Gorges de Galamuksesta. Tai kaikista mahtavin, Gorges du Verdon, Antibesin pohjoispuolella. Kylät ja maaseutu ovat niin helposti saavutettavissa ja tarjoavat kaikki mahdolliset palvelut, vaikka kyseessä olisi vain pieni kylä.

Leba - Tässä puolalaisessa rannikkokaupungissa sijaitsee kansallispuisto, jossa on jättimäisiä hiekkadyynejä meren ja järven välissä. Kannattaa käydä!

Zakopane - Patikointiparatiisi Tatra-vuoristossa! Erittäin helppokulkuinen ja suosittu itse puolalaisten keskuudessa. Täällä pääset nopeasti korkeille huipuille ja voit kokea kauniita alppiniittyjä ja järviä korkealla. Muutaman kilometrin päässä etelään, jos menet Slovakiaan, on samaa lyömätöntä luontoa, mutta paljon vähemmän ihmisiä poluilla.

Picos de Europa - Pohjois-Espanjassa, jossa kansallispuiston huipuilta avautuu näkymä merelle, se on herkullista. Alueella on myös kauniita järviä, ja Camino de Compostelan pyhiinvaellusreitti kulkee alueen halki.

Ronda - Kaupunki vuoristossa, noin 10 kilometriä Malagasta pohjoiseen. Rakennettu kalliojyrkänteille. Aivan ehdoton kohde, jos olet lähistöllä.

Miten rahoitatte matkan ja miten on mahdollista olla poissa niin kauan kuin olette?

Olemme poistaneet lähes kaikki kulut kotoa, peruuttaneet kaiken, minkä voi perua, vuokranneet asunnon ja myyneet auton. Nyt meillä ei ollut paljoa aikaa säästää rahaa matkaa varten, mutta lyhyessä ajassa saimme pidettyä säästöt korkealla ja yhdessä "elämän puskurissa/säästöissä" kaivelemisen kanssa saimme budjetin kasaan.

Budjettimme vuodeksi oli/on noin 300 000 kruunua (sisältäen kaiken). Se on eräänlainen keskitie, ei mikään luksus, mutta ei myöskään mikään pienen budjetin versio. Yksityisesti se on toiminut hyvin yhteydenpidossa perheeseen ja ystäviin. Olemme molemmat olleet vuoden lomalla työpaikoistamme.

Mitä suunnitelmia sinulla on, kun pääset kotiin? Aiotko jatkaa entiseen tapaan vai onko matka muuttanut mielesi?

Olemme onnekkaita, että olemme voineet tehdä sen matkan, jonka olemme tehneet, ja meillä on ollut fantastinen seikkailu. Ehkä prioriteetit ovat muuttuneet jonkin verran, mutta silti tuntuu hienolta palata kotiin arkeen uudella energialla.

Mikä on unelmiesi matkakohde?

Voimme sanoa, että vaikka olemme matkustaneet Euroopassa jo lähes vuoden ajan, on vielä paljon uutta löydettävää, emmekä ole vielä missään nimessä valmiita Euroopan kanssa. Mutta on kolme muuta matkaa, joista olemme puhuneet ja jotka haluamme tehdä. Tutustumismatka Kanadan Brittiläiseen Kolumbiaan, vaellusmatka Himalajalle ja pyöräilyretki keskellä maata. Atlasvuoret Marokossa.

Jonas Näslund och Helena Lindvall
Jonas Näslund vaelluksella Ranskan Alpeilla, kuva: Helena Lindvall.

Kiitos Jonas Näslund ja Helena Lindvall, kun jaoitte kokemuksianne ja ajatuksianne!

Tilaa uutiskirjeemme